Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Щоденник ВКХП № 1 Венедиктова Анастасія

.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
152.58 Кб
Скачать

ВИРОБНИЧА ПРАКТИКА

В даній таблиці студент прописує етапи проходження практики за датами, виходячи з плану виробничої практики, який надається у Програмі практики (з деталізацією проведеної роботи, переліком документів, з якими ознайомився та висновками про виявлені відхилення/недоліки в обліково-аналітичному і контрольному процесах і узагальнити рекомендації на їх усунення та можливості покращення таких процесів).

Дата

Короткий зміст роботи відповідно до Програми практики

Стан організації обліково-аналітичної та контрольної роботи на підприємстві.

Виявлені недоліки та пропозиції підприємству щодо їх усунення.

12.05.2014 р.-13.05.2014 р.

Організація облікового процесу в

ТОВ «ВКХП № 2».

Отримання інформації з організації роботи облікового апарату товариства та матеріальної відповідальності, організації діловодства, документування операцій та документообігу

Ознайомлення з установчими документами (Статут підприємства) та документами щодо організації обліку на підприємстві (Наказ про облікову політику та організацію бухгалтерського обліку, Положення про бухгалтерію, Робочий план рахунків, Графік документообігу, посадові інструкції тощо).

.

Підприємство використовує регістри бухгалтерського обліку, що затверджені наказом Мінфіну України від 29.12.2000 р. № 356 для журнальної системи обліку з повною автоматизацією обліково-аналітичних робіт. При цьому застосовують бухгалтерську програму «1С: Бухгалтерія».

Ведення бухгалтерського обліку в ТОВ «ВКХП № 2» покладено на бухгалтерську службу підприємства на чолі з головним бухгалтером. Відповідальність працівників бухгалтерської служби за ведення бухгалтерського обліку регулюється посадовими інструкціями.

Базове підприємство використовує первинні документи, що передбачені для застосування на виробничих підприємствах.

Розроблено Робочий план рахунків.

Зміст облікової політики ТОВ «ВКХП № 2» оформлено спеціальним Наказом про облікову політику та організацію бухгалтерського обліку.

Складений графік документообороту, який забезпечує оптимальну кількість підрозділів і виконавців, через які проходить кожний первинний документ з визначенням мінімального строку його перебування у підрозділі.

14.05.2014 р.

Організація обліку активів в

ТОВ «ВКХП № 2».

Ознайомлення з методологічними та організаційними основами побудови бухгалтерського обліку активів, організацією документування операцій з необоротними та оборотними активами, організацією реєстрації даних первинного обліку в регістрах аналітичного та синтетичного обліку, порядком відображення інформації щодо необоротних та оборотних активів у звітності.

Активи відображаються в балансі тільки тоді, коли вони відповідають таким критеріям: існує ймовірність надходження або вибуття майбутніх економічних вигод; їх оцінка може бути достовірно визначена.

ТЗВ, що входять до первісної вартості запасів, придбаних за плату, безпосередньо включають до вартості запасів. Облік інших витрат, що входять до первісної вартості запасів, придбаних за плату, щомісяця відносять на вартість придбаних запасів.

Оцінку запасів при їх відпуску чи іншому вибутті здійснюють за методом середньозваженої собівартості, в торгівлі - ціни продажу.

До основних засобів відносять активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання яких складає більше 1 року та вартість якого (без ПДВ) більше 1000 грн. за одиницю.

Нарахування амортизаційних відрахувань по основних засобах та нематеріальних активах здійснюють за прямолінійним методом. При цьому ліквідаційна вартість дорівнює 0,00 грн.

Матеріальні активи, що використовуються не більше одного року, вважаються малоцінними та швидкозношуваними предметами (МШП). При передачі таких предметів зі складу в експлуатацію, вартість їх відносять до витрат. На базовому підприємстві організовано обов'язкове ведення кількісного обліку таких предметів у розрізі матеріально-відповідальних осіб до моменту їх повної ліквідації.

Розрахунки з контрагентами ведуть в розрізі окремих договорів.

Величину резерву сумнівних боргів визначають за прямим методом – методом застосування абсолютної суми сумнівної заборгованості (п. 8 П(С)БО 10).

15.05.2014 р.

Організація обліку пасивів в

ТОВ «ВКХП № 2».

