Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SK_POVNISTYu_VSE.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
9.16 Mб
Скачать

12.Робота збудника р-409-м1 в режимі «настройка».

Сигнал від опорного кварцевого генератора поступає на дільник частоти, а потім на формувач імпульсної напруги. В дільнику відбувається ділення частоти опорного сигналу в 10(5) разів. Необхідний коефіцієнт поділу встановлюється шляхом комутації опорного сигналу кварцевого генератора на перший або другий тригер дільника через контакти реле, що комутуються з допомогою тумблера «Діапазон» при роботі в «А» і вимикається в «Б» і «В».

На виході дільника утворюються імпульси з частотою слідування 100 кГц та 200кГц, в залежності від піддіапазону.

Для формування сітки еталонних частот, в селектуючому пристрої виділяються гармоніки більш високого порядку: 51,5-111,5 МГц («А»), 51,6-111,4 МГц («Б», «В»).

Тому і величина, що виділяється контуром селекції опорної напруги знижується до 500 мкВ в («Б», «В») та до 100 мкВ («А»). Однак високий коефіцієнт підсилення трактів проміжної частоти (КУПЧ1=100, КУПЧ2= 5000-10000, КУПЧ=125000-200000), дозволяє впевнено прослухати тон нульових биттів.

В режимі «НАСТРОЙКА» відбувається установка частоти перестраєваємого генератора на задане значення з уточненням по нульових биттях.

Попередня установка частоти збуджувача по нульовим биттям дозволяє зменшити початкову розстройку генератора плавного діапазону, а отже і остаточну розстройку післі включення системи АПЧ.

∆f=∆fПОЧ/β, де β>25 – коефіцієнт автопідстройки.

Після установки частоти перестроюваного генератора, збуджувач переводять в режим «АПЧ.ВКЛ».

13.Особливості роботи збудника р-409-м1 в режимі «апч.Вкл».

В цьому режимі включається автоматичне підстроювання частоти і здійснюється регулювання частоти перестраюваємого генератора (ПГ) при відхиленнях її від номінального значення. Генератор плавного діапазону (ГПД) промодульований по частоті груповим сигналом.

Частотна модуляція ГПД збуджувача здійснюється зміною напруги, що подається на частотний модулятор, виконаний на варікапі Д901А. З метою компенсації нелінійності модуляційної характеристики варікапа, напруга на нього подається через спеціальний компенсуючий підсилювач, Амплітудна характеристика якого обернена характеристиці варікапа.

При переводі перемикача «РЕЖИМ РОБОТИ» в положення «АПЧ. ВКЛ» вихід дискримінатора підключається до реактивного елементу, тобто включається АПЧ. Таким чином, для управління частотою перестроюваного генератора в системі АПЧ використовується той же варікап, що і для ЧМ. Управляюча напруга на виході дискримінатора, яка прикладається до варікапа, змінюється у відповідності з величиною і знаком розстройки частоти перестроюваного генератора. Внаслідок дрейфа нуля, який визваний зміною параметрів схеми, дискримінатор може вносити розстройку в тракт АПЧ. Для зменшення цієї розстройки, дискримінатор поміщений в термостат. Введене регулювання частоти (УСТ-0-АПЧ), що дозволяє змінити частоту настройки перестроюваного генератора, що зменшує похибку до декількох десятків герц.

Робота АПЧ залежить від точності частоти кварцевих генераторів, від початкової розстройки ГПД, від коефіцієнта АПЧ.

Перевірку АПЧ роблять після 30 хв після включення. При правильно відрегульованій АПЧ тон низьких биттів не змінюється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]