Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
812.03 Кб
Скачать

Інститути права та їх особливості.

Інститут права — впорядкована сукупність правових норм, яка регулює певний вид (групу) суспільних відносин. Інститут права в першу чергу — структурний підрозділ галузі права, дрібніша в порівнянні з галуззю сукупність юридичних норм. У кожній галузі права можна виділити безліч інститутів. Так, до галузі трудового права включа­ються інститути трудової дисципліни, матеріальної відпо­відальності, охорони праці тощо. Галузь цивільного права України включає такі інститути, як інститут представни­цтва, інститут дарування, інститут договору купівлі-про-дажу, інститут спадкоємства тощо.

Ознаки правового інституту:

1) однорідність соціального змісту. Кожен інститут призначений для регулювання самостійної, дещо відокрем­леної групи суспільних відносин або актів поведінки суб'єк­тів права.

2)юридична єдність правових норм. Норми, що вхо­дять до правового інституту, утворюють єдиний комплекс, виражаються в загальних положеннях, правових принци­ пах, специфічних правових поняттях.

нормативна відособленість, тобто відокремлення створюючих правовий інститут норм у главах, в розділах, частинах, інших структурних підрозділах закону або іншо­ го нормативно-правового акта.

повнота регульованих відносин. Інститут права включає такий набір норм (дефініцій, дозвільних, заборон­ них тощо), який покликаний забезпечувати безпрогальність регульованих ним відносин.

Через ці властивості кожен інститут права виконує влас­тиве тільки йому регулятивне завдання і не має суперечити іншим структурним елементам системи права.

Види правових інститутів:

  1. за структурою та місцем у системі права виділяють прості, або галузеві, та складні, або міжгалузеві, інсти­ тути права. Простий (галузевий) інститут включає юридич­ ні норми, що регулюють суспільні відносини тільки в рамках однієї галузі права. Складний (комплексний, міжгалузевий) інститут права є сукупністю норм, що входять до складу різних га­ лузей права, але регулюють взаємопов'язані споріднені відносини.

  1. за функціональною роллю виділяють регулятивні (наприклад, інститут міни) т&охоронні (наприклад, інсти­ тут кримінальної відповідальності) правові інститути; за субординацією в правовому регулюванні виділяють матеріальні (наприклад, інститут підряду) та процесуаль ні (наприклад, інститут порушення кримінальної справи) правові інститути. У рамках інституту права нерідко виділяються субінсти­тути.

Субінститут права — це впорядкована сукупність юридичних норм, що регулюють конкретний різновид суспільних відносин, які перебувають у рамках певного інституту.

Форми систематизації законодавства.

Систематизація законодавства - це діяльність із впорядкування і зведення нормативно-правових актів (або їхніх елементів) у цілісний комплекс. Систематизацію законодавства здійснюють з метою полегшення встановлення й усунення дефектів, внесення коректив у законодавство; підвищення ефективності законодавства; забезпечення зручності користування ним, полегшення відшукання

Формами систематизації законодавства є:

> інкорпорація - це спосіб систематизації законодавства, який полягає в об'єднанні за певним критерієм групи нормативно-правових актів в одному збірнику, не вносячи ніяких змін у зміст норм права цих актів;

> консолідація - це поєднання багатьох нормативно-правових актів з одного питання різних епох і зведення їх в один акт, а також пристосування їх до нових економічних і політичних відносин. Зміст правовідносин при консолідації не змінюється;

> кодифікація - це спосіб систематизації законодавства, який полягає у змістовній переробці й узгодженості певної, пов'язаної спільним предметом регулювання, групи юридичних норм та об'єднанні їх в єдиному нормативно-правовому акті. Отже, така систематизація завжди має офіційний (правотворчий) характер;

> звід законів - це такий вид систематизації, який поєднує в собі

всі види систематизації, а також процес прийняття нових актів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]