Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект Профсп_лки 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
727.55 Кб
Скачать

Vііі. Гарантії діяльності профспілок і їх первинних організацій.

Мінінфраструктури зобов’язується:

8.1.

Забезпечити реалізацію прав і гарантій діяльності Профспілок і їх первинних організацій на Підприємствах, визначених законодавством, зокрема, Законом України „Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”, Генеральною угодою, цією Угодою та колективними договорами.

8.2.

Утримуватися від будь-яких дій, що можуть бути розцінені як втручання у статутну діяльність Профспілок.

8.3.

Не приймати рішень та документів із соціально-економічних і трудових питань, які є предметом цієї Угоди і колективних договорів, без попереднього узгодження з Профспілками.

8.4.

Створювати умови для безперешкодного спілкування представників Профспілок з керівними працівниками Підприємств, компетентними приймати рішення з порушених питань у сфері соціально-трудових відносин, які є предметом цієї Угоди та колективних договорів.

8.5.

Забезпечувати швидкий розгляд звернень Профспілок та її первинних організацій щодо дотримання профспілкових прав та гарантій на Підприємствах, вживати заходів до усунення керівництвом Підприємств допущених порушень.

8.6.

Утримуватися від дій, спрямованих на формування чи підтримку на Підприємствах інших, крім Профспілок, органів чи організацій, метою яких проголошується представництво і захист трудових і соціально-економічних прав та інтересів Працівників.

8.7.

Брати участь у заходах Профспілок, які є предметом Генеральної угоди, цієї Угоди та колективних договорів, на її запрошення.

Роботодавці зобов’язуються:

8.8.

За наявності письмових заяв працівників, які є членами Профспілок, щомісячно і безоплатно утримувати із заробітної плати та перераховувати на рахунки Профспілкових комітетів членські профспілкові внески Працівників у терміни, визначені в колективних договорах, але не пізніше 3-х банківських днів після виплати заробітної плати за другу половину місяця.

Не допускати утворення заборгованості з профспілкових внесків.

8.9.

Членам виборних профспілкових органів, не звільненим від своїх виробничих чи службових обов’язків, надавати на умовах, передбачених колективними договорами, вільний від роботи час із збереженням середньої заробітної плати для участі в консультаціях і переговорах, виконання інших громадських обов’язків в інтересах трудових колективів, також на час участі в роботі виборних профспілкових органів, але не менш ніж дві години на тиждень, та на час профспілкового навчання – додаткову відпустку тривалістю до 6 календарних днів за рахунок Роботодавців.

8.10.

Поширити на виборних та штатних профспілкових працівників соціальні гарантії, пільги та заохочення, які надаються працівникам відповідних Підприємст на умовах цієї Угоди та колективних договорів Підприємств.

Виплачувати їм надбавку за вислугу років, різного виду премії за спеціальними системами та положеннями, матеріальну допомогу на оздоровлення до відпустки, одноразову допомогу при звільненні на пенсію, проводити компенсаційні та інші грошові виплати у відповідності до колективних договорів Підприємств.

8.11.

Гарантії, соціальні пільги та заохочення, встановлені цією Угодою та колективними договорами для Працівників Підприємств, зберігати також за профспілковими представниками (профорганізаторами) там, де не обираються виборні органи.

8.12.

Працівникам, звільненим з роботи у зв’язку з обранням їх до складу виборних профспілкових органів, надавати після закінчення терміну їх повноважень (не пізніше, ніж через місяць), попередню роботу (посаду) або за згодою працівника іншу рівноцінну роботу (посаду).

8.13.

Надавати для роботи виборних профспілкових органів та проведення зборів Працівників приміщення з усім необхідним обладнанням, зв’язком, опаленням, освітленням, прибиранням, транспортом, охороною у порядку, передбаченому колективними договорами.

8.14.

Відшкодовувати шкоду в разі нещасного випадку працівникам виборних профспілкових органів, обраних до їх складу, при виконанні ними посадових обов’язків в інтересах трудових колективів Підприємств у порядку, визначеному діючим законодавством, цією Угодою та колективними договорами.

8.15.

Забезпечувати безперешкодний вхід на територію Підприємств представників Профспілок, їх первинних організацій, їх доступ до робочих місць, місць зборів членів Профспілки, можливість зустрічі, усного спілкування з Працівниками.

Профспілки зобов’язуються:

8.16.

Інформувати Мінінфраструктури і Роботодавців про факти порушення профспілкових прав та гарантій на Підприємствах для вживання заходів впливу.

8.17.

