Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-40.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
79.59 Кб
Скачать

36.Вихід України на міжнародний ринок позикових ресурсів.

Залучення іноземних позикових коштів і вихід на ринки міжнародного капіталу – очевидна необхідність для українських компаній, що здійснюють імпорт продукції, обладнання чи сировини, планують розширення бізнесу або реалізовують інвестиційні проекти. З огляду на відсутність доступу до довгострокових позикових коштів та високі процентні ставки українських банків, компаніям важко залучати кошти на внутрішньому ринку. Міжнародне фінансування може стати привабливим інструментом для покриття потреб бізнесу в залучених коштах. Компанія IBcontacts пропонує організацію наступних видів міжнародного фінансування: * торговельне фінансування; * проектне фінансування; * структурне фінансування.

37. Проблеми зовнішньої заборгованості країн і шляхи їх розв`язання.

Зовнішня заборгованість — сумарні грошові зобов’язання країни, що виражаються грошовою сумою, що підлягає поверненню зовн кредиторам на певну дату, тобто загальна заборгованість країни по зовн позиках і неоплаченим ним відсоткам.

Однією із складних міжнар фін проблем є проблема заборгованості країн, що розвиваються. Надмірне залучення іноземних кредитів країнами, що розвиваються, при послабленні уваги до проблеми раціонального використ отриманих ресурсів, світова фінансова криза, погіршення ек розвитку світу – все це стало підставою для розмов про те, що наступна світова криза буде *борговою*.

Так, вже сьогодні 20 країн ЄС порушують Маастрихтські критерії, відповідно до яких рівень держ дефіциту не може перевищувати 3% від ВВП. Німеччина стала єдиною країною ЄС, яка закріпила необхідність скорочення держ заборгованості в Конституції. З 2016р дефіцит Німеччини може складати не більше 0,35% від ВВП, а з 2020р Німеччині буде заборонено використовувати позичені кошти. За словами МВФ у 2014р. співвідношення боргу до ВВП для країн G7 окрім Германії та Канади, складе 100% і більше.

Яскравий приклад проблем зовн заборг є Греція, її борг = 300 млрд євро. Греція звернулася до МВФ по допомогу для подолання дефіциту держ бюджету. Пропозиції МВФ для Греції у допомозі для подолання проблеми зовн заборгованості та зменшення держ дефіциту стосуються головним чином зменшення бюджетних витрат, у тому числі видатків на соц-ек програми, та збільшення дохідної частини за рахунок підвищення податкового навантаження. На таких умовах Греції нададуть кредит у 110млрд євро. Що знов таки збільшить її заборгованість.

Держ борг України складає за підрахунками Кабміну 93,5% ВВП і складає 104 млрд дол.

Загалом, серед загальноприйнятих шляхів подолання проблеми даерж заборг є такі:

1)Рефінансування держ боргу – погашення основної заборгованості й % за рахунок коштів, отриманих від розміщення нових позик.

2)Реструктуризація – на певних умовах відстрочується виплата частки боргу.

3)Конверсія (зміна дохідності)

4)Консолідація (передання зобов’язань на нові позики з метою продовження терміну позики)

5)Уніфікація (об’єднання декількох позик в одну)

6)Обмін за регресивним співвідношенням (обмін на нові з метою скорочення величини боргу)

7)Відстрочка (провадиться тоді, коли випуск нових позик є фінансово недоцільним, оскільки всі доходи від позик використовують на обслуговування раніше випущених позик)

8)Анулювання (означає відмову уряду від його погашення. Анулювання боргів може бути зумовлене фінансовою неспроможністю держави, тобто банкрутством, або політичними мотивами).

Таким чином, можна чітко побачити, що в основі принципів управління боргом й лежить причина проблеми держ заборгованості – породження все нових і нових борг зобов’язань. Із методів, які анулюють зобов’язання слід назвати дефолт. Але країна, що оголошує дефолт, втрачає довіру інших країн. Так, у 2002р. дефолт обявила Аргентина. А сьогодні є занепокоєння щодо можливого дефолту Греції. Зобовязання по обслуговуванню зовн боргу можуть виконуватися також за рахунок експортної виручки і скорочення імпорту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]