Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vstyp_ms.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
814.08 Кб
Скачать

235. Стратегії (політики) керування запасами.

Стратегією (політикою) керування запасами називають сукупність правил, за допомогою яких визначають моменти часу і обсяги замовлень на поповнення запасів. У моделях керування запасами стратегія керування вибирається заздалегідь, і задача зводиться, таким чином, до пошуку параметрів даної стратегії.

Найбільшого поширення набули так звані найпростіші стратегії управління запасами: періодичні і з критичними рівнями.

Нехай y, h, H — запас ресурсу відповідно поточний, нижній (пороговий) і верхній (граничний); T— період планування; q — обсяг (партія) замовлення.

У періодичних стратегіях замовлення формуються в кожному періоді Т. До них належать: 1) стратегія постійного рівня (T, H), згідно з якою через кожний проміжок часу T запас поповнюється до граничного значення H; обсяг замовлення — змінна величина q=H-y; 2) стратегія фіксованої поставки (T, q), згідно з якою через інтервал часу T видається замовлення розміром q.

У стратегіях з критичними рівнями постійно стежать за рівнем поточного запасу, і тільки-но він опускається нижче порогового рівня, видається замовлення на поповнення запасу. Це такі стратегії: 1) стратегія фіксованого розміру замовлення (h, q), сутність якої полягає ось у чому – Якщо y<h замовити q, якщо y≥h нічого не замовляти нічого; 2) стратегія двох рівнів (h, H): якщо y<h, замовити q=H-y; якщо y≥h – нічого не замовляти.

Розв’язок задачі керування запасами потрібно знаходити спочатку у просторі стратегій керування, а потім, згідно з обраною стратегією,— у просторі її параметрів.

236. Сутність критерію Стьюдента.

t-критерій Стьюдента/Ст'юдента — загальна назва для класу методів статистичної перевірки гіпотез (статистичних критеріїв), заснованих на порівнянні з розподілом Стьюдента. Найбільш часті випадки застосування t-критерію пов'язані з перевіркою рівності середніх значень у двох вибірках

Для застосування даного критерію необхідно аби початкові дані мали нормальний розподіл. У разі застосування двохвибіркового критерію для незалежних виборок також необхідне дотримання умови рівності дисперсій. Існують, проте, альтернативи критерію Стьюдента для ситуації з нерівними дисперсіями.

Двохвибірковий t-критерій для незалежних вибірок

У випадку з розміром вибірки, що трохи відрізняється, застосовується спрощена формула наближених розрахунків:

У випадку, якщо розмір вибірки відрізняється значно, застосовується складніша і точніша формула:

Де M1,M2 — середнє арифметичне, σ12 — стандартне відхилення, а N1,N2 — розміри вибірок.

Кількість ступенів свободи розраховують як

Двохвибірковий t-критерій для залежних вибірок

Для обчислення емпіричного значення t-критерію в ситуації перевірки гіпотези про відмінності між двома залежними вибірками (наприклад, двома пробами одного і того ж тесту з часовим інтервалом) застосовується наступна формула:

де Md — середня різниця значень, а σd — стандартне відхилення різниць.

Кількість ступенів свободи розраховують як

Одновибірковий t-критерій

Застосовується для перевірки гіпотези про відмінність середнього значення від деякого відомо значення :

Кількість ступенів свободи розраховують як

Непараметричні аналоги

Аналогом двостороннього критерію для незалежних вибірок є U-критерій Манна-Уітні. Для ситуації із залежними вибірками аналогами є критерій знаків і T-критерій Вілкоксона.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]