Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SK_POVNISTYu_VSE.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
9.16 Mб
Скачать

44. Формування частот першого гетеродину і місцевої несучої.

В блоке первого гетеродина (Б1-14) вырабатывается колебание с частотой 12,672 МГц, необходимое для преобразования частоты радиосигнала и для обеспечения работы Б14-2 (форми-е телеграфн сигналов), и колебание с частотой 128 кГц – для блока Б4-24(форм-е телефон. радиосигналов).

Колебание с частотой 128 кГц формируется путем деления частоты опорного генератора 5 МГц на n=39,0625. Такой коэф-т обеспечивается 4мя последовательно соединенных делителей частоты на 2,5(2,54=39,0625).

Колебание 1го гетеродина с частотой fгет=12672 кГц создается по методу косвенного синтеза в кольце импульсно-фазовой автоподстройки частоты (ИФАПЧ). Это кольцо включает в себя кварцевый генератор (КГ), делитель на 99, импульсно-фазовый детектор и фильтр нижних частот. Частота КГ делится до величины 128 кГц, полученной в результате деления частоты опорного генератора. В стационарном состоянии fкг/99=128 кГц и fкг=128*99=12672 кГц.

45. Призначення, тх, склад і робота по структурній схемі підсилювача потужності р-161а

Підсилювач потужності УКВ і КВ відрізняються смугами пропускання комутуємих фільтрів і в кількості фільтрів, гармонік в навантаженні вихідного каскаду. Склад:

  • регулює мий дільник напруги;

  • два каскади попереднього підсилювача;

  • вихідний 3-ій каскад;

  • направлений відгалужувач;

  • пристрій управління.

Кожний підсилювач потужності підсилює коливання з вихода «Лазурь» до необхідної потужності (Р≥1200Вт; Rн = 75Ом).

Регулюємий дільник напруги необхідний для регулювання вихідної потужності при роботі на антену зенітного випромінювання і використовується для уникнення перенавантаження. Дільник представляє собою цепочку із 5 резистивних ланок з 75-омним характеристичним опором. Регулювання напруги здійснюється шляхом комутації ланок за допомогою реле К16…К25.

При включеній системі АРН, на виході дільника встановлюється рівень збудження, що відповідає потужності в еквіваленті навантаження біля 1200Вт. Система АРН збуджувача і підсилювача повинні функціонувати одночасно.

Для узгодження активного характеристичного опору дільника(75Ом) з ємнісним вхідним опором першого каскаду, ставлять фільтр нижніх частот.

Перший каскад зібраний на 3-х лампах типу 6Э6П. Навантаженням є фільтри.

Для розширення смуг пропускання фільтрів, ставлять шунтуючі резистори.

Застосування 3 ламп створює запас потужності на вході наступного каскаду, необхідний для стійкості підсилення.

1-ий каскад працює в режимі підсилення класу А → мінімізація нелінійних спотворень.

2-ий каскад зібраний на тетроді і працює в режимі класу А. В анодному навантаженні використовуються 4-комутуємих фільтри.

Для додаткового вирівнювання амплітудно-частотної характеристики каскаду на виходах першого і четвертого фільтрів, змінюється величина навантаження. Для цієї мети використовується реле К29 і К31.

3-ій каскад працює на лампі ГУ-78Б, в режимі з відсічкою. Анодним навантаженням лампи є один із десяти комутуємих фільтрів. Загальним елементом всіх фільтрів є вихідна ємність лампи Свих і добав очна ємність С96.

Кожен із фільтрів через широкополосний трансформатор навантажений на опір 75Ом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]