Інформувати Мінінфраструктури та Роботодавців перед тим, як звертатись до судових органів з приводу порушення профспілкових прав та гарантій.

Сторони зобов’язуються:

8.18.

Своєчасно інформувати одна одну про призначення або звільнення з посад керівників та голів Профспілкових комітетів Підприємств.

ІХ. СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ І

КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ УГОДИ.

Сторони домовилися:

9.1.

Соціальний діалог здійснювати у формі обміну інформацією, консультацій, переговорів, узгоджувальних нарад, робочих зустрічей, засідань за круглим столом з питань здійснення соціальної та економічної політики, у тому числі проектів законів України, конвенцій Міжнародної організації праці, які подаються на ратифікацію Верховної Ради України, проектів інших нормативно-правових актів.

9.2.

Вважати, що висновки та рекомендації, прийняті за результатами проведення соціального діалогу, є обов’язковими для розгляду Мінінфраструктури, Підприємствами, до яких вони надсилаються, з наступним інформуванням соціальних партнерів.

9.3.

З метою подальшого розвитку соціального діалогу проводити попередні консультації та переговори при підготовці проектів законів України, галузевих програм, концепцій, наказів, розпоряджень та інших нормативно-правових документів з питань соціально-трудових відносин, які є предметом цієї Угоди, згідно з Додатком № 9 до Угоди „Порядок проведення соціального діалогу” і Додатком № 10 до Угоди „Порядок проведення консультацій”.

9.4.

Запрошувати соціальних партнерів для участі в роботі колегій і нарад Мінінфраструктури, президії, пленумів, з’їздів Профспілок з розгляду соціально-економічних питань, які є предметом цієї Угоди та колективних договорів.

9.5.

Оперативно вживати заходів щодо усунення передумов виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), у випадку їх виникнення прагнути врегулювати спори без зупинки виробництва шляхом переговорів і примирливих процедур у порядку, визначеному Законом України „Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)” і Законом України „Про колективні договори і угоди”, а також цією Угодою та колективними договорами.

9.6.

У виключних випадках, на період подолання фінансових труднощів окремими Підприємствами, терміном не більш як шість місяців в колективних договорах цих Підприємств застосовувати норми нижчі від норм цієї угоди, але не нижчі від державних норм і гарантій (крім норм, що допускають оплату праці нижче від норм, визначених у Додатку № 1 цієї Угоди, які врегульовані згідно з п. 3.7. Угоди). Рішення про термін їх запровадження має бути прийняте на зборах (конференції) трудового колективу за участю представників Роботодавця і Профспілкового комітету після обговорення наведених Роботодавцем аргументів і заходів щодо наближення даної норми до рівня, встановленого цією Угодою, та дати запровадження норми.

Якщо таке рішення зборами (конференцією) трудового колективу не прийнято, то на Підприємство поширюються норми цієї Угоди.

9.7.

У 2012 році розробити, погодити одна з одній і надіслати Роботодавцям і Профспілковим комітетам типову форму колективного договору, яка забезпечує обов’язкове включення у колективні договори норм і положень діючого законодавства, Генеральної угоди і цієї Угоди.

9.8.

Надавати методичну та практичну допомогу Роботодавцям і Профспілковим комітетам з питань експертизи проектів колективних договорів на їх відповідність чинному законодавству, вимогам Генеральної угоди, цієї Угоди.

Сприяти Роботодавцям і Профспілковим комітетам у проведенні колективних переговорів та обов’язковому укладенню колективних договорів на Підприємствах.

В колективних договорах передбачати зобов’язання щодо щорічного проведення навчання для представників Роботодавців і Профспілкових комітетів з питань колдоговірної роботи і соціального діалогу протягом 2 - 4 днів із збереженням заробітної плати за місцем основної роботи.

9.9.

Сприяти внесенню до Верховної Ради України протягом 2012 року проектів Законів України про ратифікацію Конвенцій МОТ:

- № 137, 1973 року „Про соціальні наслідки нових методів обробки вантажів в портах”;

- № 152, 1979 року „Про техніку безпеки та гігієну праці на портових роботах”;

- № 155, 1981 року „Про безпеку, гігієну праці та виробниче середовище”;

- 2006 року „Про працю у морському судноплавстві”.

9.10.

З метою забезпечення реалізації положень цієї Угоди здійснювати систематичний контроль за її виконанням, а саме:

9.10.1.

Протягом двох місяців після підписання Угоди затвердити і передати одна одній заходи щодо її виконання.

9.10.2.

