Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шацк-проект2005-часть2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

2.2.1. Визначення розмірів та меж прибережних смуг та водоохоронних зон.

Упорядкування водоохоронних зон озер є найважливішою складовою частиною у комплексі заходів з раціонального використання та охорони водних і земельних ресурсів, що забезпечують належний рівень природно-технічного та санітарного стану річок, ставків та озер.

Розміри та межі водоохоронних зон визначаються проектом на основі нормативно-технічної документації, а саме згідно з Водним кодексом України стаття 87, земельним кодексом України та “Порядком визначення розмірів і меж водоохоронних зон та режиму ведення господарської діяльності в них” затвердженого постановою Кабінету Міністрів № 486 від 8 травня 1996 року.

Озеро Світязь.

Прибережні смуги і водоохоронні зони навколо озера Світязь в межах Пульмівської сільської ради визначені проектом, виконаним закритим акціонерним товариством “Волиньводпроект” в 2004 р.

Згідно з розрахунками крутизни схилів навколо озера Світязь, що не впливає на ширину прибережної смуги на даній ділянці, тому керуючись ст. 88 Водного кодексу України ширина прибережної смуги прийнята 100 м. Будь-які інші фактори, що можуть вплинути на ширину прибережної смуги (як то забудовані землі населеного пункту) на даній ділянці відсутні. Площа земель прибережної захисної смуги займає 57,5 га.

Прибережні смуги і водоохоронні зони навколо озера Світязь в межах земель смт. Шацьк та Шацького національного природного парку (в районі забудови баз відпочинку урочища “Гряда”), Шацької селищної ради визначені проектом, що виконала приватна науково-виробнича фірма “Моніторинг” в 2003 р.

Зовнішня межа прибережної захисної смуги встановлена з урахуванням конкретних умов забудови баз відпочинку, організацій, підприємств, установ та фізичних осіб, які знаходяться в межах смт. Шацьк та детального плану зони відпочинку “Гряда”.

Загальна площа прибережної захисної смуги становить 11,44 га, в тому числі в межах Шацького НПП – 3,01га, а смт. Шацьк – 8,43 га, з яких на бази відпочинку організацій, підприємств, установ та фізичних осіб припадає 3,43 га, а на бази загального користування – 5,00 га.

Прибережні смуги і водоохоронні зони вздовж озера Світязь в межах земель Світязької сільської ради від західної околиці села до бази відпочинку Волинського обласного управління лісового господарства (лісництва) визначені робочим проектом виконаним ПП “ГЦНТП” в 2005 році. Зовнішня межа прибережної захисної смуги встановлена з урахуванням конкретних умов забудови баз відпочинку, організацій. Загальна площа прибережної захисної смуги становить 24,33 га, в тому числі: Шацький НПП –16,48 га; Шацький учбово-досвідний держлісгосп – 1,26 га; база відпочинку УТМР – 0,19 га; Світязька сільська рада – 6,4 га.

Межа водоохоронної зони в проекті встановлена з урахуванням:

  • рельєфу місцевості, затоплення, підтоплення, інтенсивності руйнування берегів;

  • цільового призначення земель, що входять до складу водоохоронних зон.

Внутрішня межа водоохоронної зони збігається із середнім багаторічним рівнем води в озері Світязь на відмітці 163,20, а її зовнішня межа, як правило, прив’язується до наявних контурів сільськогосподарських угідь, шляхів, лісосмуг, каналів, дамб, бровок схилів, ярів та балок і визначається найбільш віддаленою від водного об’єкту лінією.

В робочому проекті по Пульмівській сільській раді межа водоохоронної зони визначена по лінії водорозділу між озерами Світязь і Пулемецьке. В даному проекті такою межею в північно-східній частині ділянки служить автодорога смт. Шацьк – с. Пульмо.

Площа водоохоронної зони визначена на основі координат кутових точок і становить в межах Пульмівської сільської ради – 240,65 га.

Межі водоохоронної зони озера Світязь по Шацькій селищній раді на суміжних з смт. Шацьк землях колгоспів були встановлені проектом, розробленим в 1982 році Волинським філіалом інституту “Укрдіпроводгосп”.

Межа водоохоронної зони на незабудованих територіях в межах смт. Шацьк встановлювалась з урахуванням рельєфу місцевості, затоплення понижених елементів рельєфу повеневими водами (Водний кодекс ст. 87) і території підтоплення смт. Шацьк з глибини залягання ґрунтових вод до 2,5 м. (ДБН 360-93). Крім того, згідно Постанови КМУ № 486 від 08.05.1996 року, на землях міст і селищ міського типу розмір водоохоронної зони встановлюється відповідно до існуючих на час встановлення водоохоронної зони конкретних умов забудови. Виходячи з вище наведеного, зовнішня межа водоохоронної зони озера Світязь була проведена по межі індивідуального житлового будівництва, а в районі забудови баз відпочинку ур. “Гряда” ― по межі смт. Шацьк.

