Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
V_gosp_sporiv.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
305.66 Кб
Скачать

        1. 2.1.2. Навчально-методичні матеріали до вивчення дисципліни «вирішення господарських та зовнішньоекономічних спорів»

Укладач:

Балюк І.А., ст. викладач кафедри правового регулювання економіки

Рецензент:

Хатнюк Н.С., канд. юрид. наук, доцент кафедри правового регулювання економіки

  1. ВСТУП

Вивчення курсу «Вирішення господарських та зовнішньоекономічних спорів» важлива і невід’ємна частина освіти студентів юридичних вузів і факультетів, майбутніх фахівців у сфері права.

Метоюдисципліни є здобуття майбутніми юристами фундаментальних знань з питань вирішення спорів господарським судом, третейським судом, міжнародним комерційним арбітражем та навичок роботи із нормативними актами, що регламентують цю діяльність, найбільш поширені та актуальні питання вирішення окремих господарських та зовнішньоекономічних спорів.

Предметом дисципліни є норми чинного законодавства України та міжнародного права в обсязі, необхідному для повного й глибокого опанування студентами основних положень процедури вирішення господарських та зовнішньоекономічних спорів.

Завданням дисципліни є засвоєння студентами теоретичних положень дисципліни; вироблення навичок практичного застосування знань та норм, що регламентують вирішення господарських та зовнішньоекономічних спорів; активізувати використання студентами отриманих знань.

Професійна спрямованість курсу полягає в тому, що «Вирішення господарських та зовнішньоекономічних спорів» як навчальна дисципліна виступає інтегративним курсом, в якому оволодіння нормативним матеріалом передбачає комплекс знань матеріального і процесуального права, вмінь і навичок в застосуванні норм для забезпечення правосуддя.

Форми навчання:застосування компаративної методики для аналізу нормативно-правових актів, вирішення конкретних ситуацій, підготовка проектів процесуальних документів (позов, ухвала, рішення, постанова) тощо.

Методи навчання: пропедевтичні лекції, самостійна робота студентів, індивідуальні заняття, практичні заняття у різних формах (запитання-відповідь, тестового опитування, обговорення конкретних ситуацій, підготовлених документів тощо). Вирішення практичних завдань з дисципліни надасть можливість певною мірою оволодіти практикою застосування відповідних норм міжнародного та національного права, з’ясувати переваги та недоліки певних способів вирішення господарських та зовнішньоекономічних спорів, сформувати навички практичної роботи, спрямованої на ефективне розв’язання спорів.

Засоби навчання:робота з нормативно-правовими актами, рекомендованими літературними джерелами (підручниками, посібниками), використання комп’ютерних технологій.

Місце навчальної дисципліни у навчальному процесівизначається її тісним зв’язком з комплексом базових, спеціальних, фахових та професійно-орієнтованого спрямування дисциплін.

Вимоги до знань:засвоївши зміст основних тем курсу, студенти повинні знати загальні положення про: органи, які розглядають господарські та зовнішньоекономічні спори, правовий стан учасників зазначених спорів, підвідомчість і підсудність справ господарським судам, третейським судам та міжнародним комерційним арбітражам, судові витрати, процесуальні строки, докази та стадії розгляду господарських та зовнішньоекономічних спорів, виконання рішень, винесених в результаті розгляду господарських та зовнішньоекономічних спорів тощо, нормативне регулювання вирішення господарських та зовнішньоекономічних спорів.

Вимоги до вмінь:оволодівши зазначеним комплексом знань студенти повинні орієнтуватись в нормативно-правовій базі, що регламентує порядок вирішення господарських та зовнішньоекономічних спорів та вміти користуватись відповідними нормативно-правовими та міжнародно-правовими актами; вміти самостійно працювати з науковою та навчальною літературою; застосовувати набуті знання в своїй практичній діяльності; самостійно вирішувати питання правового характеру по реалізації правозахисних і праводопоміжних функцій, готувати відповідні правові і процесуальні документи тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]