Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SK_POVNISTYu_VSE.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
9.16 Mб
Скачать

60. Призначення, склад і робота по структурній схемі пристрою ту-тс р-016в.

Пристрій ТУ-ТС призначений для дистанційного управління передатчиком, отримування інформації про його стан і виконання команд.

В склад блоку ТУ-ТС входять передник, приймач, пристрій синхронізації, пристрій керування. і модем.

Передавач призначений для передачі команд і телесигналів і має в своєму складі формувач і кодоперетворювач команд, розподілювач і регістр передавання.

Приймач складається із кодоперетворювача, декодерів двохпозиційних, і багатопозиційних команд. Схема синхронізації містить схеми циклічної і тактової синхронізації. Модем містить телефонні і телеграфні модулятори і демодулятори, пристрої спряження з ПНР і каналами зв’язку. Пристрій керування складається із програмного пристрою, схем керування передатчиком, приймачем та іншими елементами блоку ТУ-ТС.

Блок ТУ-ТС використовується тільки при двохапаратному варіанті використання апаратури ТУ-ТС.

Пристрій ТУ-ТС позволяє передавати 11 різноманітних команд. Може працювати по ТФ або ТГ суміщеним каналам.

Команди ТУ-ТС передаються 15-елементним кодом, які умовно розділені на багатопозиційні і двопозиційні. Багатопозиційні являються команди і телесигнали ФЧ і СБЧ. До двохпозиційних відносяться команди типу вкл.-викл. Одним кодом регістра може передаватись декілька двопозиційних команд.

61. Призначення, склад і робота по структурній схемі пристрою вибору оптимальних субчастот р-016в.

Пристрій вибору оптимальної СБЧ являється аналізатором резервних каналів і позволяє вибрати оптимальну СБЧ з найменшим середньоквадратичним рівнем перешкод. В режимах ДЕЖУРНИЙ ПРИЙОМ і ВХОЖДЕНИЕ В СВЯЗЬ виконується аналіз 7 парних субчастот, в режимі ведення і відновлення зв’язку – 15 субчастот одночасно з прийманням інф. у всіх режимах радіоприймача Р-160П. Час аналізу в першому випадку 5с у другому 7с. Аналіз СБЧ відбувається постійно, шляхом послідовного їх обходу у всіх режимах пристрою. СБЧ не мають постійного значення, їх номінали залежать від того, на яку частоту настроєний приймач, а точніше його третій гетеродин.

Структурна схема пристрою вибору оптимальної СБЧ

Пристрій складається з перетворювача частоти, керований генератор, пристрій селекції, логарифмічний підсилювач, амплітудний детектор, пристрій обробки сигналу і керований атенюатор.

Змішувач спільно з керуючим генератором забезпечує послідовний переніс третьої ПЧ приймача в область 500±ΔFкГц.

Керований генератор призначений для створення одної із 29 частот, які лежать в межах від 614 до 642 кГц з інтервалом 1кГц. Керування генератором відбувається з програмного пристрою

Пристрій селекції призначений для перетворення СБЧ на одну частоту – 500 кГц. Яка буде середньою для одного із трьох смугових фільтрів. Вибір фільтра відбувається в залежності від режиму роботи приймача (0.5, 1.5, 3.1 кГц). Комутація фільтрів відбувається електричним методом.

Логарифмічний підсилювач призначений для підсилення і стиснення логарифмічного діапазону, вимірюванням рівнів сигналу, який аналізується.

Амплітудний детектор – виділяє постійну складову сигналу, підсилену логарифмічним підсилювачем.

Пристрій вимірювання і обробки сигналу – призначений для вимірювання рівня і обчислювання середньоквадратичного рівня перешкод на 7 або на 15 СБЧ в залежності від режиму роботи. В результаті вимірювання і цифрової обробки вибирається частота, яка має найменше значення середньоквадратичних перешкод за інтервал 5 або 7с. Він виконує наступні операції: комутації СБЧ, які аналізуються, аналогово-цифрове перетворення сигналу, який поступає з виходу АД, вимірювання середньоквадратичного значення перешкод на кожній СБЧ і представлення цього значення в дБ, визначення мінімального і максимального значення перешкод і номери їх СБЧ.

Пристрій вимірювання та оброблення інформації складається із АЦП, арифметичного та запам’ятовуючого пристрою, і адресного пристрою.

На кожній субчастоті відбувається 64 вимірювання протягом 16.5 мс. Значення вимірювань підноситься в квадрат і сумується, потім визначається середнє значення і береться корінь квадратний. В режимі зчитування відбувається вибір з мінімальним або максимальним рівнем перешкод, при цьому виключаються субчастоти які заборонені до використання на роз’ємні «ИСКЛЮЧЕНИЕ СБЧ» блоку В10. Порівняння субчастот відбувається по повному значенні рівня перешкод, індикація – по заокругленому.

Номер вибраної ОСБЧ і середньоквадратичний рівень перешкоди на ній переписується на окремий регістр, де і зберігається на випадок запиту ОСБЧ програмним пристроєм. Основний 16 канальний пристрій обтулюється і починається новий цикл вимірювань.

Керований атенюатор – забезпечує вимірювання рівня сигналу або перешкоди шляхом порівняння їх з каліброваним шумом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]