Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по аерогеодезии1 і геодезії (орігінал...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
2.75 Mб
Скачать

Розділ 2. Трасування автомобільних доріг по матеріалах аерофотозйомки.

2.1. Пояснювальна записка

Титульну сторінку слід оформляти на ватмані чорною тушшю у відповідності з додатком 1, в якому ліворуч вказані розміри шрифтів, що рекомендуються для виконання надпису на титульному аркуші.

В змісті необхідно послідовно перерахувати всі розділи пояснювальної записки з нумерацією сторінок, після чого дати перелік креслень з їх нумерацією.

Пояснювальна записка складається із вступу та п’яти частин, склад яких викладено в розділі 2 даних методичних вказівок. В кінці пояснювальної записки необхідно привести список використаної літератури. Аркуш пояснювальної записки заповнюється тільки з однієї сторони і повинен мати 34 рядки тексту (трафарет № 2).

2.2. Креслення

План дороги масштабу 1:10000 виконується на ватмані формату А3 та викреслюється тушшю у відповідності до вимог ГОСТ 21.511-83.

При визначенні початкового румбу траси для занесення у відомість кутів повороту прямих та кривих слід мати на увазі, що напрямок дійсного меридіану знайдено на аерознімку за допомогою часу фотографування місцевості і тінню від місцевих предметів.

Поздовжній профіль дороги виконується на міліметровому папері (горизонтальний масштаб 1:5000, вертикальний 1:500) кольоровою тушшю в скороченому варіанті 4 графи:

  • розгорнутий план траси;

  • відмітки землі по осі дороги;

  • відстані;

  • пікети, криві, кілометри.

Графи 1 і 4 викреслюються червоною тушшю, 2 і 3 – чорною. Відмітки пікетів або плюсових точок, що знаходяться методом інтерполяції, показують чорним кольором у дужках.

2.3 Структура та склад пояснювальної записки і графічних матеріалів.

Вступ

Аерознімальні роботи при трасуванні автомобільних доріг , варіантному проектуванні аеродромів і мостових переходів передбачають масштаби 1:10000 – 1:25000. Для цього використовують літаки із швидкостями польоту 200-350 км/год (ІЛ-14; АН-30 та ін.). Для детальних проектно-вишукувальних робіт по трасі, проектування дорожнього полотна, мостових переходів і складних місць трасування, а також проектування аеропортів, міських доріг і вулиць потрібні крупномасштабні аерознімки, які отримують з літаків із швидкістю 80-150 км/год (АН-2, МІ-4 та ін.) в масштабах 1:1000 – 1:5000.

При аерофотозніманні використовують аерофотоапарати типа АФА-ТЕ. Вони мають формат аерознімків 18х18 см, аерофотокамери з фокусними відстанями fК = 55, 70, 100, 140, 200, 350 і 500 мм, касети, що вміщують 60 м аероплівки на 300 знімків, а також командний прилад КПТ-3, що забезпечує автоматичне управління циклом роботи аерофотоапарата при заданих інтервалах між суміжними аерофотографуваннями аерознімків від 1 до 100 с. Аерофотоапарат має гіростабілізуючу установку Н-55, що забезпечує отримання аерознімків з кутами нахилу до горизонту не більше 30.

Аерогеодезична підготовка студентів передбачається на ІІІ курсі, де вивчаються роботи, що забезпечують отримання вихідної інформації для проектування трас автомобільних доріг, аеродромів і мостових переходів по матеріалах аерофотознімання.

Сучасні тенденції проектування широко використовують стереоскопічні і математичні моделі місцевості для автоматизованого складання планів, поздовжніх і поперечних профілів автомобільних доріг. Все це викликає необхідність більш глибокого вивчення досвіду роботи з аерофотознімальними матеріалами за допомогою комп’ютерів.