Ознайомлення з методологічними та організаційними основами побудови бухгалтерського обліку пасивів, організацією документування операцій, пов’язаних з формуванням та використанням власного капіталу та документування розрахунків за зобов’язаннями, організацією реєстрації даних первинного обліку в регістрах аналітичного та синтетичного обліку, порядком відображення у звітності операцій з власним капіталом та інформації щодо зобов’язань.

Організація бухгалтерського обліку праці та її оплати в ТОВ «ВКХП № 2» забезпечує чіткий облік використання самої праці, точні розрахунки оплати за використану працю – заробітну плату як вартісну характеристику використаної праці та правильні розрахунки утримань із заробітної плати, як частини суспільного капіталу.

Для ефективного виконання завдання, поставленого перед організацією обліку розрахунків по податках та обов’язкових платежах в ТОВ «ВКХП № 2» розроблено певні контрольні форми: перелік податків, зборів, внесків, обов’язкових платежів, що сплачуються підприємством; річний податковий календар підприємства; календарний графік надання звітності місцевій податковій адміністрації з питань оподаткування; календарний графік надання звітності з питань відрахувань до державних цільових фондів. Всі ці допоміжні таблиці сприяють запобіганню порушень, пов’язаних з недотриманням строків або несплатою певного виду податків або платежу.

Зобов’язання відображаються в балансі тільки тоді, коли вони відповідають таким критеріям: існує ймовірність надходження або вибуття майбутніх економічних вигод; їх оцінка може бути достовірно визначена.

16.05.2014 р.

Організація обліку витрат, доходів і результатів діяльності

ТОВ «ВКХП № 2».

Ознайомлення з організацією калькулювання собівартості продукції, організацією обліку витрат діяльності та порядку їх розподілу і списання на відповідні рахунки, організацією відображення доходів, що отримує підприємство, організацією своєчасного обчислення результатів та прибутків, сплати з них податків.

Дохід від реалізації готової продукції, товарів визнається на дату відвантаження готової продукції, товарів, дохід від наданих послуг визнається на дату підписання акту виконаних робіт.

Витрати відображаються в балансі одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань, а у звіті про фінансові результати - одночасно з доходами, для отримання яких вони понесені.

До виробничої собівартості продукції (рахунок 23)включають прямі матеріальні витрати (без зворотних відходів), прямі витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, інші прямі витрати, загальновиробничі (розподілені) витрати.

Затверджено перелік змінних та постійних загальновиробничих витрат (рахунок 91).

За базу розподілу загальновиробничих витрат між об'єктами витрат прийнято вартість сировини, використаної для виготовлення певного виду продукції.

Бухгалтерський облік витрат ведуть з використанням рахунків класу 9 «Витрати діяльності».

17.05.2014 р.

Узагальнення результатів проведеного дослідження та відображення їх у Звіті-Щоденнику з виробничої практики.

Таким чином, бухгалтерський облік ТОВ «ВКХП № 2» має високий ступінь автоматизації облікових робіт та централізовану бухгалтерію на чолі з головним бухгалтером. Організовано його з врахуванням норм та положень діючих нормативних та інструктивних документів.

З метою гармонізації бухгалтерського та податкового обліку, у зв’язку з набуттям чинності Податкового кодексу України рекомендуємо у Наказі про облікову політику ТОВ «ВКХП № 2» зазначити, що основним засобом визнавати актив, якщо очікуваний термін його корисного використання (експлуатації), установлений засіданням виробничої комісії, більше року (або операційного циклу, якщо він більше року), а вартісна оцінка якого дорівнює сумі, що перевищує 2500 грн.

В посадовій інструкції відповідного бухгалтера повинно бути передбачено проведення нарахувань та перерахувань податків та зборів в бюджети різних рівнів та відповідальність, яку несе бухгалтер в разі невиконання або неналежного виконання своїх обов’язків.

19.05.2014 р.

Дослідження економічного змісту та класифікації звітності. Ознайомлення із загальними вимогами до формування та подання звітності

ТОВ «ВКХП № 2» формує всі 5 форм фінансової звітності згідно МСФЗ-переходу (за вимогами НПСБО 1). Крім цього ТОВ формує податкову, статистичну, спеціальну звітність.

