Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 1-343.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
2.32 Mб
Скачать

24. Документальне оформлення та облік операцій з фінансової (лізингу) та операційної оренди в орендодавця.

Орендодавець відображає в б/о представлений в фінансову оренду об”єкт як дебіторську заб. орендатора у сумі мінімальних орендних платежів та негарантованої ліквідаційної вартості із вирахуванням фінансового доходу, що слід було отримати, з визнанням іншого – доходу від реалізації необоротних активів. Одночасно залишкова вартість об”єкту та фін. оренди виключається з балансу орендодавця з відображенням у складв ін. витрат. Різниця між сумою мінімальних орендних платежів і негарантованою ліквідаційною вартістю об”єкта фін. оренди та теперішньою вартістю вказаної суми, визначеної за орендною ставкою відсотка, є фінансовим доходом орендодавця. Розподіл фін. доходу між звітними періодами протягом строку оренди здійснюється з використанням орендної ставки процента на залишок дебіторської заб. орендаря на початок звітного періоду. Такий розподіл переглядається, якщо негарантована ліквідаційна вартість зменшилася. Якщо орендодавцем являється виробник об”єкту фін. оренди, то дебіторська заб. орендаря відображається як сума визнананого доходу від реалізації готової продукції і теперішньої негарантованої ліквідаційної вартості об”єкта фін. оренди одночасно з визнанням доходу від реалізації гот. продукції. Дохід виробника від реалізації об”єкта фін. оренди визнається за найменшою з двох оцінок: справедливої вартості цього об”єкту або теперішньої вартості мінімальних орендних платежів, підрахованої за ринковою вартістю процента.

Собівартість реалізованого об”єкту фін. оренди визначається за його балансовою вартістю, зменшеною на теперішню негарантовану ліквідаційну вартість. Витрати орендодавця на укладання угоди про фін. оренду (юрид.послуги, комісійні винагороди) визнаються іншими витратами того звітного періоду, в якому вони мали місце.

25.Інвентаризація оз.

Інвентаризація – це спосіб виявлення та обліку тих засобів і джерел (або їх відсутності), які не знайшли документального відображення у поточному обліку. Технічно і-ція здійснюється шляхом визначення фактичної наявності господарських засобів і зіставлення їх з даними обліку. Дозволяє встановити розбіжність між даними обліку і фактичною наявністю засобів, тобто їх нестачу чи надлишок, які оформлюються відповідними документами. Підприємства, організації та установи зобов”язані проводити інвентаризацію (і-цію) о/з відповідно до Положення про бухгалтерські звіти і баланси не менше як 1 раз на рік перед складанням річного бухгалтерського звіту і балансу. Відповідальність за правельне і своєчасне проведення і-ції несуть керівник і головний бухгалтер. Для проведення і-ції створюється комісія наказом по підприємству, яка згідно з Основними положеннями про і-цію до її початку перевіряє наявність і стан інвентарних карток, книг, технічних паспортів або іншої технічної документації, а також документів, що підтверджують наявність і рух о/з. У разі відсутності документів необхідно забезпечити їх відновлення, а при виявленні розходжень і неточностей – внесення відповідних поправок і змін. Суму зносу (а-з) об”єктів о/з комісія встановлює за їх фактичном станом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]