Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 - ЗРАЗОК аналізу журналістського матеріалу...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
68.61 Кб
Скачать

7

проф. Холод О.М.

ЗРАЗОК АНАЛІЗУ

ЖУРНАЛІСТСЬКОГО МАТЕРІАЛУ

(варіант 2012 року)

ЖУРНАЛІСТСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

Допомогти безпритульним дітям може кожен

Автор: Наталія Любченкова

http://www.vox.com.ua/data/publ/2007/10/30/dopomogty-bezprytulnym-dityam-mozhe-kozhen.html

К иїв, 27 та 28 жовтня 2007 року. У столиці відбувся перший в Україні благодійний тенісний турнір під назвою «Удар по безнадії», в якому взяли участь посол США Уільям Тейлор, посол Іспанії Луїс Хав'єр Хіль Каталіна, посол Бразилії Ренато Луїз Родригес Маркес та інші представники міжнародних дипломатичних та ділових та кіл. Ініціатором події виступила Міжнародна благодійна організація «Служба порятунку дітей», організаційну підтримку надали організація Cross Roads Foundation, компанія METRO Cash & Carry Ukraine та «Український тенісний клуб».

З а даними «Служби порятунку дітей», в Україні нараховується понад 140 тисяч позбавлених достатньої батьківської опіки дітей, які з різних причин опинилися на вулиці. За останні десять років ця проблема набула загрозливого масштабу: кількість безпритульних дітей збільшилася на 60%. Проте, ніхто не має точних статистичних даних щодо кількості дітей вулиці тому, що це і діти, які з різних причин втратили житло, і діти які зазнали жорстокого поводження, психологічного та сексуального насильства, діти-втікачі з зовні благополучних сімей, діти-сироти, діти позбавлені достатнього батьківського піклування. Відомо, що станом на жовтень 2007 року тільки в Києві на обліку стоять 800 дітей-сиріт та 2000 дітей, позбавлених батьківської опіки.

Д ля участі в турнірі кожен із гравців мав сплатити реєстраційний внесок у розмірі 500 гривень. Таким чином учасники турніру змогли поєднати захоплення тенісом із корисною справою: внеском у поліпшення життя дітей, що потрапили до Центрів з вулиць та підвалів. «Благодійний тенісний турнір «Удар по безнадії» було ініційовано з метою привернути увагу громадськості до проблеми, заохотити громадян допомоги безпритульним та бездоглядним дітям, адже втративши власний дім, вони не перестають мріяти про тепло і радість дитинства», – повідомила Леся Святненко, Президент «Служби порятунку дітей». – «Взяти участь у турнірі ми запросили всіх бажаючих, які своєю участю у події хотіли допомогти дітям вийти з кризового становища, вирішити їхні душевні і фізичні проблеми, відновити навчання та повернутися у власну сім'ю або потрапити у нову родину».

З а даними Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту, 14 % безпритульних – це діти віком від 3 до 7 років, 61 % – від 7 до 14 років та 25 % – від 15 до 18 років. Всі ці діти не отримують належного виховання та не навчаються; багато хто відстає в розвитку порівняно із дітьми такого ж віку, які живуть у сім'ях.

Д евід Бакстер, Голова організації Cross Roads Foundation в Україні, зазначив: «Ми хочемо переконати громадян, щоб вони не вбачали в дітях вулиці виключно людей з кримінальним майбутнім. Безпритульні діти – це також діти, яким потрібно вчитися, розвиватися професійно та особистісно. Однак, потрапляючи на вулицю, дитина втрачає ці можливості. Саме тому ми підтримали «Службу порятунку дітей» у добрій справі, яка дарує безпритульним дітям надію на успішне майбутнє, та закликаємо долучитись до неї і представників Міжнародної спільноти в Україні».

Д ля «Служби порятунку дітей» стала дуже важливою фінансова підтримка турніру, надана компанією METRO Cash & Carry Ukraine. «Спонсорство благодійного тенісного турніру надає нам справді чудову можливість зарадити дитячому горю завдяки нашій програмі корпоративної соціальної відповідності. З перших днів нашої роботи в Україні ми взяли на себе ініціативу з підтримання багатьох соціальних установ по всій території країни» – зауважив Аксель Лухі, директор METRO Cash & Carry Ukraine. Працівники «Служби порятунку дітей» сподіваються, що приклад, поданий компанією, надихне керівників інших підприємств та пересічних громадян не залишатися осторонь, а зазирнути в очі дитини зі щирою цікавістю та бажанням допомогти.

Аналіз журналістського матеріалу

Автор аналізу – доктор філологічних наук, професор Холод О.М.

Аспекти аналізу будь-якої проблематики ЗМІ:

  1. лексико-семантичний - 6

  2. синтактико-стилістичний - 6

  3. психолінгвістичний - 3

  4. соціолінгвістичний - 3

  5. структурно-смисловий - 6

  6. функціональний (рольовий) - 6

Соціально-оцінний (оцінка явища з боку:

  1. дотримання норм етичного кодексу журналіста - 3

  2. подання зразків поведінки) - 3

РАЗОМ: 36

  1. Лексико-семантичні аспект

Подані далі слова, словосполучення та речення мають семантику співчуття, бідності, вболівання, відчуття незабезпеченості, небезпеки:

“безпритульні діти”, “благодійний тенісний турнір”, “Міжнародна благодійна організація «Служба порятунку дітей», “140 тисяч позбавлених достатньої батьківської опіки дітей”, “опинилися на вулиці”, “кількість безпритульних дітей збільшилася на 60 %”, “дітей вулиці”, “діти, які з різних причин втратили житло, і діти які зазнали жорстокого поводження, психологічного та сексуального насильства, діти-втікачі з зовні благополучних сімей, діти-сироти, діти позбавлені достатнього батьківського піклування”.