Площа водоохоронної зони озера Світязь в межах Шацької селищної ради становить 124,66 га, в тому числі у Шацькому НПП – 3,01 га, а смт. Шацьк – 121,65 га. З них в межах смт. Шацьк розташовано: земель запасу – 92,94 га, земель в межах баз відпочинку організацій, підприємств, установ та фізичних осіб закладів торгівлі, харчування та побутових послуг – 1,08 га; земель загального користування – 5,06 га.

Межі водоохоронної зони оз. Світязь в межах Світязької сільради встановлювалась по дорозі Світязь-Грабово на незабудованих територіях, а на землях села Світязь ― по межі індивідуального житлового будівництва. Загальна площа водоохоронної зони тут становить 29,26 га, в тому числі: по Шацькому НПП – 16,7 га; Шацькому учбово-досвідний держлісгоспу – 1,46 га; базі відпочинку УТМР – 0,20 га; Світязькій сільраді – 10,9 га. На більшості території навколо озера Світязь виділені водоохоронні зони та прибережні смуги. Тільки з південно-західної сторони (від західної околиці с. Світязь до 4 кварталу Світязького л-ва) проект по відводу водоохоронних зон та прибережних смуг не розроблений. На даній території знаходяться такі об’єкти:

га

ліжко-місць

  • Шацька експериментальна база фізико-механічного інституту ім. І. Карпенка

― 15,96

180

  • Пансіонат “Шацькі озера”

― 17,05

600

  • Табір “Технічний” Луцького індустріального університету

― 2,0

100

  • Табір “Гарт” Волинського університету

― 3,6

150

  • Оздоровчий дитячий табір “Супутник”

― 4,6

210

  • База відпочинку “Салют”

― 5,3

160

  • База відпочинку “Автомобіліст”

― 15,96

300

Для покращення екологічної ситуації озера Світязь та недопущення його забруднення Світязькій сільській раді необхідно розробити проект прибережних захисних смуг та водоохоронних зон південно-західної сторони озера (від західної околиці села Світязь до 4 кварталу Світязького л-ва).

Озеро Пісочне.

Озеро Пісочне розташоване в межах Шацького НПП і підпорядковане безпосередньо Шацькій селищній раді. Землі навколо озера закріплені за різними землекористувачами. В межах водоохоронної зони та прибережної смуги розміщені:

на східному березі

га

ліжко-місць

Лісоекологічна лабораторія Українського національного лісотехнічного університету

― 1,68

80

Заклад від “Львівської політехніки”

― 0,52

15

Біолого-географічний стаціонар Львівського національного університету ім. І. Франка

― 4,75

250

Спортивно-оздоровчий табір ЛМДУ “Медик”

― 3,85

350

База відпочинку ВАТ “Карпати”

― 0,24

43

на південному березі:

Санаторій “Лісова пісня”

― 17,42 

420

Згідно ст. 88 Водного кодексу України, для озера Пісочне взято прибережну смугу шириною 100 м. Із згаданих об’єктів в 100-метровій прибережній зоні озера знаходяться всі будівлі Лісоекологічної лабораторії Українського національного лісотехнічного університету, всі будівлі закладу від “Львівської політехніки”, всі будівлі біолого-географічного стаціонару Львіського національного університету ім. І.Франка, 8 будиночків ємністю по 11 ліжкомісць кожний та туалет спортивно-оздоровчого табору ЛМДУ “Медик”, 3 будиночки ємністю по 4 ліжкомісця та 2 тимчасово пристосовані для відпочинку приміщення бази відпочинку ВАТ “Карпати”.

Всі перелічені об’єкти побудовані в 60-70-х роках минулого століття за діючими на той час нормами будівництва. У відповідності до ст.88 Водного кодексу України у межах існуючих населених пунктів прибережна захисна смуга встановлюється з урахуванням конкретних умов, що склалися. Оскільки, вищеназвані об’єкти знаходяться поза межами населеного пункту, то відносно них не можна примінити згадану статтю Водного кодексу щодо встановлення прибережних смуг з урахуванням конкретних умов забудови, що склалися.

Для покращення екологічної ситуації озера Пісочне та недопущення його забруднення Шацькій селищній раді необхідно розробити згідно чинного законодавства Проект прибережних захисних смуг та водоохоронних зон водойми.

Встановлення прибережної смуги та водоохоронної зони навколо озера Пісочне дасть можливість вести контроль за використанням земель прибережної смуги і водоохоронної зони та впровадження заходів по підтриманню сприятливих умов для водного режиму озера, покращення його екологічного та санітарного стану.