Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kultura_2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

42. Кіномистецтво в повоєнний період. Творчість о. Довженка.

У 30-х роках Олександр Довженко постав як самобутній кінорежисер, фундатор поетичного кіно, визнаний світом митець. Чарлі Чаплін зазначав: «Слов'янство поки що дало світові в кінематографії одного великого митця, мислителя і поета — Олександра Довженка».

40-ві і 50-ті роки приносять Довженкові і славу письменника, художника слова, правда, основною мірою уже по його смерті.

і930 р. з'явилася «Земля», яка впевнено вивела українське мистецтво на широкі міжнародні обшири й принесла Довженкові світову славу.

«Земля» — геніальна,— заявить згодом Михайло Ромм. У 1958 р. на всесвітній виставці в Брюсселі 117 відомих кінознавців і кінокритиків із 20 країн, добираючи 12 найкращих фільмів усіх часів і народів, назвали і «Землю» Довженка...

1933 р. Довженко вже працює на Мосфільмі. Цього ж року він разом із О. Фадєєвим та Ю. Солнцевою кілька місяців подорожує по Далекому Сходу — Амуру, тайзі, Сахаліну, готуючись до написання сценарію „Аерограду" кіно-розповіді про нове місто, будоване в багатому краї, на березі океану, про тайгу, нове життя чукчів, про сучасне й майбутнє. На початку 1935 р. Довженка нагороджують орденом Леніна, а восени того ж року на екранах з'явився «оптимістичний» «Аероград»)

Довженко усвідомлено визначав жанр своїх фільмів: «Аероград» і «Звенигора» — кінопоеми, «Іван» — кіноповість, «Земля» і «Арсенал» — кіноепопеї. Кіноепопеєю став і його фільм «Щорс», що був поставлений на Київській студії і вийшов на екрани1939 р. Присвячений громадянській війні, «Щорс» разом з тим був гострою відповіддю на події в світі, передусім на визрівання фашистської агресії. Довженко, за його словами, віддав картині «весь свій життєвий досвід», створюючи її «з любов'ю і великим напруженням всіх своїх сил, як пам'ятник народу...»

«Зачарована Десна» — це, власне, автобіографічний твір, спогади письменника про своє дитинство, перші кроки пізнання життя, про діда і прадіда Тараса, прабабу, матір і батька, коваля діда Захарка, дядька Самійла — неперевершеного косаря, про «перші радощі, і вболівання, і чари перших захоплень дитячих...»

43.Українська культура 21 ст.

Культура українського народу є частиною світової культури, світової цивілізації. Вона розвивається за спільними законами, в руслі розвитку європейської культури, хоча і має свої особливості, як і кожна національна культура.

За роки незалежності відбулося культурне відродження України. Значні зрушення та видатні події спостерігалися в усіх сферах культурного життя суспільства: науці, освіті, музиці, зображувальному мистецтві, літературі, театрі, релігії та ін. Певний внесок у розвиток культури зробили і українці діаспори. У ближньому та дальньому зарубіжжі вихідці з України хоч і продовжують інтегруватися у загальнокультурний процес тих країн, де вони оселилися, громадянами яких вони стали, однак їх особисті успіхи стають надбаннями не тільки націй до яких вони пристали, але й України. Проте, крім позитивних, сьогодні особливо помітним становиться наявність негативних моментів у культурному житті України. Кризові явища у соціально-економічній та політичній сфері здійснюють згубний вплив на вдосконалення культурної політики в державі. Здобутками культурних досягнень нації користується все менша кількість українців, які через матеріальні і фінансові негаразди не мають можливості вільного доступу в деякі сфери культури. Крім того, на жаль, Україна продовжує губити свої таланти, які розпочинають працювати задля підвищення могутності інших націй, народів, держав. ...

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]