Задля забезпечення дотримання усіх 11 принципів формування звітності та її якісних характеристик ТОВ «В КХП № 2» проводить інвентаризацію активів і зобов’язань, переоцінку окремих об’єктів; калькулювання собівартості об’єкта витрат, який дає можливість визначити: ціну продукції (робіт, послуг); найбільш економічний процес виробництва; більш ефективний підрозділ підприємства; хто із замовників забезпечує найбільший вклад у прибуток підприємства.

В ході з ознайомленням зі складом та специфікою формування звітних форм КХП відхилень та порушень нормативних вимог з питань оформлення чи подання не виявлено.

У якості фінансової звітності підприємство подає квартальну та річну фінансову звітність. Зокрема до річної належать: ф.№ 1 «Баланс (Звіт про фінансовий стан); » ф. № 2 «Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)»; ф. № 3 «Звіт про власний капітал»; ф. № 4 «Звіт про рух грошових коштів»; ф. № 5 «Примітки до річної фінансової звітності»

З огляду, на оновлені підходи до формування звітних показників, варто зазначити, що ТОВ не формує резерв сумнівних боргів, що суперечить НПСБО 1 та вимогам МСФЗ.

Рекомендую усунути даний недолік та представити дані коригування у Примітках до звітності.

20.05.2014 р.

Ознайомлення з методикою складання фінансової звітності (квартальної та річної) підприємства: структурою та особливостями формування

Формування та представлення фінансової інформації відбувається у декілька етапів

Перший етап – організація бухгалтерського обліку на підприємстві (облікова політика, документооборот)

Другий етап – складання вступного (початкового) балансу. Він відображає майновий стан підприємства на момент його державної реєстрації.

Третій етап – поточна реєстрація. Всі операції відображаються в первинних документах з подальшим групуванням в облікові регістри.

Четвертий етап – інвентаризація та інші додаткові процедури (виправлення помилок, виявлених до дати подання звітності; уточнення оцінки відображених в обліку активів; відображення на дату звітності придбаних цінностей, які перебувають у дорозі; подій після дати балансу).

П’ятий етап – складання пробного балансу (оборотно-сальдової відомості) за даними Головної книги. На цьому етапі визначається попередній фінансовий результат. Вона в подальшому використовується для контролю.

Шостий етап – підготовка фінансової звітності.

В цілому всі форми фінансової звітності сформовані у ТОВ в повній відповідності до нормативних вимог. Усі показники п’яти звітних форм корелюють між собою, що вдалося засвідчити шляхом зіставлення взаємоперевіряємих даних: Н-пр. залишки грошових коштів у ф. № 4 відповідають залишкам, представлених у ф. № 1; також абсолютна зі ставність спостерігається між Балансовими даними та Звітом про власний капітал; стаття «Нерозподілений прибуток» у Звіті про власний капітал повністю відповідає чистому прибутку представленому у Звіті про фінансові результати, а математичний розрахунок шляхом сумування чистого прибутку минулого та звітного років (16802+11699) дає нам результат (28501 тис.грн), наведений у Балансі у 1 розділі Пасиву і т.ін.

Отже, Баланс ТОВ сформований з дотриманням «Золотого правила»: Актив=Пасиву. Оновлена форма балансу містить 3 розділи активу і 5 розділів пасиву. Однак, ТОВ не створює резервний капітал у розмірі 5 % від прибутку.

Звіт про фінансові результати в основному містить інформацію про операційну діяльність господарства, однак певний відсоток операцій ТОВ були пов’язані з кредитуванням і призвели до отримання доходів/витрат фінансового характеру. Загальний сукупний дохід ТОВ складається на 100 % з чистого прибутку, так як підприємство не проводило переоцінювання НА чи фінансовий інструментів. В загальній структурі статей операційних витрат найбільшу нішу займає собівартість. Якщо аналізувати елементи операційних витрат, то найбільш питома вага припадає на матеріальні витрати, витрати на оплату праці та інші операційні витрати.

Звіт про власний капітал свідчить про те, що в ТОВ не мали місце виправлення помилок, зміни облікової політики, чи інші зміни, що мають вплив на показники форм фін. звітності. Це підтверджує ідентичність залишку на початок за всіма статтями звіту та скоригованого залишку за цими ж показниками.

