Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 1-343.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
2.32 Mб
Скачать

157. Оборот капіталу та його складові

Розглядається як процес, що повторюється періодично.

За один оборот капітал із грошової форми переходить у виробничу форму (у вигляді засобів виробництва і робочої сили), з виробничої в товарну, а потім з товарної знов набуває грошової форми. Час обороту капіталу складається з часу виробництва і часу обороту.

Частина капіталу, витрачена на придбання споруд, машин, обладнання обертається повільно, протягом декількох періодів виробництва. Інша частина капіталу, витрачена на купівлю сировини, допоміжних матеріалів та інше, обертається протягом одного періоду виробництва.

Швидкість обороту капіталу впливає на норму прибутку.

158. Економічний зміст реалізації продукції, робіт, послуг.

Реалізація продукції – це ланка зв’язку між виробником і споживачем.

Кожне підприємство має за мету одержати прибуток. Прибуток – це грошовий дохід, утворений у результаті виробничо-господарської діяльності. Фінансовий результат діяльності підприємства визначається як різниця між його доходами та витратами. Основною складовою доходів підприємства є дохід від реалізації. В залежності від напрямків діяльності підприємства це можуть бути дохід від реалізації готової продукції, від реалізації товарів, від реалізації робіт і послуг. Як бачимо, реалізація продукції, робіт, послуг посідає визначне місце в формуванні прибутку підприємства.

У чинному законодавстві України операція з продажу (реалізації) продукції жорстко не прив’язана до факту реальної оплати її вартості, до строків здійснення платежу; вона розглядається як господарська операція з передання права власності на продукцію в обмін на еквівалентну суму коштів або боргових зобов’язань. Обсяг реалізованої продукції визначається продажною вартістю відвантаженої продукції, зазначеною в оформлених для сплати розрахункових документах, і не залежить від фактичного надходження грошової виручки.

159. Валова і товарна продукція

Валова продукція – обсяг кінцевого результату виробничої діяльності підприємства за звітній період. Включає: вартість готової продукції, вартість напівфабрикатів власного виробництва, вартість робіт промислового характеру, виконаних за замовленням зі сторони, зміна залишків напівфабрикатів власного виробництва.

Товарна продукція – продукція, отримана в результаті виробничої діяльності підприємства, реалізована або призначена для реалізації на сторону.

Товарна продукція може бути обчислена виходячи з валової продукції, в такому випадку товарна продукція дорівнюватиме валовій продукції за мінусом вартості залишків напівфабрикатів і незавершеного виробництва, вартості перепрацьованої сировини і матеріалів замовника, не оплаченої підприємством-виробником.

Визначається як у вартісному, так і в натуральному вираженні.

160. Канали (напрямки, шляхи) реалізації продукції

Вибрані підприємством канали збуту продукції та мережа розповсюдження товарів впливають на всі рішення у сфері маркетингу.

Розрізняють прямі на непрямі канали реалізації продукції.

До організацій прямого збуту відносять, перш за все, виробничі підприємства.

До організацій непрямого збуту (непрямих каналів збуту) відносять бази, торги, райспоживоб’єднання, універмаги, торгові центри, крамниці тощо.

Вивчаючи канали реалізації продукції, особливу увагу приділяють наступним питанням:

- оцінці обсягів та інтенсивності охоплення оптової та роздрібної мережі;

- оцінці регіонального розподілу товарів;

- структурі каналів збуту та їхній динаміці;

- оцінці обсягів продажу за окремими каналами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]