Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
591.87 Кб
Скачать

34. Україна в роки другої світової війни. Рух опору.

Перший етап Другої світової війни для України розпочинається вже у вересні 1939 р., коли згідно таємного протоколу до пакту Молотова-Рібентропа СРСР вводить свої війська на територію Західної України (17-18 березня 1939 р.). Таким чином на початку Другої світової Галичина, Західна Волинь, Північна Буковина і Південна Бесарабія опинились у складі УРСР.

Другий етап почався з нападом Німеччини на СРСР (22 червня 1941р.).

На Україну наступала група німецьких армій „Південь”. За перші три тижні німецькі війська просунулись вглиб УРСР на 400-600 км. завдаючи поразок радянській армії (знищено 3/5 військ, що перебували в українських округах )

Причини поразок радянських військ на початку війни:

- раптовість нападу;

- незавершеність про­цесу переозброєння СРСР (82 % озброєння – старого зразка);

- масові репресії наприкінці 30-х років проти армійського командного складу;

- некомпетентність воєнно-стратегічного керівниц­тва;

- міжнародна ізоляція Радянського Союзу, відсутність надійних союзни­ків;

- досвідченість і відмобілізованість армії Німеччини краща укомплектованість, більш досконала воєнна техніка та озброєння.

Зазнаючи поразки на фронтах радянська влада в тилу досить успішно провела цілу низку заходів для переводу радянської економіки і життя на воєнні рейки:

1. Проводиться воєнна (з України 2,5 млн. чол.) і трудова мобілізація населення.

2. Проводяться жорсткі каральні заходи по наведенню порядку і ліквідації потенційних ворогів влади (знищено 40-50 тис. в’язнів українських тюрем)

3. Евакуюються промислових підприємств, закладів культури, населення (перебазовано понад 550 великих підприємств тридцяти галузей промисловості)

Німецький окупаційний режим.

Від самого початку війни німецьке керівництво на окупованих територіях реалізовує „Генеральний план Ост”, який передбачав на етапі війни максимальне використання економічних і трудових ресурсів завойованих областей, а в подальшому перетворення їх на життєвий простір німецької нації. Реалізація плану мала деякі відмінності на території України, залежно від зон окупації і адміністративного підпорядкування.

1. Німецька зона окупації. Включала три регіони, які підпорядковувались окремим адміністраціям.

А. Рейхскомісаріат Україна. Включав в себе більшу частину території УРСР. Окупаційний режим тут мав найбільш жорсткі форми.

- організовано чітку систему вилучення і вивезення продовольства (збережено колгоспи, вивезено 9,2 млн. тон зерна, 622 тис. тон м’яса);

- проводиться цілеспрямоване винищення населення з метою підірвати “біологічну силу” українців (знищено 215 сіл, вбито 3,9 млн. цивільного населення);

- вивозиться в Німеччину працездатне населення (бл. 2,2 млн.);

- переселення в Україну німецьких колоністів (за роки окупації бл. 45 тис.)

- ліквідовуються українські культурні заклади крім початкової школи, та української преси, які залишаються під контролем адміністрації.

Б. Дистрикт Галичина. Був частиною польського Генералгубернаторства і включав Галичину і Західну Волинь. Окупаційний режим виконуючи ті самі завдання, проте був м’якшим:

- дозволено створити представницький орган українців – Український земельний комітет на чолі з К. Паньківським;

- адміністрація формує систему місцевого самоуправління у вигляді міських та районних управ;

- допускається відносно вільний культурний розвиток регіону (освіта, театр, преса)

3. Румунська зона окупації. Включала Північну Буковину і Трансністрію (Північно-Східна Україна з м. Одесою).

Режим у вказаних регіонах був більш ліберальним, ніж в німецькій зоні. Але забороняється будь-які прояви українського націоналізму.

4. Угорська зона окупації. Включала Закарпаття.

Рух опору на території України.

Жорстка окупаційна політика досить швидко налаштувала проти нової влади широкі верстви населення, що призводить до активізації руху опору.

В Україні рух опору розвивався в двох напрямах:

1. Партизанський рух і радянське підпілля.

Організовувався і підтримувався радянським керівництвом, яке в червні 1942 р. створює координаційний центр – Український штаб партизанського руху на чолі з Т. Строкачем. Серед найвідоміших партизанських командирів О. Фе­доров, С. Ковпак, О. Сабуров, М. Наумов.

2. Націоналістичний руху опору.

На початку війни обидві частини ОУН (остаточний розкол на мельниківську і бендерівську частини відбувся в лютому 1940 р.) співпрацювали з німецьким командуванням. Вони забезпечували армію вермахту розвідданими, зформували два легіони „Роланд” і „Нахтігаль”.

Залишки ОУН переходять у підпілля і готуються до збройної боротьби проти німецьких окупантів.

В націоналістичній течії руху Опору можна виділити три організаційні начала:

1. Військові формування Бульби-Боровця „Поліська Січ”-УПА. В серпні 1943 р. загони Боровця були насильно включені в склад ОУНівської УПА.

2. Націоналістичне підпілля ОУН-М. В середині 1943 р. підпорядковане УПА.

3. Збройні формування і підпілля ОУН-Б. Весною 1943 р. розрізнені загони ОУН(Б) були реорганізовані в Українську повстанську армію (УПА), яка стає координаційним центром націоналістичного руху Опору.

Визволення України.

Найзначніші військові кампанії періоду:

1. Визволення Лівобережної України (серпень-жовтень 1943 р.) Взято Сталіно, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Суми, Чернігів, Полтаву.

2. Форсування Дніпра, битва за Київ (кінець жовтня – 6 листопада 1943 р.) В ході операції загинуло 260 тис солдатів радянської армії.

3. Корсунь-Шевченківська операція (січень – грудень 1944 р.). Оточено і знищено 80-тисячне угрупування німецьких військ, яке дало можливість звільнити Правобережну Україну і приступити до звільнення Західної України..

4. Кримська наступальна операція (квітень-травень 1944 р.). Витіснено німців з Криму.

В ході визволення України радянські війська були реорганізовані в чотири Українські фронти. В результаті мобілізаційних заходів на визволених землях, більшість особового складу наступаючої в Україні армії склали українці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]