Звіт про рух грошових коштів заповнюється прямим методом у розрізі видів діяльності господарства. Рух коштів за звітний період у ТОВ спостерігався в результаті операційної та фінансової діяльності. Окрім того, варто відмітити, що підприємство вправно погашає свої попередні борги, про що свідчить видаток коштів по тілу кредиту та по відсотках за нього. В цілому за рік ТОВ перевищили видачу готівку над надходженням на 201 тис.грн. Залишок коштів на кінець року сягнув 1427 тис. грн..

Уся інформація, що не представлена у перших 4 формах і, яка потребує розкриття, наведена у примітках до звітності

21.05.2014 р.

Ознайомлення з організацією отримання інформації для складання та подання податкової звітності. Основними видами податкової звітності ТОВ є податкові декларації з ПДВ та з податку на прибуток.

Зокрема форма декларації з ПДВ складається із вступної частини і 4-х розділів:

1.податкові зобов’язання

2.податковий кредит

3.розрахунки з бюджетом за звітний період

4.результати розрахунків з ПДВ.

Вступна частина і перші 3 розділи заповнює платник податку а 4 – податкова служба.

Декларація подається незалежно від того, чи виникло в платника податкове зобов’язання в звітному періоді, чи ні.

Якщо при заповненні декларації були допущені помилки, їх необхідно виправити. При виявленні помилок у раніше поданій декларації необхідно подати нову декларацію, що містить виправлені показники (уточнену декларацію). Однак, таких фактів у ТОВ за 2013 р. не спостерігалося.

До кожної уточненої декларації подається Довідка.

ТОВ «ВКХ №2» сплачує також:

податок з власників транспортних засобів належить до загальнодержавних податків. Об’єктами оподаткування є автомобілі, інші транспортні засоби з об’ємом двигуна більше 50 см3 Ставки податку встановлюються на рік залежно від потужності та визначені в законі.

Щорічний розрахунок податку має бути поданий до 28 лютого поточного року.

Також ТОВ «ВКХП № 2» сплачує плату за ресурсні платежі, земельний податок, а також подає Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку.

Причини перевищення сум податкового кредиту над податковими зобов'язаннями з ПДВ в ТОВ:

-- придбання запасів у великій кількості;

- продаж товарів (робіт, послуг) за цінами, нижчими, ніж ціна їх придбання.

Бюджетне відшкодування таких сум ПК здійснюється на загальних підставах.

Порядок здійснення відшкодування залежить від виду такого відшкодування і може здійснюватися у формі:

1) повного або часткового зарахування в рахунок платежів з ПДВ або інших податків (зборів);

2) перерахунку коштів на рахунок в установі банку;

3) видачі казначейського чека, яка вказується у податковій декларації з ПДВ.

В ТОВ таке відшкодування стосувалося 1 варіанта із трьох попередніх.

22.05.2014 р.

Ознайомлення з принципами розробки, використання для аналізу діяльності внутрішньгосподарської (управлінської) звітності підприємства

Внутрішня бухгалтерська звітність – це звітність, яка складається бухгалтером і подається як адміністрації підприємства, так і менеджерам всіх рівнів управління.

Основною метою складання звітності є надання оперативної релевантної інформації відповідно до вимог управлінського персоналу. В господарстві використовуються такі форми внутрішньогосподарської звітності, як звіт про кредиторську заборгованість, звіт про витрати виробництва, звіт про незавершене виробництво, звіт про продаж, звіт про дебіторську заборгованість; Виробничі звіти як загальні, так і по окремих аналітичних рахунках тощо.

У ТОВ «Вінницький КХП № 2» належної уваги внутрішньогосподарській звітності як важливому першоджерелу ефективних управлінських рішень - не приділяється.

В ході проведених досліджень все ж вдалося виявити, що така звітність ведеться, однак не трактується як управлінська і особливих внутрішніх вимог не передбачає. На нашу думку це серйозний недолік, який варто усунути.

Первісною інформацією фінансової управлінської звітності у ТОВ є звіти касирів, витяги з рахунків в банках, інші накопичувальні регістри, в яких відображається інформація про суму нарахованої амортизації, склад основних засобів та виробничих запасів, готової продукції та товарів, витрат за центрами відповідальності, доходів, фінансових результатів. Основним користувачами бухгалтерської інформації всередині підприємства є управлінська служба, головними умовами ефективної діяльності якої є наявність інформації та вміння її аналізувати.

23.05.2014 р.

