Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шацк-проект2005-часть2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

2.2.2. Сучасний стан і перспектива розвитку пляжів на озерах Шацького нпп

На території Шацького НПП переважаючий розвиток одержав загальнооздоровчий відпочинок на берегах озер Світязь і Пісочне. Біля них є велика кількість баз відпочинку (в основному незначної ємкості), спортивно-оздоровчих та дитячих таборів. Більша частина відпочиваючих відпочиває на берегах озер, що зумовлює необхідність розвитку та облаштування пляжних територій.

Сучасна площа виділених пляжних територій в межах парку складає 30,8 га в тому числі на березі озера Світязь 27,3 га та на озері Пісочне 3,5 га. Крім того на території Світязької сільської ради в межах населеного пункту Світязь функціонує громадський пляж площею 3,3 га.

Із загальної площі пляжів на території безпосереднього підпорядкування дирекції Шацького НПП в межах озера Світязь знаходиться 17,3 га пляжних територій, а на озері Пісочне ― 1,1 га. Пляжі на території постійного користування парку та Світязької сільської ради загальнодоступні і використовуються для відпочинку рекреантами наметних містечок, “зеленими туристами” та місцевим населенням.

В пансіонаті „Шацькі озера”, санаторії “Лісова пісня”, дитячому оздоровчому таборі „Чайка” та на базах відпочинку, території яких безпосередньо примикають до берегів озер, влаштовані та функціонують відомчі пляжні території, що використовуються відпочиваючими, які прибули на відпочинок по путівках.

Частина закладів відпочинку, території яких розташовані на значній віддалі від озера Світязь (зокрема, в урочищі “Гушове”), використовують для пляжного відпочинку ландшафтні галявини в прибережній смузі озера, які не завжди відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, порослі чагарниковою рослинністю, очеретом та заболочені.

На північно-західній стороні озера Світязь із боку села Пульмо пляжні території також не облаштовані, хоча прибережна смуга використовується для відпочинку місцевим населенням, відпочиваючими наметового містечка в районі урочища “Мокошин” Пульмівської сільради та власниками садового товариства в урочищі “Ступа”. Потребують визначення в натурі та облаштування пляжні території біля озера Пулемецьке в межах сіл Залісся, Пульмо, Пулемець, Кошари. Із розбудовою нового жилого кварталу селища Шацьк в районі урочища “Ставецьке” виникає необхідність влаштування пляжу громадського користування на східному березі озера Світязь. На даний час місцеве населення смт. Шацьк для пляжного відпочинку використовує в основному ландшафтні галявини біля озера Велике Чорне та озера Люцимер.

Стан використання існуючих пляжів в Шацькому НПП в літній період відображений у таблиці 2.5., а розрахунок їх потреби в межах озерних комплексів парку поданий у таблиці 2.6.

Аналіз використання існуючих пляжів проведений на основі діючих державних будівельних норм (ДБН) України. Розмір площі пляжної території для комфортного відпочинку на 1 людину складає відповідно до ДБН 8 м2, а довжина берегової лінії – 0,25 м. Для розрахунку також використано діючі коефіцієнти одночасного завантаження пляжів, які становлять:

  • для відпочинку в закладах відпочинку – 0,9;

  • для відпочиваючих в наметних містечках, рекреаційних пунктах – 0,5;

  • для відпочиваючих в приватному секторі “Зелений туризм” – 0,5;

  • для місцевого населення сіл та селищ – 0,2.

Проаналізувавши показники місткості існуючих пляжів можна зробити висновок, що наявні пляжні території громадського користування і закладів, що належать до інфраструктури оздоровлення та відпочинку відповідають державним будівельним нормам України. Однак облаштування даних територій потребує вдосконалення, зокрема, поліпшення пляжно-відпочинкового інвентарю та його доукомплектування, створення більш комфортних умов для відпочинку дітей (будівництво ігрових майданчиків, гойдалок, визначення та огородження буйками купальних територій).

Більшість пляжних територій громадського та відомчого користування потребують ландшафтного покращення – підвезення піску на заболочені ділянки пляжу, викошування травостою та очерету, проріджування деревно-чагарникової рослинності, влаштування достатньої кількості місць для збору побутових відходів та організації вивезення і утилізації сміття.

Для організації пляжного відпочинку в ур. “Гушове” проектується реконструкція наявних ландшафтних галявин в прибережній смузі озера Світязь та облаштування їх під пляжі з обов’язковою розробкою відповідної проектно-будівельної документації та з дотриманням санітарно-гігієнічних і природоохоронних норм. У зв’язку із сказаним, виділення та облаштування нових пляжних територій передбачено проводити на основі проектно-архітектурного планування забудови населених пунктів Шацького району у чітко визначених місцях з розробкою в кожному конкретному випадку проектно-будівельної документації та обов’язковим проведенням екологічної експертизи.

Розрахунок орієнтовної площі пляжних територій, виходячи із потреб розбудови населених пунктів та запроектованих оздоровчо-відпочинкових і рекреаційних закладів, відображений в таблиці 2 і розрахований за формулою:

Sп = W x Кзп х Ns,

де: Sп – орієнтовна розрахункова площа пляжної території

W – орієнтовна ємкість закладу відпочинку, населеного пункту, наметового містечка

Кзп – коефіцієнт одночасно завантаження пляжу

Ns – нормативна площа пляжу на 1 особу

Таблиця 2.5