Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
591.87 Кб
Скачать

28. Етапи входження України до складу срср і втрата незалежності (1919-1925 рр.)

Передумови створення Союзу РСР:

1) Економічна єдність національних регіонів колишньої Російської імперії.

2) Необхідність воєнної консолідації в ході громадянської війни та інтервенції (воєнно-політичний союз), а також спільність зовнішньополітичних завдань після закінчення громадянської війни (дипломатичний союз під час Генуезької конференції).

3) Особливість політичної системи створеної більшовиками, зосередження всіх важелів влади в руках централізованої Комуністичної партії, керованої з Москви.

В процесі консолідації радянських республік у Союз РСР історики виокремлюють три етапи:

1 етап (червень 1919 – грудень 1920 р.)утворення воєнно-політичного союзу.

8 червня 1919 р. „на час війни” об'єднано 5 найголовніших наркоматів Російської Федерації та України при збереженням статусу незалежних дер­жав.

2 Етап (грудень 1920 - грудень 1922) – формування договірної федерації.

28 грудня 1920 року між РСФСР і УСРР підписано угоду про воєнний і гос­подарський союз між двома державами. У 1922 р. відбувається дискусія навколо форми майбутньої радянської держави. Спеціальна комісія Політбюро ЦК РКП (б) підготувала проект об'єднання, який увійшов в історію як сталінський «план автономізації». Проект передбачав ліквідацію формального статусу незалежних держав і перетворення республік на автономні округи РСФСР. З критикою проекту виступив також В. Ленін, який запропонував створити нову союзну державу шляхом об'єднання усіх радянських республік на федеративній основі. Жовт­невий (1922 р.) пленум ЦК РКП(б) ухвалив ленінську пропозицію.

3 Етап (грудень 1922 – травень 1925 р.) – утворення срср.

30 грудня 1922 р. І з'їзд Рад СРСР за­твердив декларацію про утворення Союзу РСР і союзний договір. На цей час Союз складався з 4 республік РСФРР, Української СРР, Білоруської СРР, Закавказької Федерації (Азербайджан, Вірменія, Грузія). 26 січня 1924 р. на II з'їзді Рад СРСР прийнято першу Конституцію СРСР, яка окреслила компетенцію вищих органів влади СРСР. У травні 1925 р. IX Всеукраїнський з'їзд Рад затвердив новий текст Конституції УСРР, у якій було законодавчо закріплено входження Радянської України до складу Союзу РСР. Таким чином, не змінюючи своєї форми, «союз республік» виявився жорстко централізованою унітарною державою.

Утворення СРСР сприяло зміцненню комуністич­ного режиму, посиленню воєнної могутності країни. Втрата респуб­ліками останніх залишків суверенітету логічно вела до виникнення величезної комуністичної радянської імперії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]