  1. Синтаксико-стилістичний аспект (слід визначити те, до якого з існуючих 5-ти функціональних стилів мовлення (розмовно-повсякденний; офіційно-діловий; науковий; газетно-публіцистичний; художній) належать лексичні й синтаксичні елементи кожного абзацу аналізованого тексту.

  • I абзацгазетно-публіцистичний + офіційно-діловий стиль

  • К иїв, 27 та 28 жовтня 2007 року. У столиці відбувся перший в Україні благодійний тенісний турнір під назвою «Удар по безнадії», в якому взяли участь посол США Уільям Тейлор, посол Іспанії Луїс Хав'єр Хіль Каталіна, посол Бразилії Ренато Луїз Родригес Маркес та інші представники міжнародних дипломатичних та ділових та кіл. Ініціатором події виступила Міжнародна благодійна організація «Служба порятунку дітей», організаційну підтримку надали організація Cross Roads Foundation, компанія METRO Cash & Carry Ukraine та «Український тенісний клуб».

  • II абзац – офіційно-діловий + стиль газетно-публіцистичний

  • З а даними «Служби порятунку дітей», в Україні нараховується понад 140 тисяч позбавлених достатньої батьківської опіки дітей, які з різних причин опинилися на вулиці. За останні десять років ця проблема набула загрозливого масштабу: кількість безпритульних дітей збільшилася на 60%. Проте, ніхто не має точних статистичних даних щодо кількості дітей вулиці тому, що це і діти, які з різних причин втратили житло, і діти які зазнали жорстокого поводження, психологічного та сексуального насильства, діти-втікачі з зовні благополучних сімей, діти-сироти, діти позбавлені достатнього батьківського піклування. Відомо, що станом на жовтень 2007 року тільки в Києві на обліку стоять 800 дітей-сиріт та 2000 дітей, позбавлених батьківської опіки.

  • III абзацгазетно-публіцистичний + офіційно-діловий стиль + художній стиль

  • Д ля участі в турнірі кожен із гравців мав сплатити реєстраційний внесок у розмірі 500 гривень. Таким чином учасники турніру змогли поєднати захоплення тенісом із корисною справою: внеском у поліпшення життя дітей, що потрапили до Центрів з вулиць та підвалів. «Благодійний тенісний турнір «Удар по безнадії» було ініційовано з метою привернути увагу громадськості до проблеми, заохотити громадян допомоги безпритульним та бездоглядним дітям, адже втративши власний дім, вони не перестають мріяти про тепло і радість дитинства», – повідомила Леся Святненко, Президент «Служби порятунку дітей». – «Взяти участь у турнірі ми запросили всіх бажаючих, які своєю участю у події хотіли допомогти дітям вийти з кризового становища, вирішити їхні душевні і фізичні проблеми, відновити навчання та повернутися у власну сім'ю або потрапити у нову родину».

  • IV абзац офіційно-діловий + стиль газетно-публіцистичний

  • З а даними Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту, 14 % безпритульних – це діти віком від 3 до 7 років, 61 % – від 7 до 14 років та 25 % – від 15 до 18 років. Всі ці діти не отримують належного виховання та не навчаються; багато хто відстає в розвитку порівняно із дітьми такого ж віку, які живуть у сім'ях.

  • V aбзац газетно-публіцистичний + офіційно-діловий стиль + художній стиль

  • Д евід Бакстер, Голова організації Cross Roads Foundation в Україні, зазначив: «Ми хочемо переконати громадян, щоб вони не вбачали в дітях вулиці виключно людей з кримінальним майбутнім. Безпритульні діти – це також діти, яким потрібно вчитися, розвиватися професійно та особистісно. Однак, потрапляючи на вулицю, дитина втрачає ці можливості. Саме тому ми підтримали «Службу порятунку дітей» у добрій справі, яка дарує безпритульним дітям надію на успішне майбутнє, та закликаємо долучитись до неї і представників Міжнародної спільноти в Україні».

  • VI абзац – газетно-публіцистичний + офіційно-діловий стиль + художній стиль

  • Д ля «Служби порятунку дітей» стала дуже важливою фінансова підтримка турніру, надана компанією METRO Cash & Carry Ukraine. «Спонсорство благодійного тенісного турніру надає нам справді чудову можливість зарадити дитячому горю завдяки нашій програмі корпоративної соціальної відповідності. З перших днів нашої роботи в Україні ми взяли на себе ініціативу з підтримання багатьох соціальних установ по всій території країни» – зауважив Аксель Лухі, директор METRO Cash & Carry Ukraine. Працівники «Служби порятунку дітей» сподіваються, що приклад, поданий компанією, надихне керівників інших підприємств та пересічних громадян не залишатися осторонь, а зазирнути в очі дитини зі щирою цікавістю та бажанням допомогти.