Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
591.87 Кб
Скачать

38. Дисидентський рух в Україні: загальні тенденції, особливості та специфіка.

Виразні ознаки кризи радянської тоталітарної системи виявились у сфері взаємовідносин суспільства і влади. Це знайшло своє відображення в поширенні нової фор­ми суспільної опозиції — дисиденства. Дисидентський рух об’єднував в собі громадян незгодних з тими чи іншими вадами радянської системи, або з всією системою радянської влади вцілому.

В Україні дисидентський рух зародився раніше ніж у інших республіках Союзу. Перші дисидентські гуртки (Українська робітничо-селянська спілка, Об'єд­нана партія визволення України, Український національний комітет, Український національний фронт) були ще спадкоємцями упівського націоналістичного руху. Поширення дисиденство набуває в 60-х – 70 роках.

За ідеологічними поглядами українське дисиденство було досить строкатим явищем. В нього входили як прихильники марксизму-ленінінзму (П. Григоренко), так і близькі до інтегрального націоналізму та ідеології ОУН (В. Мороз)

За соціальним складом дисидентський рух включав в себе переважно інтелігенцію (80%), однак активними його учасниками були представники робітників (В. Макуха, І. Гель та ін.), військовослужбовці (Г. Куценко, С. Корнієнко та ін.), священики (Й. Тереля, В. Романюк та ін.)

За поглядами і змістом роботи українське дисиденство можна розділити на три умовні течії:

1) Правозахисне, або демократичне дисиденство.

Пред­ставлене у Росії А. Сахаровим та О. Солженіциним, а в Україні – П. Григоренком, М. Руденком, В. Чорноволом)

Вимоги: дотримання в СРСР основних прав і свобод людини.

Організаційні форми - Українською Гельсінською спілка (утворена у листопаді 1976 р. у Києві.; члени - М. Руденко (голова), О. Бердник, Л.Лук'яненко, І. Кандиба та ін. - всього 37 чоловік)

2) Релігійне дисиденство.

Представники - Й. Тереля, І.Гель, В.Романюк, Г.Вінс.

Вимоги: дотримання свободи віросповідання, відновлення ук­раїнської греко-католицької та автокефальної православних церков, свобода діяльності протестантських сект.

3)Націонал-орієнтоване дисиденство.

Представники: І. Дзюба, В.Мороз, Л. Лук’яненко.

Вимоги: відновлення незалежності України; вільний розвиток української мови та культури, засудження великодержавного шовінізму, русифікації.

Форми та методи боротьби українських дисидентів:

1. Написання листів-протестів до керівних органів УРСР та СРСР.

2. Написання протесів, відкритих листів на адресу міжнародних організацій та урядів демократичних країн.

3. Створення і поширення самвидаву – книг, збірників статей, журналів вручну переписаних та передрукованих.

4. Створення правозахисних організацій.

Влада всіляко намагається боротися проти будь-яких форм активності дисидентів, використовуючи при цьому широкий спектр засобів:

- Позасудові переслідування. Звільнення з роботи, перешкоди при вступі на нове місце роботи, заборона друкувати твори і т.п.

- Арешти і репресії. В Україні в 1960-70-их рр. прокотилось дві хвилі репресій: перша - 1965 р. – заарештовано 25 осіб, справи 18 з них розглядалися закритими судами (І.Гель, брати Горині, Є.Кузнєцова, В.Мороз М.Осадчий ін.); друга - 1970-72 рр. захопила широкі кола української інтелігенції (І.Світличний, В.Стус, М.Плахотюк, Є.Сверстюк ін.) Головне звинувачення – антирадянська діяльність. Строки ув’язнення від 1 до 15 років. По відношенню до дисидентів, що відбули строки покарання застосовувались повторні арешти і повторні судимості.

Хоча диси­дентський рух так і не став масовим явищем, однак він свідчив про те, що система втратила контроль над суспільством. Дисиденство стає не лише політичною опозицією влади, але поступово перетворюється на моральну і ідеологічну альтернативу системі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]