Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SK_POVNISTYu_VSE.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
9.16 Mб
Скачать

22. Робота станції на передачу і прийом по структурній схемі

Сигнали НЧ від абонентів, по кабелю ПТРК 5(10)х2; ТТВК 5х2 поступають на ввідний щит. І далі на блок Б17, блок ущільнення каналами. В блоці Б17 відбувається ущільнення телефонних і телеграфних каналів в загальний груповий сигнал 0.313 кГц. Об’єднання каналів здійснюється на виході смугових фільтрів. З виходу блоку Б17 групового сигналу поступає в тракт передачі блоку БО1-1, блок контролю і управління, в якому встановлюється необхідний рівень сигналу. І через контакти перемикача пульта перемикання діапазонів в положення 1 поступає на частотно-модульований генератор (ЧМГ) блоку синтезатора частот. Синтезатор частот забезпечує отримання робочих частот збудника в діапазон 80…119.95МГц. і першого гетеродина приймача 92…131.95МГц.

Основним елементом синтезатора є перестроюваний генератор, що має фазову автопідстройку частоти (ФАПЧ) і забезпечує ЧМ несучому напругою групового сигналу. Про модульований сигнал генератором поступає в блок приймача-передавач.

В схемі ФАПЧ частота переналаштовованого гетеродина проводиться з допомогою, що перетворює пристрої дільника //12x103 і дільника із змінним коефіцієнтом //1.95…2.1 Б до частоти 417кГц. Ця напруга поступає на ЦФД і ІФД. На інші входи цих пристроїв поступає опорна напруга з частотою 4.17кГц, отримане при розподілі частоти 10МГц кварцового генератора на 2400.В результаті порівняння частот в ЦФД і ІФД виробляються сигнали ФАПЧ для стабілізації частоти генератора.

З блоку синтезатора частоти ЧМ сигнал на вхід блоку приймача-передавач, який здійснює перенесення частоти в діапазоні збудника в область більш високих частот і посилення по потужності ЧМ коливання. Дуплексер забезпечує розділення трактів передачі і прийому при їх роботі на одну антену.

Прийнятий антеною ВЧ сигнал поступає на вхід блоку приймача-передавач 1Б03 через фільтр дуплекс ера на підсилювач високої частоти (УВЧ). В УВЧ відбувається посилення сигналу і фільтрація перешкод на частоті дзеркального каналу. Після посилення ВЧ сигнал поступає на перетворювачі частоти, який посилюється в УПЧ, подається на вхуд ЧД. Виділений після детектування груповий сигнал 0.31 кГц, через контакти перемикача поступає на блок БУК. В блоці БУК відбувається виділення інформаційних сигналів.

При роботі радіостанції з апаратурою «АЗУР-6» або апаратурою передачі даних (АПД) інформаційні сигнали, передавані по каналах Р-415 в даній апаратурі, мети передаці і прийому в цьому випадку аналогічні описам.

Управляючи пристрій автоматичної настройки фільтрів (АНФ) в блоці БКУ і виконавчий пристрій (АНФ) в блоках БОЗ-1служать для автоматичної перебудови фільтрів частотних розв’язок.

Пристрій контролю призначений для перевірки працездатності апаратури радіостанції, а також для опису несправностей, що виникли в процесі експлуатації станції. Блок живлення призначений для живлення апаратури напруга: +5; +6.3; +12.6; +27В.

  1. Технічні характеристики, склад основного обладнання радіостанції р-161а-2м.

Радіостанція Р-161А-2М призначена для забезпечення дуплексного і симплексного телефонного і телеграфного радіозв’язку в оперативно-тактичному колі управління на відстань до 2000 км.

Радіоканал, утворений з допомогою радіостанції Р-161А-2М забезпечує передачу телефонної і телеграфної засекреченої інформації, а також автоматичну адаптацію до вузькосмугових завад і умов поширення радіохвиль на групі частот.

Характеристики:

  1. Дальність зв’язку – на стоянці (до 2000 км), в русі (зі швидкістю 30 км/год – до 300 км);

  2. Діапазон робочих частот – 1,5-60 МГц, з установкою частоти через 100 Гц (585000 частот);

  3. Потужність передавача – не менше 1200 Вт на навантаженню 75 Ом;

  4. Чутливість радіоприймача – для всіх видів сигналів, при співвідношенні напруги сигналу до напруги шуму 3:1 – не гірше 2мкВ;

Для ЧМ виду F3, при відношенні сигнал/шум 10:1 – не гірше 4 мкВ;

  1. Рознос частот настройки передавача і приймача в діапазоні 1,5..12 МГц – не менше 240 кГц, 12..30 МГц – не менше 2% номінала частоти передавача, 30..60 МГц – не менше 10%, при роботі на АЗИ та ФАП – 500 кГц;

  2. Екіпаж – 4 чоловіки – начальник, радіооператор, механік, водій електрик.

  3. Транспортна база – ЗИЛ-131;

Склад основного обладнання:

  1. Тракт передачі (передавальний пристрій);

  2. Тракт прийому;

  3. Апаратура управління радіостанцією;

  4. Апаратура дистанційного управління і спряження з ОА;

  5. Вводно комутаційне і додаткове обладнання;

  6. Окінечна телефонна і телеграфна апаратура і вимірювальні прилади;

  7. Система електроживлення;

  8. Допоміжне обладнання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]