Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цинни папери.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
72.19 Кб
Скачать
  1. Облік інвестицій в асоційовані та дочірні компанії

Мова йде про фінансові інвестиції тому обліковуються вони за рахунками класу 4 «Фінансові та капітальні інвестиції» в групах:

  • 410 «Інвестиції в асоційовані компанії»

  • 420 «Інвестиції в дочірні компанії»

Звісно, що такі інвестиції обліковуються за методом участі в капіталі на останній день місяця, в якому об’єкт інвестування набуває ознак асоційованої або дочірньої компанії .

Щоб визначити суми коригувань балансової вартості фінансових інвестицій визначається частка банку у чистому прибутку (збитку) емітента за звітний період і частку банку в змінах власного капіталу емітента за звітний період.

Сума частки банку в чистому прибутку (збитку) емітента визначається пропорційно до частки банку в статутному капіталі емітента і обліковується проведенням:

Дт рахунків групи 410, 420

Кт 6310 «Дохід від інвестицій в асоційовані компанії», 6311 «Дохід від інвестицій у дочірні компанії»

Якщо емітент звітує про збитки, то це свідчить про зменшення вартості і фінансової інвестиції.

  • Дт 7310 «витрати від інвестицій в асоційовані компанії», 7311 «в дочірні компанії»

Кт груп рахунків 410, 420 (у розрізі емітентів)

Паралельно з розрахунком збільшення (зменшення) вартості інвестицій на основі питомої ваги чистого прибутку емітента, що належить інвесторові, визачається частка банку в зміні загальної величини власного капіталу емітента. Ясна річ, зміни за рахунок чистого прибутку вдруге не врахо-вуються.

Збільшення (зменшення) інвестицій фіксується через запис за рахунком 5103 «Результати переоцінки інвестицій в асоційовані та дочірні компанії»