Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 1-343.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
2.32 Mб
Скачать

61. Порядок визначення балансової вартості інвестицій

Балансова вартість цих інвестицій відображається за вартістю, яка визначається з урахуванням усіх змін у власному капіталіл об’єкта інвестування, крім тих, що є результатом операцій між інвестором і об’єктом інвестування.

Балансова вартість інвестицій при використанні метода участі в капіталі оцінка на дату балансу збільшується на суму, що є часткою інвестора в чистому прибутку об’єкта інвестування із включенням цієї суми до складу доходу від участі в капіталі. Одночасно балансова вартість інвестицій зменшується на суму визнаних дивідендів від об’єкта інвестування.

Балансова вартість ФІ збільшується (зменшується) на частку інвестора в сумі інших змін у власному капіталі об’єкта інвестування за звітний період. Суми змін включаються до відповідних статтей власного капіталу інвестора. Якщо сума змін за статтями капіталу є більшою ніж суми за статтями капіталу інвестора, то коригування здійснюються за рахунок нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

Облік довгострокових інвестицій в акції інших підп-в обліковують на рахунку 14 «Довгострокові ФІ» на субрахунку 141 «Інвестиції пов’язаним сторонам методом обліку участі в капіталі». Дт-надходження і оприбуткування довгострокових ФІ, Кт-погашення, вибуття ФІ.

Якщо підп-во-обєкт інвестування отримало збитки у звітному періоді, то балансова вартість інвестицій підп-ва-інвестора зменшується на суму, що є часткою інвестора в чистому збитку об’єкта інвестуваня. Частка збитку, який отримує об’єкт інвестування, відноситься до складу втрат від участі в капіталі. Запис:

Дт 96 «Втрати від участі в капіталі» Кт 141

62. Загальне поняття консолідації фінансової звітності, умови складання

Підп-ва, до складу яких входять дочірні підп-ва, крім фін звітів по власну д-ть повинні подавати консолідовані фін звіти.

Консолідована фін звітність-це фін звітність, яка відображає фін становище, результати д-ті та рух ГК юр особи та їх дочірніх підп-в як єдиної ек одиниці. Консолідація фін звітності здійснюється шляхом додавання показників фін звітності дочірніх підп-в до аналогічних показників звітності материнського підп-ва. При цьому виключаються: балансова вартість ФІ материнського підп-ва в кожнє дочірнє підп-во; сума внутрішньо-групових операцій та внутрішньо-групового сальда; сума нереалізованих прибутків та збитків від внутрішньо-групових операцій(крім збитків, які не можуть бути відшкодовані).

Консолідована звітність подається не пізніше 45 днів після закінчення кварталу (квартально), річна- не пізніше 15 квітня наступного за звітним роком.

64. Мета аудиту довгострокових фінансових інвестицій та його завдання.

Зростає кількість підприємств, які здійснюють інвестиції у цінні папери. Інформацію про інвестиційну діяльність підприємства можна одержати з фінансової звітності підприє­мства та звітів брокерів, які здійснюють операції з цінними паперами. Джерелом інформації також с протоколи зборів засновників, ради директорів тощо. До робочих документів ауди­тора доцільно додати копії цих документів, зроблені за згодою керівництва підприємства. Аудитор повинен насамперед перевірити правильність класифікації інвестицій, які по­діляються на короткострокові, довгострокові та еквіваленти грошових коштів. Класифіка­ція здійснюється на підставі розпорядних документів, в яких зафіксовано наміри щодо їх подальшого використання, тобто з метою одержання прибутків або для реалізації у термін не більше року. За наявності довгострокових фінансових інвестицій доцільно проаналізу­вати, чи має підприємство можливості утримувати інвестиції тривалий час. Для цього не­обхідно розглянути:

* фінансовий стан підприємства;

* достатність оборотних коштів;

* інвестиційну діяльність у попередніх звітних періодах.

Важливим питанням аудиту фінансових інвестицій є підтвердження права власності на цінні папери, які враховані у складі активів. Підставою для висновку є дані відповідних

реєстраторів.

Предметом перевірки також є правильність визначення первісної вартості та подальшої оцінки фінансових інвестицій. Первісна вартість інвестицій визначається згідно Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 12 "Фінансові інвестиції" і залежить від способу їх одержання. Придбання фінансових інвестицій можливе за грошові кошти, шляхом обміну на цінні папери власної емісії або на інші активи.

Аудитор повинен перевірити правильність відображення операцій з фінансовими інвестиціями у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності. У примітках до фінансової звітності мають бути розкриті питання, що зазначені у відповідних П(с) б/обліку.

Отже, мета аудиту ФІ:

  • перевірка реальності фінансових інвестицій, відображених у б/о та фінансовій звітності

  • перевірка правильності та обґрунтованості розподілу ФІ на довгострокові та поточні

  • перевірка правильності ведення б/о ФІ при придбанні, оцінці на дату балансу, отриманні доходу, вибутті

  • перевірка податкового обліку

  • перевірка взаємоузгодження форм фінансової звітності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]