Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
saenko_5Fstrateg_5Fpidpr.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
4.22 Mб
Скачать

5. Вправи Вправа № 8.01

Мікросередовище підприємства характеризується наступними явищами: переважна кількість споживачів товару підприємства – люди з низькими доходами, вони не зважають на незначні особливості виробів, товар у галузі переважно стан- дартний, серед продавців існує значна цінова конкуренція.

Завдання: Яку базову конкурентну стратегію можна запропонувати під-

приємству? Дайте їй характеристику.

Вправа № 8.02

Про мікро - і внутрішнє середовище підприємства відомо наступне: доб- робут і запити споживачів товару підприємства суттєво зростають, покупці почали звертати увагу на певні функціональні особливості товару і готові платити за це

277

гроші, стандартний дешевий товар реалізується не повністю, якісний склад персо-

налу підприємства високий, технологія гнучка.

Завдання: Яку базову конкурентну стратегію можна запропонувати під-

приємству? Дайте їй характеристику.

Вправа № 8.03

Підприємство займає міцну позицію на ринку, має можливість випускати продукцію дешевшу ніж конкуренти, до того ж добробут споживачів почав зроста- ти і значна їх чисельність вже пред’являє підвищену увагу до функціональних осо- бливостей товару; з другого боку, гнучка технологія і кваліфікація кадрів дають можливість створювати багато модифікацій товару;

Завдання: Яку базову конкурентну стратегію можна запропонувати під-

приємству? Дайте їй характеристику.

Вправа № 8.04

Підприємство громадського харчування знаходиться на території студміс- течка. Поява тут аналогічного підприємства малоймовірна. Імідж підприємства у студентів достатньо високий.

Завдання: Яку базову конкурентну стратегію можна запропонувати під-

приємству? Дайте їй характеристику.

Вправа № 8.05

Підприємства району належать до чотирьох типів. Підприємства першого типу, не мають стабільної технології, випускають товари виробництво яких легко і швидко освоюється. Вся діяльність цих підприємств ґрунтується на швидкій реак- ції на зміну ситуації на ринку.

Підприємства другого, найбільш поширеного типу, навпаки, використо- вують порівняно стабільні технології, які застосовують роками, дещо вдоскона- люючи. Для них існуюча система технологічних процесів є базовою. Заміна техно- логії означала б появу майже нового підприємства.

Два підприємства району будують свій бізнес на постійному освоєнні но- вих, невідомих товарів. Нерідко вони програють, але за рахунок освоєння новинок, мають значні конкурентні переваги і їх бізнес процвітає.

Нарешті одне підприємство випускає ортопедичну продукцію одного виду.

Завдання: 1. До якого типу базових стратегій конкурентноздатності можна віднести кожну виділену групу підприємств, як прийнято називати той чи інший тип? 2. Запропонуйте базову стратегію конкурентоспроможності для кожної із ви-ділених груп підприємств.

Вправа № 8.06

Серед підприємств реґіону виділено і охарактеризовано чотири групи під- приємств. Перша – підприємства життєвий цикл товарів яких перебуває на стадії насичення. Друга – підприємства, які витрачають значні засоби, щоб імітувати

278

поведінку передових підприємств реґіону. Третя – підприємства, які намагаються утримати попит, що вже не зростає, поступово зменшують обсяги виробництва продукції. Четверта – підприємства, які намагаються знайти способи утриматись в умовах зниження попиту і рентабельності виробництва.

Завдання: 1. Визначте, до якого типу підприємств належать кожна із даних груп. 2. Запропонуйте можливу базову стратегію конкурентоспроможності для кожної з виділених груп підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]