Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
591.87 Кб
Скачать

44. Конституційний процес в Україні. Прийняття Конституції. Головні положення Конституції України ат зміни до неї.

Суть конституційного процесу:

- в широкому значенні - забезпечення станов­лення і розвитку правової системи держави, утвердження законності й правопорядку в суспільстві, виховання правової свідомості та формування політичної культури населення.

- в вузькому значенні – процес розробки та прийняття Конституції України - основного закону, що визначає державний та суспільний лад, правову систему держави, проголошує й закріплює основні права та обов'язки грома­дян, окреслює компетенції й повноваження законодавчої, виконавчої та судової гілок влади.

Політико-правовою основою концепції розроблення і прийняття нової Конституції України стали Декларація про державний суверенітет України, Акт проголошення неза­лежності України.

У 1992-1993 рр. було розроблено два варіанти Консти­туції України. Однак Верховна Рада не затвердила жодного. Причини:

- Гостре ідеологічне протистояння політичних сил навколо прийняття нового законодавства.

- Опір певних політичних сил, незацікавлених в чіткій визначеності й регламентації суспільних відносин.

- Відсутність єдиної концепції реформування та науково обґрунтованої моделі майбутнього суспільного і держав­ного устрою.

Влітку 1995 р. законодавча та виконавча гілки влади спромоглися дійти компромісу, що було зафіксовано в Кон­ституційному договорі — угоді між Верховною Радою та Президентом України про розподіл повноважень - "Про основні засади організації та функціонування державної влади та місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття Конституції України", укладеній 8 червня 1995 р.

Цей договір:

1. Створив умови для активізації та пожвавлення консти­туційного процесу.

2. Створив належне правове поле для діяльності органів виконавчої влади, президентської адміністрації.

3. Значно розширив коло повноважень Президента та його вплив на економічні та суспільні процеси.

Одночасно з дією цього договору тривала робота Конституційної комісії над Конституцією, до якої було залучено кращі наукові сили. У лютому 1996 р. Конституційна комісія передала проект Основного закону на розгляд парламенту. Проект розглядав­ся майже три місяці. Найбільш спірними виявились такі питання:

- про розподіл повноважень між гілками влади; - про приватну власність;

- про державну символіку; - про статус російської мови; - про статус Автономної Республіки Крим і т.п.

Після тривалих дискусій у Верховній Раді було створено спеціальну де­путатську комісію на чолі з депутатом М. Сиротою, яка, долаючи величезні труднощі, узгоджуючи думки різних фракцій і партій у кожній суперечливій статті Кон­ституції, винесла узгоджений проект нової Конституції на затвердження.

28 червня 1996 р. Верховна Рада прийняла Конституцію України («за» проголосувало 315 депутатів). З 1996 р. 28 червня в Україні відзначається як державне свято.

Після 1996 р. конституційний процес розвивається в двох напрямах:

1. Впорядкування законодавства згідно нової Конституції. (Прийняття нових кодексів, законів, що конкретизують положення та принципи Конституції.)

2. Внесення до Конституції змін, які відображають нові суспільно-політичні та соціальні реалії.

Значні корективи в форму і зміст Конституційної реформи були внесені після Помаранчевої революції 2004 р. 8 грудня 2004 р. після тривалого протистояння в парламенті т.з «пактним голосуванням» було прийнято цілу низку поправок до Конституції, які суттєво змінили політичну систему України. Найважливіші серед них:

1. Уряд призначається Верховною Радою.

2. Президент вносить на затвердження парламенту кандидатури прем’єр-міністра, міністрів оборони та закордонних справ, решту членів уряду пропонує для затвердження прем’єр-міністр.

3. Запровадження імперативного мандату, за яким обрані від партій депутати, втрачають мандат в разі виходу з партійної фракції.

4. Запровадження пропорційної системи виборів до Верховної Ради.

Зазначені зміни повинні були вступити в дію протягом 2005-2006 рр.

Таким чином поправки значно обмежили повноваження Президента особливо стосовно кадрової політики у виконавчій владі. І навпаки значні повноваження отримали Верховна Рада та уряд.

Конституційний процес в Україні став надзвичайно важливим чинником політичного життя держави та суспільства. З одного боку, це мало наслідком усвідомлення суспільством важливості забезпечення законності та правопорядку в державі, з іншого – вкрай ускладнило і уповільнило цей процес, зробило його предметом відкритої боротьби різних політичних сил.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]