Ознайомлення з організацією складання та подання статистичної звітності та спеціальної звітності

Річна звітність ТОВ «ВКХП № 2» складається з наступних форм: Звіт про рух грошових коштів; Звіт про власний капітал; Примітки; Звіт про основні показники діяльності; Звіт про наявність автотранспорту на кінець року; Звіт з праці; Звіт про кількість працівників, їх якісний склад та профнавчання Звіт про роботу автотранспорту; Звіт про наявність та рух основних фондів.

Квартальна звітність: Баланс; Звіт про сукупний дохід; Звіт про витрати на виробництво; Звіт з праці; Звіт про використання палива та енергії

Місячна звітність передбачає наступні форми: Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість; Звіт про стан заборгованості з виплат заробітної плати; Звіт з праці; Звіт про вивільнення працівників; Звіт про обсяг наданих послуг;

СПЕЦІАЛЬНА передбачає форми звітності, які подаються до пенсійного фонду та фондів соцстраху зокрема це:

Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування. Разом з розрахунком подається Додаток до розрахунку, залишок рахунку 651. Також подаються: Розрахункова відомість Розрахункова відомість за внесками від нещасного випадку,

Звіт ф4- ФСС з ТВП (фонд страхування від непрацездатності), Розрахункова відомість із безробіття

Статистична звітність призначена для отримання інформації про ведення господарської діяльності підприємствами різних галузей та результати їх роботи.

Регламентація статистичної звітності здійснюється відповідно до вимог законодавства. Органи статистики мають право отримувати безкоштовно в порядку і в терміни, визначені законодавством від усіх респондентів, дані бухгалтерського обліку, іншу необхідну для проведення статистичних досліджень інформацію та пояснення до неї.

Статистична звітність – це особливий вид звітності, основними ознаками якої є:

  • відповідність поставленій меті – підготовка інформації, що характеризує масові явища та процеси

  • наявність статистичного нагляду – інформація збирається планомірно

  • наявність методології складання звітності

На основі СЗ розробляється статистика обліку і звітності із розподілом за секторами економіки. Така звітність є частково конфіденційною.

ТОВ складає статистичну звітність на основі да­них бухгалтерського та оперативно-технічного обліку. Окремі форми статистичної звітності мають пряме відношення до відносин підприємства з державою з питань оподаткування.

Загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням вважається:

  • Пенсійне страхування;

  • Страхування у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та витратами, зумовленими народженням та похованням;

  • Медичне страхування;

  • Страхування від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання, які спричинили втрату працездатності;

  • Страхування на випадок безробіття;

  • Інші види, передбачені законодавством.

Матеріальне забезпечення та соціальні послуги виплачуються у разі настання відповідних страхових випадків.

Страхові внески встановлюються законодавством на календарний рік у %:

  • для роботодавців – до сум фактичних витрат на оплату праці та інших виплат найманим працівникам, які підлягають оподаткуванню ПДФО;

24.05.2014 р.

Узагальнення результатів проведеного дослідження та відображення їх у Звіті-Щоденнику з виробничої практики.

В підсумок проведеного дослідження питань формування та подання усіх різновидів звітних форм ТОВ «ВКХП №2» варто відмітити наступне:

  • відповідальність за узагальнення та представлення звітних показників покладено на головного бухгалтера.

  • ТОВ своєчасно сплачує податки і збори та подає податкову звітність і як факт безпомилково, про що свідчить відсутність штрафів та пені, які передбачені у випадку таких помилок.

Як і у фінансовій звітності, кінцеві підсумки у статистичній звітності ТОВ показують на дату завершення робіт або на кінець року.

При поданні фінансової звітності ТОВ обов’язково звіряють її з даними статистичної звітності. будь-які розбіжності зіставлюваних показників виправляють відповідно до встановленого порядку, що свідчить про дотримання облікових нормативних вимог.

Форми статистичної звітності складаються на основі достовірних даних первинного, зведеного, аналітичного обліку. Достовірність первинних джерел інформації залежить від низки факторів.

Джерела інформації для складання статистичної звітності виз­начаються особливостями їх форм, періодичністю подання звітності. Форми статистичної звітності, термін подання яких один раз на місяць чи навіть довший, складаються на основі даних аналітично­го обліку. Форми звітності, термін подання яких менший від одного місяця (два тижні, декада, тиждень). складають на основі даних первинних документів.

