Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК рух іігри 2 варіант для печати.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать
  1. Педагогічне групування (класифікація) рухливих ігор

Широке застосування рухливих ігор у педагогічній роботі вимагає спеціального підбору ігор для вирішення різних педагогічних завдань. Для цього створюються робочі групування ігор. Ігри розподіляються:

  1. За ступенем складності їхнього змісту: від найпростіших (можна віднести ігри з легко подоланими перешкодами, з добре знайомими елементарними способами взаємодії) до більш складних, наближених до спортивних (ігри з важкоподоланими перешкодами й складними взаємодіями учасників).

  2. За віком дітей з урахуванням вікових особливостей (ігри для дошкільнят та для дітей 6-7, 8-9, 10-12, 13-15 років).

  3. За видами рухів, які входять в ігри (ігри з елементами загально-розвивальних вправ, ігри з бігом, зі стрибками у висоту, довжину з місця і з розбігу, ігри з метанням, ігри з кидком і ловінням м’яча).

  4. За фізичними якостями, які переважно виявляються у грі (сила, витривалість, швидкість, гнучкість, спритність).

  5. Розрізняють ігри імітаційні (Сюжетні ігри. Ігри цього виду створюються на основі досвіду дітей, наявних у них уявлень і знань про навколишнє життя, професії дорослих (льотчик, пожежник, шофер та ін.), засоби транспорту (автомобіль, поїзд, літак), явища природи, спосіб життя й звички тварин і птахів).

  6. Ігри з перебіжками, подоланням перешкод, опором, орієнтуванням у просторі (за слуховими і зоровими сигналами).

  7. Ігри з предметами (палицями, стрічками, м'ячами).

  8. Музичні ігри, ігри на місцевості (вони досить складні й вимагають спеціальної підготовки),

  9. Ігри, що є підготовчими до окремих видів спорту (вони дозволяють досить рано знайомити дітей з такими спортивними іграми, як футбол, баскетбол, хокей, теніс та ін. і використовувати їх у спортивному тренуванні).

  10. Ігри групують за характером їх рухливості:

Ігри великої рухливості (діти активно й одночасно беруть участь у бігу, стрибках, метаннях, киданні й лову в комбінації з бігцем, стрибками, опором.

Ігри середньої рухливості (діти беруть активну участь у таких рухах, як ритмічна ходьба, вільна ходьба в комбінації з перебіжками, передача, лов і метання, а також творчі й наслідувальні рухи).

Ігри малорухомі (учасники вільно пересуваються або виконують дрібні спокійні рухи).

  1. За формою організації занять (ігри на уроці, на перерві, у групах продовженого дня, на святі й ін.)

  2. З урахуванням сезону й місця проведення (ігри літні, зимові, у приміщенні, на відкритім повітрі, на сніговому майданчику, на льоду, на горі, на воді).

Для більш детального розподілу ігор з метою вирішення поставлених педагогічних завдань у різних умовах роботи враховується ціла низка ознак одночасно. Основні з них: вік і підготовленість дітей, види рухів, які входять у гру, переважання тих чи інших морально-вольових і фізичних якостей у певній грі, принцип взаємостосунків гравців.

7. Освітні, виховні та оздоровчі завдання рухливих і національних ігор

Рухливі і національні ігри на уроках фізичної культури використовуються для вирішення освітніх, виховних та оздоровчих завдань відповідно до вимог програми з фізичної культури.

До освітніх завдань належать: удосконалення і закріплення навичок з бігу, стрибків, метання, а також навичок, які були набуто на заняттях гімнастикою, легкою атлетикою, спортивними іграми, боротьбою і ін..

До виховних завдань належать: виховання фізичних якостей (швидкості, сили, спритності, витривалості) та морально-вольових якостей (сміливості, чесності, колективізму).

1. Більшість рухливих ігор вимагають від учасників швидкості. Це ігри, побудовані на необхідності миттєвих відповідей на звукові, зорові, тактильні сигнали, ігри з раптовими зупинками, затримками і відновленням рухів, з подоланням невеликих відстаней у найкоротший час.

2. Обстановка в грі, що постійно змінюється, швидкий перехід учасників від одних рухів до інших сприяють розвитку спритності.

3. Для виховання сили добре використовувати ігри, які вимагають прояви помірних за навантаженням, короткочасних швидкісно-силових напруг.

4. Ігри з багаторазовими повтореннями напружених рухів, з постійною руховою активністю, що викликає значні витрати сил та енергії, сприяють розвитку витривалості.

5. Удосконалення гнучкості відбувається в іграх, пов’язаних з частою зміною напряму рухів.

До оздоровчих завдань належить сприяння нормальному розвиткові організму учнів, зміцненню їхнього здоров’я. Перераховані завдання тісно взаємопов’язані. При їхньому вирішенні необхідно враховувати різні сторони навчально-виховного процесу. Наприклад, при проведенні гри «Ми веселі діти» для вдосконалення швидкості бігу з ухилом у дітей молодшого шкільного віку одночасно необхідно розвивати сміливість, кмітливість та впевненість у своїх силах.