Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-30.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
84.48 Кб
Скачать

21. Оборотні відомості по синтетичних рахунках: призначення та побудова.

Синтетичні рахунки - це балансові рахунки, що узагальнюють облік господарської діяльності підприємства. Синтетичні рахунки призначені для обліку інформації в узагальненому вигляді і в грошовому вимірнику. Облік наявності та змін сукупностей економічно однорідних господарських засобів і джерел їх утворення в грошовому вимірнику називається синтетичним обліком. Облік на синтетичних рахунках використовують при заповненні балансу підприємства і відповідних форм звітності. До синтетичних рахунків належать рахунки: "Основні засоби", "Нематеріальні активи", "Виробничі запаси", "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" та ін.

Для узагальнення даних синтетичного обліку складається оборотно-сальдова відомість. Вона будується у вигляді багатографної таблиці, у першій графі якої записують назву рахунків, а в наступних графах - дебетові і кредитові залишки на рахунках на початок місяця, обороти по дебету і кредиту кожного рахунка за місяць, а також залишки на рахунках на 1-ше число наступного за звітним місяця. В кінці оборотної відомості по кожній із граф визначають підсумки.

Оборотна відомість по синтетичних рахунках має велике контрольне значення для перевірки правильності і повноти облікових записів на рахунках, що ґрунтується на одержанні в ній трьох пар рівних між собою підсумків: 1) рівність дебіт-х та кредит-х залишків за всіма рах-ми, що обумовлюється рівністю активів і пасивів балансу. 2) рівність підсумків дебіт-х та кредит-х оборотів за всіма рах-ми. 3)рівність підсумків на кінець місяця. Порушення цих рівностей свідчить про помилки, допущені в облікових записах або при складанні самої оборотної відомості

22. Розкрити порядок формування фінансового результату.

Узагальнюючим фінрезультатом госпдіяльності підприємств є прибуток або збиток. Визначають результати діяльності підприємства, порівнюючи доходи звітного періоду з витратами, понесеними для одержання цих доходів. Для обліку й узагальнення інформації про фінрезультати призначено рахунок 79“Фінансові результати”. За його кредитом 79 відображають суми в порядку закриття рахунків з обліку доходів (рахунків класу 7), за дебетом — суми в порядку закриття рахунків з обліку витрат та нарахованого податку на прибуток (рахунки класу 9). Сальдо рахунку 79 при його закритті списують на рахунок 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)“: — якщо кредитовий оборот більший за дебетовий, то підприємство на суму різниці має нерозподілений прибуток; — якщо дебетовий оборот більший за кредитовий, то підприємство зазнало збитку.

Для обліку і узагальнення інформації про фінансові результати діяльності підприємства використовується рахунок "Зведений рахунок фінансових результатів".

Порядок формування фінансового результату згідно з МСБО:

1) визначення валового прибутку (збитку); 2) визначення прибутку (збитку) від операційної діяльності; 3) визначення прибутку (збитку) до сплати податків; 4) визначення прибутку (збитку) після сплати податків; 5) визначення прибутку (збитку) від звичайної діяльності; 6) визначення доходів і і витрат внаслідок екстраординарних ситуацій; 7) визначення чистого прибутку (збитку).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]