  • Рекомендуємо для забезпечення 100 %-ої достовірності усіх форм звітності забезпечити постійний контроль за обсягом виконаних робіт, ходом виробничих процесів. тому періодично проводять перевірки правильності складання первинних документів чи повідомлень керівників структурних підрозділів господарства безпосередньо на місцях. особливо важливий такий контроль при складанні заключних форм звітності

26.05.2014 р.

Загальна оцінка фінансового стану підприємства

Фінансовий стан підприємства – це комплексне поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства, визначається сукупністю виробничо-господарських факторів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів.

В ТОВ сростерігається зростання необоротних активів, залишків грошових коштів на фоні значного зменшення дебіторської заборгованості, що являється позитивним моментом. Що стосується пасиву балансу – то його структура зазнала значних змін, за рахунок отриманого прибутку за останні роки, частка власного капіталу зросла з одночасним зменшенням довгострокових та поточних зобов’язань вцілому призвела до значного поліпшення якості балансу

27.05.2014 р.

Оцінка рентабельності роботи підприємства

Рентабельність – один із головних вартісних показників ефективності виробництва, який характеризує рівень віддачі активів і ступінь використання капіталу у процесі виробництва.

Показники прибутковості капіталу показують, скільки гривень прибутку приносить підприємству одна гривня вкладеного в його діяльність капіталу. Розраховані коефіцієнти рентабельності засвідчили високий рівень ефективності використання загального капіталу та прибутковість реалізації на протязі двох останніх років. Протягом 2013 року всі розраховані показник зросли, , що свідчить про ефективність використання оборотного та власного капіталу.

28.05.2014 р.

Аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства

Необхідність аналізу ліквідності балансу виникає в умовах ринкових відносин через посилення конкурентної боротьби, фінансові обмеження та безумовну необхідність оцінки кредитоспроможності підприємства. Ліквідність балансу визначається як ступінь покриття зобов’язань підприємства його активами, термін перетворення яких у грошову форму збігається з терміном погашення зобов’язань. Ліквідність активів є елементами, які формують поняття «ліквідність балансу». Але чим менше потрібно часу, щоб даний вид активів прийняв грошову форму, тим вища його ліквідність. Аналіз ліквідності балансу полягає у порівнянні засобів по активу, згрупованих відповідно до ступеня їх ліквідності і розміщених у порядку зменшення ліквідності, із зобов’язаннями за пасивами, згрупованими за строками їх погашення і розміщеними в порядку збільшення строків.

Аналіз ліквідності балансу полягає в порівнянні коштів по активу, згрупованих за ступенем їхньої ліквідності й розташованих у порядку убування ліквідності, із зобов’язаннями по пасиву, згрупованих за строками їхнього погашення і розташованими в порядку зростання строків. Баланс вважається абсолютно ліквідним, за умови коли: А1>= П1, А2>= П2, А3>=П3, А4<=П4.

З даних таблиці ми бачимо, що і на початок, і на кінець звітного періоду перша умова не виконується, тобто підприємство не має достатньої суми наявних грошових коштів для розрахунків з кредиторами. Однак, в цілому можна зазначити, що рівень ліквідності досить високий, оскільки не виконується лише одна умова абсолютної ліквідності. Проаналізувавши вищенаведені дані можна сказати, що баланс нашого підприємства характеризується досить не поганою ліквідністю, проте в цілому його не можна назвати абсолютно ліквідним оскільки з чотирьох умов абсолютної ліквідності фактично виконується три. Отже дане підприємство за таких умов не зможе в повній мірі виконати свої поточні зобов'язання за всіма видами платежів за рахунок оборотних активів.

29.05.2014 р.

Аналіз фінансової стійкості

Однією з важливих ознак фінансового стану підприємства є його фінансова стійкість. Фінансова стійкість підприємства характеризується рівнем покриття матеріальних обігових коштів (запасів) стабільними джерелами фінансування, платоспроможністю підприємства (його потенційною спроможністю покрити термінові зобов'язання мобільними активами), часткою власних або стабільних джерел у сукупних джерелах фінансування.

Проаналізувавши показники наведені в таблиці можна зробити висновок, що ТОВ «ВКХП №2» володіє власними оборотними коштами, а це являється мінімальною умовою фінансової стійкості. Проте його не можна назвати абсолютно фінансово стійким на початок звітного періоду, оскільки для формування запасів його власних обігових коштів не було достатньо, тому залучалися позикові кошти і тільки за цієї умови його платоспроможність гарантована.

