Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-30,34-35,37-45,50-60 (все включительно).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
317.44 Кб
Скачать
    1. Сутність валюти, її види та сфери використання. Конвертованість валюти.

Валюта — це грошова одиниця що використовується як світові гроші тобто

як міжнародна розрахункова одиниця засіб обігу і платежу.Види валют:

Залежно від емітента валютних коштів розрізняють такі види валют:§ національна валюта — платіжний засіб (грошова одиниця) певної держави;§ іноземна валюта — грошові знаки зарубіжних держав, а також кредитні та платіжні засоби (чеки, векселі) в іноземних грошових одиницях,§ колективна валюта — міжнародні грошові одиниці,Залежно від режиму використання:§ конвертована валюта (повно або частково);§ неконвертована.Повна конвертованість валюти — це можливість вільного обміну на іноземну валюту для всіх категорій власників у будь-якій формі та в усіх операціях без обмежень.Часткова конвертованість — обмін дозволяється тільки для певних

власників або за окремими операціями.Внутрішня конвертованість — вільний обмін національної валюти на іноземну для резидентів і вільні платежі за кордон. Зовнішня конвертованість — вільне нагромадження валюти на рахунках нерезидентів, переказ за кордон. Умови конвертованості:1 високорозвинена грошова і банківська системи;2 чітко налагоджений ринковий механізм;3 нагромадження певних золотовалютних резервів;4 свобода експортно-імпортних відносин.

41. Суть грошової системи, її призначення та місце в економічній системі країни.

Грошова система - це форма організації грошового обороту в країні, установлена загальнодержавними законами. Ці закони визначають основні принципи, правила, нормативи та інші вимоги, що регламентують відносини між суб'єктами грошового обороту.Враховуючи надзвичайно важливу роль грошових відносин в економічному житті суспільства, в усіх країнах, незалежно від їх устрою, формування грошових систем здійснюють центральні органи влади.

Місцеві органи влади, навіть у країнах з федеративним устроєм, по суті усунені не тільки від формування грошових систем, а й від контролю за функціонуванням їх окремих елементів.З огляду на те, що організація грошового обороту здійснюється за участі банків, а забезпечення нормального функціонування кредитних грошей є одним з основних завдань банківської системи, грошова система формується і функціонує на базі банківської системи . Тому в багатьох країнах правові норми, що формують грошову систему, визначаються безпосередньо в банківському законодавстві, насамперед у законах, що регламентують діяльність центральних банків.

Більше того, відповідно до цих законів центральним банкам надаються широкі повноваження з регулювання грошового обороту. Тому є всі підстави вважати центральний банк інституційним центром грошової системи. Йому належить вирішальна роль у забезпеченні ефективного функціонування грошової системи країни.

Кожна держава формує свою власну грошову систему, намагаючись надати їй повну незалежність та здатність протистояти зовнішнім впливам, коли вони загрожують інтересам національної економіки.

У загальному вигляді призначення грошової системи в сучасних умовах полягає у створенні державного механізму забезпечення економіки грошами та підтриманні їх ефективного функціонування. За такого формулювання призначення грошової системи на державну покладають такі відносно самостійні завдання:

  • Створення емісійного механізму, який включає матеріально-технічну базу і сучасні технології вир-ва банкнот

  • Створення і забезпечення функціонування платіжних систем, які включають грошові розрахунки між суб’єктами господарювання, розрахунки між банками та роз-ки з участю фізик.осіб

  • Створення механізму регулювання грошового ринку, насамперед пропозиції грошей, який виступає у формі держ грошово-кредитної політики, у тому числі й валютної.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]