Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цинни папери.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
72.19 Кб
Скачать

7

Облік операцій банку з цінними паперами

  1. Загальні підходи до оцінки і класифікації цінних паперів, що обліковуються в банківському портфелі

  2. Облік цінних паперів у торговому портфелі банку

  3. Облік цінних паперів у портфелі банку на продаж

  4. Облік цінних паперів у портфелі банку до погашення

  5. Облік інвестицій в асоційовані та дочірні компанії

  1. Загальні підходи до оцінки і класифікації цінних паперів, що обліковуються в банківському портфелі

Інструкція з бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами в банках України.

Для даних операцій можуть використовуватись транзитні рахунки, рахунки дебіторської та кредиторської з-сті з подальшим відображенням цих операцій за відповідними рахунками з обліку ЦП відповідно до Плану рахунків.

Класифікація портфелів цінних паперів

  1. Торговий портфель (високоліквідні ЦП, що є в обігу на активному ринку. Призначені для перепродажу та одержання прибутку від короткострокових коливань його ціни)

  2. Портфель на продаж (немає активного ринку цінних паперів. Призначені також для продажу)

  3. Портфель до погашення (ЦП що утримуються до дати погашення)

  4. Портфель інвестицій в асоційовані компанії (володіння 20 % або більше голосів компанії, яка не є дочірньою або спільним п-ством з метою вирішального впливу на керівництво чи д-сть компанії)

  5. Портфель інвестицій в дочірні компанії (володіння 50 % або більше голосів об’єкта інвестування з метою контролю над компанією),

ЦП, які придбані та (або) зберігаються за дорученням та за кошти клієнтів, а також ЦП, які придбані згідно з договорами про довірче управління, обліковуються за позабалансовим обліком

Придбані ЦП первісно оцінюються та відображаються в обліку за собівартістю

Комісійні витрати та інші витрати, пов’язані з придбанням боргових ЦП, збільшують (зменшують) суми премії (дисконту) на дату їх придбання.

На кожну наступну після визнання дату балансу всі ЦП, що придбані банком, оцінюються за їх справедливою вартістю, крім:

  • ЦП, що утримуються до погашення

  • ЦП, справедливу вартість яких неможливо достовірно визначити

  • Інвестицій в асоційовані та дочірні компанії

  • Асоційована – це компанія, в якій інвестор прямо або через дочірні компанії володіє 20 % або більше голосів об’єкта інвестування. Це означає, що інвестор має суттєвий вплив на асоційовану компанію.

  • Суттєвим також вважається вплив інвестора, коли він володіє менше 20 % голосів, але виконуються слідуючі умови:

  • А) інвестор має представників у раді директорів компанії

  • Б) інвестор бере участь у визначенні стратегії та операції компанії

  • В) здійснюється обмін керівним персоналом між інвестором і компанією

  • Г) інвестор надає компанії суттєву технічну інформацію

  • Дочірня – це компанія, що контролюється банком (банк володіє 50 % або більше голосів об’єкта інвестування ). Може бути і менше 50 % коли банк: - має право визначального голосу у раді директорів,- коли в установчих документах закріплено право за банком керувати виробничо-фінансовою політикою компанії, -має право призначати або звільняти більшість членів ради директорів.

Справедлива в-сть ЦП, що перебувають в обігу на організаційно оформлених ринках, визначається за даними останнього у звітному періоді офіційного котирування на організаційно оформленому ринку. ЦП справедливу вартість яких визначити неможливо відображаються на дату балансу за собівартістю з урахуванням зменшення їх корисності. ЦП, що утримуються банком до їх погашення, відображаються на дату балансу за амортизованою с-стю з використанням ефективної ставки відсотка.

Всі ЦП крім тих що обліковуються за справедливою в-стю та інвестицій в дочірні компанії переглядаються на зменшення корисності(зменшення корисності відбувається коли балансова в-сть перевищує суму очікуваного відшкодування шляхом формування спец. резервів за рахунок витрат).

За купонними цінними паперами окремо обліковуються нагромаджені %, дисконт або ж премія.

Дисконт – це різниця між вартістю погашення цінних паперів та їх собівартістю без урахування нарахованих на час придбання процентів, якщо собівартість нижча від вартості погашення.

Премія – це перевищення собівартості цінних паперів над вартістю їх погашення, без урахування нарахованих на час придбання процентів.

Дисконт або премія підлягають амортизації протягом періоду з дати придбання до дати погашення ц.п. Сума амортизації дисконту чи премії нараховується одночасно з нарахуванням процентів. При амортизації премії – зменшується процентний дохід за цінними паперами, а при амортизації дисконту – збільшується процентний дохід.

Цінні папери, які надані в довірче управління, не вважаються такими, що вибули з портфеля банку, а обліковуються за окремими аналітичними рахунками тих самих балансових рахунків, на яких вони обліковувались до надання в довірче управління, з дальшим здійсненням операцій з переоцінки, амортизації дисконту або премії, нарахування доходу.

Доходи та витрати в іноземній валюті за опере раціями з ЦП відображаються за рахунками класів 6 і 7 у нац.. валюті за офіційним курсом на дату їх нарахування та (або) отримання і сплати з використанням рахунків 380 «Позиція банку щодо іноземної валюти та банківських металів».