Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SK_POVNISTYu_VSE.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
9.16 Mб
Скачать

10.Призначення,тх, склад і робота за структурною схемою приймача б7б.

Приймальний пристрій призначений для виділення корисного сигналу із суміші сигнал/шум, перетворення високочастотного модульованого сигналу у низькочастотну напругу, підсилення прийнятого сигналу до рівня необхідного для роботи окінечної апаратури.

Технічні характеристики:

  1. Діапазон робочих частот – 120..240 МГц;

  2. Коефіцієнт перекриття по частоті кожного піддіапазону – 2;

  3. Чутливість – не гірше 4мкВ при відношенні сигнал/шум = 35дБ;

  4. Коефіцієнт шуму – 10 дБ;

  5. Послаблення по сусідньому каналу – не гірше 40 дБ;

  6. Послаблення по дзеркальному каналу – не гірше 75 дБ.

Приймач зібраний по супергетеродинній схемі з подвійним перетворенням частоти. Високочастотні коливання з антени поступають на вхід однокаскадного підсилювача високої частоти. Підсилені коливання поступають на вхід першого змішувача, куди ще йде коливання гетеродина. Перша проміжна частота – 18 МГц.

Після цього коливання підсилюються і поступають на другий змішувач, після якого йде фільтр зосередженої вибірковості. Друга проміжна частота – 4,5 МГц.

Потім коливання підсилюються і поступають на амплітудний обмежувач, де подавлюється паразитна АМ. Після цього – частотний детектор, з виходу якого низькочастотний сигнал потрапляє на катодний повторювач, який служить для узгодження виходу детектора і входу фільтра корекції в блоці настройки. Далі сигнал через Б-6 іде на апаратуру ущільнення.

11.Призначення,тх і робота по структурній схемі збудника р-409-м1 в режимі «Калібровка».

Напруга частотою 1МГц від опорного кварцевого генератора, через контакти перемикача «РЕЖИМ» в положенні «КАЛІБРОВКА» поступає на вхід формувача імпульсної напруги, на виході якого утворюються імпульси амплітудою 10В і тривалість 0,15мкс.

Контур селекцій, настройка якого спряжена з настройкою генератора плавного діапазону, виділяє одну із гармонік імпульсної напруги з 52 до 111 МГц. На виході змішувача буде сигнал на частоті fПР1=60,5-52*1=8,5 МГц±∆fПГ.

Сигнал частоти перетворюється в другому змішувачі в коливання fПР2= fПР1- fКВ2=8,5-7,5=1МГц. На вхід другого змішувача подається коливання від другого кварцевого генератора, налаштованого на частоту 7,5 МГЦ.

Коливання проміжної частоти fПР2 з виходу змішувача СМ-2 через підсилювач проміжної частоти УПЧ-ІІ (тут здійснюється основне підсилення і селекція сигналу отриманого в результаті порівняння опорної і стабілізованої напруг). З виходу УПЧ-ІІ, через амплітудний обмежувач, сигнал поступає на вхід змішувача 3 (СМ-3), де змішується з опорним сигналом частотою 1МГц. В результаті чого, на виході підсилювача низької частоти прослуховується тон нульових биттів, що свідчить про точне співпадіння частот.

В режимі «КАЛІБРОВКА», дільник частоти і система АПЧ не працюють, оскільки колекторна напруга 12,6 В на транзистори не подається і вхід збуджувача знаходиться під нульовим потенціалом.

Попереднє калібрування шкали дозволяє при переході в інші режими роботи, запобігти помилковому налаштуванню збуджувача на одну із сусідніх частот, оскільки інтервал між ними зменшується до 0,1 МГц («А» піддіапазон) та до 0,2 МГц («Б», «В»).

Калібровку проводять на непарних фіксованих частотах кратних 5, які лежать близько до робочої частоти .

Якщо робоча частота невідома, то потрібно проводити калібровку на фіксованій частоті 305.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]