Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК рух іігри 2 варіант для печати.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

11. Рухливі і національні ігри на уроці фізичної культури в школі

На етапі вдосконалювання рухових дій кількаразове повторення окремих технічних прийомів і тактичних дій у полегшених (ігрових) умовах допомагає якнайшвидшому розвитку здатностей тих, хто вчиться, найдоцільніше виконувати багато рухів, які вивчались у цілісному, закінченому вигляді. Важливо привчати гравців діяти найдоцільніше в різних ситуаціях, застосовувати набуті навички в нестандартних умовах. Прикладами можуть слугувати ігри «Вудка» (IV клас), «М'яч у повітрі» (V клас). Велике значення для вдосконалювання учнів IV-VIII класів у рухових діях, які вони вивчали, набуває проведення естафет із подоланням різноманітних перешкод. Перешкоди підбираються з урахуванням того навчального матеріалу, який проходять у даному класі. Вони повинні бути не занадто легкими для подолання (інакше учні втрачають інтерес до них) і не занадто складними (це може викликати почуття невпевненості у своїх силах, почуття страху).

Розставляють перешкоди щоразу в іншому порядку; умови їх подолання теж змінюють, основні дії ускладнюють додатковими завданнями. Наприклад, подолавши одну перешкоду, потрібно прийняти положення лежачи (або будь-яке інше положення за вказівкою вчителя) і потім долати наступну перешкоду.

Трапляється, що учні, правильно засвоївши елементи техніки рухів, які вивчили (перегони, лови й передачі м'яча й ін.), виконують ці рухи в іграх недбало, немов забуваючи те, чому вони були навчені раніше. Для попередження цього можна створювати в деяких іграх умови, що стимулюють використання вивчених прийомів техніки. Наприклад, пробіжки в естафетах по вузьконакреслених смужках можна виконувати із заліком штрафних очків за кожне заступання бічних ліній, гру «М'яч із чотирьох сторін» проводити з урахуванням якості лову (передачі) м'яча від грудей двома руками. Виграє команда, гравці якої допустили менше число технічних помилок при лові (або передачі) м'яча.

У ході гри дітям доводиться зустрічатися з різноманітними руховими ігровими діями. Тому треба виховувати в гравців здатність правильно оцінювати просторово-тимчасові відносини – (багато першокласників, наприклад, швидко попадають під руку квачеві, а деякі учні навіть V класів погано справляються з м'ячем саме внаслідок слабкого розвитку цієї здатності). Потрібно постійно виробляти в учнів навички розподілення уваги, тобто здатність одночасно сприймати багато чого й доцільно реагувати на сприйняте. Не менш важливе значення набувають ігри з різними дрібними предметами – малими м'ячами, мішечками (особливо в початкових класах). Такі вправи в іграх підвищують тактильну й м'язово-рухову чутливість, сприяють удосконалюванню рухів рук і пальців.

Дуже важливо пояснювати й показувати ігрові прийоми, найбільш вигідні тактичні дії в різних ігрових ситуаціях. Ця вимога, наприклад, може ставитися навіть до таких простих на перший погляд ігор, як «Квач». Учні повинні чимало навчитися, щоб добре іграти у квач, тим більше, що на елементах цієї гри створюється багато більш складних рухливих ігор («Квачі маршем», « День і ніч» та ін.)

Учитель повинен постійно стежити за процесом навчання рухливим іграм, оцінювати його результати. Варто зупиняти увагу учнів на помилках, що допускаються, для того щоб їх виправляти й уникати надалі.

Самостійні заняття рухливимиі і національними іграми.

На уроках фізичної культури учні знайомляться з багатьма цікавими й корисними іграми. Важливо, щоб побільше таких ігор впроваджувалося в повсякденний побут, щоб учні могли самостійно організовувати їх у дворі, на майданчиках у вільний від навчання час. У зв'язку із цим корисно на деяких уроках фізичної культури проводити ігри під керівництвом помічників учителя - організаторів. Тоді скоріше запам'ятаються ігри для відтворення їх під час дозвілля. Відомо, що хлопці збираються, як правило, невеликими групами, щоб самостійно організувати ігри. Потрібно повноцінно використовувати оздоровчий потенціал кожної рухливої гри.