Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-40.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
79.59 Кб
Скачать

21. Міжнародна торгівля товарами: суть, класифікація міжнародних організацій, чинники розвитку.

Міжнародна торгівля товарами (МТТ) – це форма зв’язку між товаровиробниками різних країн, що виникає на основі міжнародного поділу праці і виражає їх взаємну економічну залежність.

Міжнародна торгівля товарами є першою і найбільш розвинутою формою МЕВ. На її стабільне і стійке зростання вплинули наступні чинники:

1) розвиток МПП і інтернаціоналізація виробництва;

2) НТР, яка сприяє відновленню основного капіталу, створенню нових галузей економіки, що прискорює реконструкцію старих;

3) активна діяльність ТНК на світовому ринку;

4)  лібералізація МТ за допомогою заходів, проведених ГАТТ/СОТ;

5)  розвиток процесів торгово-економічної інтеграції: усунення регіональних бар’єрів, формування загальних ринків, зон вільної торгівлі.

Міжнародні організації поділяються на:

1.   Універсальні (всесвітні) ММУО (ООН, Ліга Націй).

2.   Спеціалізовані установи ООН. До них належать: Міжнародна організація праці (МОП), Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР), Міжнародний валютний фонд (МВФ) та н..

3.   Регіональні ММУО, серед яких:

Регіональні економічні ММУО: Європейська асоціація вільної торгівлі (ЄАВТ)

Регіональні військово-політичні: Організація Північноатлантичного договору (НАТО)

Регіональні економічно-політичні: Організація американських держав (ОАД),

За характером повноважень: міждержавні організації, основне завдання яких полягає у забезпеченні співробітництва держав-членів; організації наднаціонального характеру, органи яких одержують від держав-членів деякі суверенні повноваження.

22.Міжнародна торгівля послугами: суть, класифікація міжнародних організацій, тенденції розвитку.

Міжнародна торгівля послугами (МТП) – це специфічна форма світогосподарських зв'язків з обміну послугами між продавцями і покупцями різних країн.

Зростання торгівлі послугами обумовлене наступними фактами:

- революційно технічні зміни;

- підвищення темпів розвитку технологічних програм в галузі телекомунікацій та інформації;

- збільшення попиту на фінансові, страхові, банківські послуги.

Близько 75% обсягу послуг експортується розвинутими країнами, 24% - країнами, що розвиваються та країнами з перехідною економікою і 1 % - міжнародними організаціями. Країни, що розвиваються, на ринку послуг пропонують послуги з тих секторів, у яких є потенціал розвитку експортної торгівлі. До основних експортерів послуг відносяться: США (18,9% від загального обсягу експорту), Німеччина (6,83%), Франція (6,72%) До основних імпортерів послуг відносяться: США (12,72%), Японія (10,43%), Німеччина (10,32%) У структурі світового експорту послуг понад половину його вартісного обсягу припадає на міжнародний транспорт (25,4%) і міжнародні приватні та ділові поїздки (28,8%).

Міжнародні організації поділяютьсяна:

1. Універсальні (всесвітні) ммуо (оон, Ліга Націй).

2.   Спеціалізовані установи ООН. До них належать: Міжнародна організація праці (МОП), Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР), Міжнародний валютний фонд (МВФ) та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]