Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_turizmu_-_vidpovidi_na_ekzamen.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

46.Сутність туроперейтинга.

Ключовим елементом діяльності туроператора будь-якого типу є пакетування різноманітних послуг. Діяльність туроператора по комплектації послуг, які ним самим не виробляються (послуги готелів, транспортних компаній, розважальних закладів тощо) у туристичний пакет, тур, турпродукт- називаєтьсятуроперейтингом. Туроперейтинг - це діяльність у сфері туризму, спрямована на формування комплексного туристичного продукту та оптимізацію умов його споживання шляхом розробки пакету програм та обслуговування по маршруту зарубіжних і внутрішніх туристів, є формою туристичного бізнесу.

В своїх міркуваннях автори грунтуються на тому, що основою фундаментального розуміння багатоаспектного організаційного процесу в туризмі виступають сучасні уявлення про сутність технологій туроперейтинга, які передбачають:  ♦ маршрутизацію та сервісне, ♦ нормативно-правове і документальне, ♦ фінансово-комерційне та ♦ інформаціїно-маркетингове забезпечення турпродукту.

47.Готельний бізнес як основа сучасної системи гостинності.

Діяльність готельної індустрії вигідна всім сторонам прямо або опосередковано - регіонам, що беруть участь у цьому процесі. Державна влада вельми зацікавлена в отриманні доходів та інших видів дивідендів від усього, що здійснюють громадяни або піддані, підприємці та підприємства, і відштовхуючись від своїх інтересів будує пріоритети у сфері регулювання і координації готельної діяльності. Є три варіанти підходу до регулювання готельного бізнесу:

1) авторитарне управління всією індустрією готельного бізнесу в країні;

2) помірне втручання з регулюванням і координацією діяльності готельного бізнесу органами адміністрації;

3) байдужість до індустрії готельного бізнесу, як до явища соціального та економічного, у тому числі і до прибутковості від готельного бізнесу.

У сучасних умовах готельний бізнес як унікальне соціальне явище доступний широким верствам населення, він виступає засобом оздоровлення, забезпечення душевного комфорту людей. Готельний бізнес як індустрія в економіці багатьох країн світу займає важливе місце, а в деяких навіть вирішальне. На частку готельного бізнесу припадає 6% світового національного продукту, 7% всіх світових інвестицій і близько 11% всіх світових споживчих витрат. Всесвітня організація готельного бізнесу прогнозує, що до 2010 р. кількість поїздок складе 1006 млн., до 2020 р. - 1560 млн. Прибутковість готельного бізнесу зросте до 1,1 трлн. дол. Зрозуміло, не всі райони світу, що навіть мають дуже привабливі готелі і ресурси, вже освоєні та доступні масовому туристу. Значну роль відіграють природнокліматичні та політико - економічні чинники, стабільність миру в регіоні, рівень розвитку індустрії готельного бізнесу. Багато країн вважають готельний бізнес найважливішою галуззю національного господарства. Наприклад, Іспанія за рахунок доходів від готельного бізнесу покриває витрати на покупку енергії.

Індустрія готельного бізнесу - це велика самостійна галузь економіки, що складається з групи галузей і підприємств, функції яких полягають у задоволенні різноманітного попиту на різні види відпочинку і розваг.

Корінними тенденціями зростання індустрії готельного бізнесу на даний момент є:

- збільшення доходів населення, які дозволяють окрім задоволення першочергових потреб (житло, харчування, одяг) більше вживати їх на задоволення рекреаційних потреб. Витрати на готельний бізнес і продукти вийшли на друге місце після витрат на житло;

- урбанізація і погіршення екологічної ситуації, що обумовлює попит на відпочинок в екологічно чистому середовищі і змушують змінювати стереотип сталого життя на іншу діяльність, відході від повсякденних турбот і побутового стресу;

- зростання дозвілля, тобто того часу, який людина може мати у своєму розпорядженні не з примусу, а вільно. Готельний бізнес в економічно розвинених країнах диференціюється так: відпускний період часу використовується на закордонні поїздки, уїк-енд, на екскурсії всередині країни, а вечірній вільний час - на відпочинок у місті. Попит на внутрішній готельний бізнес у розвинених країнах зростає, отже, прибутковість внутрішнього готельного бізнесу розвивається активніше;

- розвиток організаційних засобів та інфраструктури, що дозволяє зробити готельний бізнес унікальним і доступніші ресурси, а діяльність з їхнього споживання - комфортнішою;

- розкручування міжнародного готельного бізнесу завдяки його високій ефективності в задоволенні господарського попиту, що швидко зростає;

- розвиток засобів масової інформації, PR, телекомунікаційних систем і інформаційних технологій, які дозволяють, як розвивати маркетингові підходи, так і швидко та зручно обслуговувати безліч туристів.

Готельний бізнес як індустрія складається з готелів та організацій, які випускають товари і надають послуги, виробництву, що тісно пов'язані з готельним бізнесом:

- екскурсійні бюро;

- транспортні підприємства;

- підприємства з виробництва сувенірів;

- учбові заклади готельно-господарського профілю;

- інформаційні та рекламні служби;

- науково-дослідні та проектні організації готельно-господарського профілю;

- готелі;

- підприємства харчування, зокрема ресторанного господарства;

- підприємства з виробництва готельно-господарських товарів (які необхідні туристу) тощо.

Готельний бізнес як індустрія також надає послуги, які мають попит у туристів. Туроператори зі всього різноманіття формують пакет готельних продуктів, який володіє ціннішими споживчими властивостями, ніж кожний з готельних продуктів, взятий окремо.

Готельний продукт складає елементи індустрії готельного бізнесу, оскільки кожен з цих сегментів споживається ізольовано в місці їхнього створення, а завдяки саме діяльності туроператора створення готельного продукту прийняло нині «мануфактурний» характер.

Готельний бізнес має такі специфічні властивості:

- орієнтація на готельний бізнес і ресурси при визначенні місця розміщення готелів;

- наявність циклічності та сезонності у створенні готельного бізнесу та їхніх продуктів;

- суворі вимоги до ступеня формування інфраструктури та інформаційних мереж.

Індустріальний характер готельного бізнесу сприяє ефективності та розвитку національної економіки, оскільки внаслідок збільшення популярності господарства зростає державний бюджет, збільшується зайнятість населення, підвищується рівень життя місцевого населення, одержують новий імпульс до розвитку народних промислів, здійснюється сприятливий вплив на решту галузей, пов'язаних із створенням готельно-господарських продуктів, відбувається розвиток соціальної і виробничої інфраструктури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]