Щокварталу аналізувати хід виконання Угоди і надавати одна одній відповідну інформацію для вжиття відповідних заходів.

9.10.3.

Раз на півроку розглядати стан виконання Угоди на засіданні спільної робочої комісії представників Сторін, створеної для ведення переговорів щодо укладення і підведення підсумків виконання цієї Угоди, і передавати рішення комісії одна одній для вжиття відповідних заходів та інформувати з цих питань трудові колективи Підприємств у засобах масової інформації.

9.10.4.

Щорічно проводити аналіз виконання умов Угоди та підбивати підсумки на спільній нараді Мінінфраструктури та СПО Сторони профспілок у першому кварталі року, наступного за звітним.

9.11.

Надавати одна одній на безоплатній основі наявну державну статистичну інформацію з питань, які є предметом цієї Угоди та колективних договорів.

9.12.

Вести облік виконання цієї Угоди та колективних договорів і інформувати одна одну про стан їх виконання: щоквартально – до 5-го числа другого місяця наступного кварталу; за звітний рік – до 5-го березня наступного року відповідно до форми інформації, що додається (Додаток № 11 до Угоди).

9.13.

Спірні питання, що виникають під час реалізації Угоди і колективних договорів, розв’язувати шляхом проведення консультацій і переговорів представниками Сторін.

9.14.

Здійснювати систематичне висвітлення в засобах масової інформації питань щодо стану виконання цієї Угоди і колективних договорів, домовленостей, досягнутих під час проведення консультацій і переговорів.

9.15.

Опублікувати Угоду в профспілкових засобах масової інформації та розмістити її на офіційних веб-сайтах Сторін.

Віце-прем’єр-міністр України – Міністр інфраструктури України

Голова Спільного представницького органу Сторони профспілок – голова Професійної спілки робітників иорського транспорту України

_____________Б.В.Колесніков

_______________М.І.Кірєєв

Голова Федерації роботодавців транспорту України

Голова Федерації морських професійних спілок України

_____________

___________М.М.Барський

Голова Профспілки робітників морського транспорту України (обєднана)

___________С.О.Бризгалов

Додаток № 1

до галузевої угоди на 2012–2014р.р.

Мінімальні міжкваліфікаційні (міжпосадові) співвідношення розмірів місячних тарифних ставок (окладів) керівників, професіоналів, фахівців, технічних службовців і робітників Підприємств до мінімального розміру місячної тарифної ставки (окладу) некваліфікованого працівника (у коефіцієнтах)

Керівники основних структурних

підрозділів, які визначають тех-

нічну та економічну політику

Підприємства

не нижче

4,4

Керівники інших структурних підрозділів

- “ -

4,1

Професіонали

- “ -

3,0

Фахівці

- “ -

2,5

Технічні службовці

- “ -

2,0

Докер-механізатор IY класу

- “ -

2,5

Водолаз III класу, виконуючий водолазні роботи:

  • першої групи спеціалізації

  • другої та третьої групи спеціалізації

- “ -

- “ -

3,5

2,5

Матрос (без класу) на суднах:

транспортного, технічного (днопоглиблювального) та рятувального флоту

  • портового, службово-допоміжного флоту

- “ -

- “ -

2,2

1,9

Робітник I розряду зайнятий:

на роботах основного виробництва

  • на інших (допоміжних) роботах

- “ -

- “ -

1,3

1,2

Примітки:

1.

1,0 – мінімальний розмір місячної тарифної ставки (окладу) некваліфікованого працівника визначений на Підприємстві у колективному договорі.

2.

Для визначення мінімального розміру місячної тарифної ставки (окладу) по тій чи іншій професії, посаді, необхідно встановлений для цієї професії чи посади коефіцієнт помножити на визначений у колективному договорі Підприємства розмір місячної тарифної ставки некваліфікованого працівника.

3.

Керівникам Підприємств, заснованих на державній власності, посадові оклади встановлюються Мінінфраструктури при укладанні (переукладанні) контрактів.

4.

Для працівників підприємств, виробництв, цехів, дільниць та інших підрозділів, які виконують роботи, надають послуги, не властиві основній діяльності галузі, умови оплати праці встановлюються в колективному договорі з дотриманням гарантій, визначених угодами тих галузей, до яких ці підрозділи належать за характером виробництва, та в актах чинного законодавства.

5.

Міжкваліфікаційні (міжпосадові) співвідношення в оплаті праці визначаються у колективних договорах.

Додаток № 2

до галузевої угоди на 2012–2014р.р.

П Е Р Е Л I К