Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-30,34-35,37-45,50-60 (все включительно).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
317.44 Кб
Скачать

34. Рівновага на грошовому ринку та процент.

Грошовому ринку властиві всі елементи звичайного ринку — попит, пропозиція, ціна.

Проте специфіка товару грошового ринку — грошей — визначає особливий характер кожного з цих елементів: попит має форму попиту на позички, пропозиція — має форму пропозиції позичок, а ціна — форму процента на позичені кошти.

Рівновага на грошовому ринку – рівність кількості грошей, що господарські суб’єкти хочуть зберігати у вигляді спекулятивних залишків, до кількості грошей, що пропонується банківською системою на поточний момент.

Ринок грошей, як і будь-який ринок, залежить від попиту і пропозиції. Між попитом та пропозицією грошей завжди є певне співвідношення.

В сучасній ринковій економіці держава через свою банківську систему намагається створювати таку ситуацію на грошовому ринку, яка б характеризувалась його стійкою рівновагою, або ж наближалась до неї.

З цього виходить:

Що коли ми говоримо про надмірність або недостатність грошей, то потрібно враховувати, що ці величини є відносними, вони мають визначатися по відношенню до попиту грошей.

В умовах конкурентного грошового ринку діє два механізми встановлення рівноваги:

1) Механізм автоматичного саморегулювання грошового обігу;

2)Механізм державного регулювання грошового ринку або інституціонального встановлення рівноваги за допомогою тих інструментів, які є у Центрального Банку.

Ці два механізми не є автономними, бо вони завжди взаємодіють один з одним.

Як форма ціни грошей, процент істотно відрізняється від ціни на звичайні товари. Розмір процента визначається не величиною вартості, яку несуть в собі позичені гроші, а їх споживчою вартістю — здатністю доставляти позичальнику потрібні блага. Тому розмір процентного платежу залежить не тільки від розміру позички, а й від її строку, а процентні ставки визначаються на певний період — звичайно на рік.

35. Роль грошей у розвитку економіки.

Роль грошей тісно пов'язана з їх функціями. Якщо функція грошей — це їх конкретна «робота» щодо обслуговування руху вартості на певному етапі процесу відтворення, то роль грошей — кінцевий результат цієї «роботи», її наслідок для суспільства.

Роль грошей визначається рівнем розвитку товарного виробництва та адекватних йому суспільних відносин. Вона не може бути реалізована там, де для цього немає відповідних умов.

Не могла бути значною роль грошей у докапіталістичних формаціях, оскільки саме господарство тоді мало переважно натуральний характер.

За допомогою грошей там набувала суспільного визнання лише незначна частка вироблюваної продукції.

Тому не було залежності товаровиробника від ринку, а вплив грошей на його економічне становище і через нього — на розвиток виробництва був мало відчутним.

Завдяки поширенню грошових відносин на всі фактори суспільного виробництва — засоби праці, предмети праці і робочу силу — просте товарне виробництво перетворилось у капіталістичне, а самі гроші набули принципово нової якості — стали носієм капіталу, відкрили можливість кожному, хто має вільну вартість, легко і швидко її капіталізувати.

Насамперед грошового виразу у формі прибутку набула мета капіталістичного виробництва. Це дало можливість зняти усілякі обмеження з його розвитку, оскільки нагромадження грошей (прибутку) не має будь-яких внутрішніх обмежень, нагромаджувати їх можна нескінченно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]