Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 курс 2010-2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
254.46 Кб
Скачать

Тема 3. Поведінка споживача

Завдання 1. Скориставшись загальними положеннями максимізації корисності кінцевим споживачем, дайте письму відповідь щодо цінності отриманих Вами подарунків до днів народження, свят тощо у грошовій та негрошовій формі. Чи залежить корисність подарунків у не грошовій формі від ступеня близькості родинних стосунків або віку друзів?

Завдання 2. З якою психологічною теорією поведінки споживача Ви пов’язуєте придбання у крамниці непотрібного товару? Наведіть особистий приклад.

Завдання 3. Ваше намагання додержувати моди є результатом типового взаємовпливу чи проявом соціального аспекту стандартизації? Дайте письмову відповідь.

Завдання 4. Якими мотиваціями керується споживач при купівлі таких товарів:

а) хліб, зубна паста;

б) одяг, взуття;

в) побутова техніка, комп’ютер;

г) машина, квартира.

Завдання 5.

З яким соціальним класом асоціюється у Вас:

а) вступ до гольф-клубу;

б) букет зі штучних квітів на кухні;

в) журнал «Cosmopolitan»;

г) журнал «Сад и огород»;

д) часті відвідування офіційних прийомів у відповідному вбранні;

ж) участь у змаганнях із гри в більярд?

Завдання 6. Проаналізуйте, які фактори зовнішнього впливу здійснюють вплив на поведінку споживачів при купівлі таких товарів:

а) продукти харчування;

б) медичні препарати;

в) побутова техніка;

г) одяг, взуття.

Ситуація 1. Розгляньте університет як приклад покупця-підприємства на ринку підручників та інших навчальних посібників.

Припустимо, що ви – представник видавництва, яке бажає укласти угоду про постачання своєї продукції даному навчальному закладу.

Яким чином модель поведінки покупця на ринку організацій-споживачів допоможе вам розробити правильну маркетингову стратегію. Наскільки корисна ця модель? Що обмежує її використання?

Чи є різні типи споживачів у даній ситуації (наприклад, бібліотека, закупівельний центр, студенти, які стежать за тим, які підручники закуповуються, викладачі, які визначають, за якими книгами навчатимуться студенти, внутрішній книжковий магазин)?

Яким чином ви будете спілкуватися з даними групами споживачів?

Ситуація 2. Продавець фірми, що реалізує машини компанії Renault, почав приймати попередні замовлення на нові автомобілі, оскільки в нього не було можливості задовольнити бажання покупця придбати машину через обмежену кількість машин у салоні і на складі. Кілька людей розірвали договір протягом двох тижнів з моменту замовлення. Чим Ви можете пояснити таку поведінку споживачів? Які способи змінити ситуацію ви б запропонували?

Ситуація 3. Припустимо, що як виявило проведене компанією Apple Computer дослідження, потенційні покупці, сумніваються в доцільності придбання персональних комп’ютерів для домашнього користування. Які стратегічні підходи ви могли б рекомендувати компанії, щоб розвіяти ці сумніви?

Ситуація 4. Підприємство, що спеціалізується на виробництві консервованих овочів, вирішило з’ясувати, продукції в банках якої ємності віддають перевагу споживачі. Дослідження проводилось двома шляхами:

  • в певних торгових точках пропонувались на продаж один і той же продукт але в банках різної ємності;

  • групі споживачів пропонувалась продукція в банках різної ємності із запитанням, яку б вони вибрали.

Чи будуть відрізнятися результати досліджень? Якщо будуть, то в якому випадку слід сподіватись на більш достовірну інформацію і чому?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]