Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
812.03 Кб
Скачать

Юридичний процес та юридична процедура.

Процедурний механізм властивий практично кожному соціально-нормативному регулятору. Але найповніше процедурний характер, як і нормативність, виражений у праві.

Юридичний процес — це врегульований процесуальни­ми нормами порядок діяльності компетентних державних органів і посадовців, що полягає в підготовці, ухваленні і документальному закріпленні юридичних рішень загаль­ного або індивідуального характеру.

Ознаки юридичного процесу:

  1. владний характер. Юридичний процес є владною ді­яльністю компетентних органів держави, її посадових осіб,а також, в обумовлених законом випадках, діяльність не державних суб'єктів, уповноважених на те державою (ад­ міністрація підприємства, орган місцевого самоврядування, керівник ВНЗ тощо);

  1. нормативний характер. Юридичний процес врегу­ льований процесуальними нормами і здійснюється за на­ перед встановленим шаблоном;

  1. документально виражений (актний) характер. Це діяльність, спрямована на ухвалення юридичних рішеньзагального (нормативно-правові акти) або індивідуального (правозастосовчі акти) характеру;

  2. службовий характер.

Поняття «юридична процедура» і «юридичний процес» нерідко використовують як синоніми. Але правильніше розглядати юридичну процедуру як порядок здійснення конкретної юридичної дії, а юридичний процес — як сукуп­ність юридичних процедур.

Кожен вид юридичного процесу має свої стадії, проте в кожній зі стадій будь-якого юридичного процесу обов'яз­ковими є такі компоненти:

  1. відносно самостійне завдання, на розв'язання якого спрямовані дії, що об'єднуються в тій або іншій стадії;

  2. специфічний склад дій, що включає встановлення або аналіз фактичних обставин, реалізацію відповідної юридич­ ної норми для розв'язання питання, справи;

  3. створення юридичних документів, у яких відобра­ жаються і закріплюються підсумки здійснених на данійстадії юридичних дій.

Юридичний процес відіграє важливу роль у механізмі правового регулювання, оскільки він практично й є меха­нізмом реалізації закону, про відсутність якого так часто говорять юристи і політики.

.

Поняття та форми реалізації права.

Реалізація права (норм права) - це втілення приписань правових норм у правомірному поводженні суб'єктів права.

Якщо прийняття нормативно-правового акту - попередній етап правового регулювання, то реалізація норм права - конкретний результативний прояв правового регулювання, оскільки об'єктом останнього є вольове поводження людей і саме такого роду поводження суб'єктів права (учасників суспільних відносин), що відповідає приписанням правових норм - результат дії права й ціль держави.

«Реалізація права» і «правопорушення» - несумісні поняття. Реалізує норму права - правомірне поводження, неправомірне поводження - порушує норму права.

Правові норми реалізуються в різних формах. По характері дій суб'єктів права розрізняють наступні форми реалізації права: використання, виконання, застосування.

Використання права - це поводження суб'єктів права, що складає в здійсненні ними своїх суб'єктивних прав, що представляє собою активну реалізацію тих можливостей, які надані їм нормами права (управомочивающими нормами).

Використання або невикористання своїх суб'єктивних прав - добровільна справа громадян, тоді як здійснення своїх правомочий органами держави, їхніми посадовими особами - не тільки право, але й обов'язок.

Виконання права - це активне поводження суб'єктів права, що складає в здійсненні ними дій, зазначених зобов'язуючими нормами. Невиконання обов'язків спричиняє юридичну відповідальність.

Дотримання права - це пасивне поводження суб'єктів права, що складає в нездійсненні ними заборонених нормами дій. Недотримання заборон спричиняє юридичну відповідальність.

Використання, виконання, дотримання - т.зв. прості форми реалізації права або т.зв. форми безпосередньої реалізації права, тоді як застосування - складна форма (по характері процедури).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]