Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право Госи Документ Microsoft Office W...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
86.6 Кб
Скачать

10)Порядок створення і припинення юридичних осіб за цивільним законодавством Укрїни

Відповідно до ст. 28 ЦК України юридичні особи утворюються в порядку, встановленому законодавством. Громадські організації, порядок виникнення яких законодавством не передбачений, утворюються в порядку, встановленому їхнім статутом. підставою виникнення можна вважати те волевиявлення, яке спричинило створення юридичної особи. Відповідно, класифікація може бути проведена залежно від характеру такого волевиявлення.

З урахуванням цього критерію можна виділити:

а) створення юридичної особи шляхом одностороннього волевиявлення (розпорядження Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування — для юридичних осіб публічного права, власника або уповноваженої ним особи — для юридичних осіб приватного права). Виникнення юридичної особи неможливе без певних установчих документів, якими можуть бути. б) створення юридичної особи шляхом договору між її засновниками. У таких випадках ініціатива щодо створення юридичної особи може бути виражена у будь-якій формі: договір учасників, рішення зборів засновників Порядок створення юридичних осіб приватного права визначається актами цивільного законодавства. Юридична особа вважається створеною з моменту її державної реєстрації. підприємницької діяльності проводиться у виконавчому комітеті міської, районної у місті ради або в районній, районній міст Києва і Севастополя державній адміністрації за місцезнаходженням або місцем проживання цього суб'єкта, якщо інше не передбачено законом. Припинення юридичних осіб можливе за рішенням органів, вказаних в законі, а також в установчих документах юридичної особи, шляхом реорганізації або ліквідації.

Реорганізація можлива шляхом злиття, приєднання, поділу, виділу, перетворення юридичних осіб

Реорганізація можлива шляхом злиття, приєднання, поділу, виділу, перетворення юридичних осіб.

В результаті поділу замість однієї юридичної особи виникає кілька нових.

При виділі зберігається первісна юридична особа, але від неї відокремлюється одна або кілька нових. ,Перетворення полягає у зміні організаційно-правової форми юридичної особи (наприклад, колгосп перетворено в акціонерне товариство).

11)Представництво, поняття значення пілстави виникнення. Повноваження представника. Представництво за довіреність. Комерційне представництво

Представництво — це правовідношення, відповідно до якого одна сторона (представник) на підставі набутих нею повноважень виступає і діє від імені іншої особи, яку представляє, створюючи, змінюючи або припиняючи безпосередньо для неї цивільні права та обов´язки.

Значення представництва полягає у тому, що саме завдяки цьому інститутові юридичні особи мають можливість повніше здійснювати свої повноваження, захищати інтереси в суді, господарському суді за допомогою кваліфікованих юристів.

чає не тільки право на власні позитивні дії, а й можливість вимоги певної поведінки від інших осіб. Підставами 1. Волевиявлення особи, яка бажає мати представника, виражене у встановленій законом формі. Це волевиявлення може бути виражене або в договорі доручення, або, зазвичай, у вигляді довіреності. 2. Призначення або обрання особи на посаду, виконання обов´язків якої вимагає певних юридичних дій від імені іншої особи:

- призначення або обрання керівником підприємства;

- призначення на певну посаду на підприємстві чи в установі, яка надає послуги населенню шляхом укладання правочинів 3. Наявність адміністративного акта, що дозволяє особі вчиняти певні дії як представникові іншої особи 4. Відносини материнства, батьківства, усиновлення, удочеріння, що оформлені відповідним чином. 6. Членство в кооперативі, спілці, об´єднанні, за статутом якого інтереси цього об´єднання представляє голова. 1. Комерційним представником є особа, яка постійно тасамостійно виступає представником підприємців при укладенні ними

договорів у сфері підприємницької діяльності.2. Комерційне представництво одночасно кількох сторін правочину допускається за згодою цих сторін та в інших випадках,

встановлених законом. 3. Повноваження комерційного представника можуть бути

підтверджені письмовим договором між ним та особою, яку він

представляє, або довіреністю.4. Особливості комерційного представництва в окремих сферах

підприємницької діяльності встановлюються законом. Представництво за довіреністю

1. Представництво, яке грунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю2. Представництво за довіреністю може грунтуватися на акті органу юридичної особи.3. Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.