30.05.2014 р.

Оцінка ділової активності підприємства

В умовах обмеженості ресурсів підприємствам постійно доводиться обирати оптимальні співвідношення між набором економічних ресурсів та обсягами виробництва. Передумовою такого вибору повинно бути проведення аналізу ділової активності. Стійкий фінансовий стан підприємства в ринкових умовах значною мірою обумовлюється його діловою активністю. Ділова активність підприємства проявляється через розширення ринків збуту продукції, підтримання ділової репутації (іміджу), вихід на ринок праці і капіталу тощо і оцінюється системою показників (коефіцієнтів), які характеризують найважливіші сторони діяльності підприємства.

Аналіз ділової активності дозволяє оцінити ефективність основної діяльності підприємства, що характеризується швидкістю обертання фінансових ресурсів підприємства.

31.05.2014 р.

Узагальнення результатів проведеного дослідження та відображення їх у Звіті-Щоденнику з виробничої практики.

Розглянувши усі аналізовані показники, в основному прослідковується тенденція до їх росту. Це свідчить про збільшення доходу на кожну грошову одиницю активів. Проте існує ряд негативних моментів, таких як зменшення періоду погашення кредиторської заборгованості на 108 днів, так як підприємство за таких умов може менший період часу користуватися залученими коштами в господарському обороті, оскільки кредиторська заборгованість виступає безкоштовним джерелом коштів, які можуть використовуватися в господарському обороті до настання строку її погашення а також суттєве зниження коефіцієнта оборотності власного капіталу, який характеризує швидкість обороту вкладеного капіталу.

02.05.2014 р.- 03.05.2014 р.

Ознайомлення з організацією і методикою аудиту оборотних та необоротних активів

У ході аудиту основних засобів перевірили:

  • забезпечення аудиту за наявністю і збереженням основних засобів (правильність віднесення об'єктів до основних засобів, правильність класифікації основних засобів, правильність оцінки і переоцінки основних засобів, питання організації аналітичного обліку і матеріальної відповідальності за основні засоби, інвентаризація основних засобів, відповідність даних звітності синтетичному і аналітичному обліку);

  • документальне оформлення і відображення в обліку операцій надходження і вибуття основних засобів (використання уніфікованих форм первинної облікової документації, відображення операцій надходження і вибуття основних засобів у реєстрах синтетичного обліку, питання оподатковування операцій при надходженні і вибутті основних засобів);

  • нарахування і відображення в обліку амортизації основних засобів (правильність встановлення терміну корисного використання, правомірність і обґрунтованість використовуваних методів нарахування амортизації, правомірність застосування прискореної амортизації, правильність розрахунків амортизаційних відрахувань, правильність відображення амортизаційних відрахувань в обліку);

  • відображення в обліку відновлення основних засобів — ремонту, модернізації і реконструкції (документальне оформлення операцій, способи проведення ремонту, правомірність віднесення витрат з ремонту на собівартість, відображення операцій з реконструкції і модернізації в обліку).

Раціональне використання є основним завданням колективу ТОВ. Звідси у програмі проведення комплексної аудиту основною є пере­вірка операцій, пов'язаних із основними засобами. Перевірка правильності проведення переоцінки основних засобів.

  • Перевірка дотримання умов, що забезпечують зберігання основних засобів та нематеріальних активів.

  • Перевірка законності та правильності операцій, пов'язаних із рухом основних засобів, нематеріальних активів та їх документальним оформленням.

  • Перевірка правильності віднесення активів до основних засобів.

  • Перевірка правильності і своєчасності нарахування та включення у витрати виробництва амортизаційних витрат.

  • Перевірка правильності відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов'язаних з рухом основних засобів.

  • Перевірка своєчасності освоєння виробничих потужностей, виконання показників ефективності використання обладнання.

  • Виявлення не використовуваного обладнання, обстеження його стану, умов збереження.

  • Перевірка операцій, пов'язаних з орендою основних засобів.

04.05.2014 р.

Ознайомлення з організацією і методикою аудиту пасивів (власного та залученого капіталу)

Аудит у ТОВ здійснюється окремо за кожним постачальником за кожним документом (рахунком) на сплату. Під час одержання матеріалів, товарів необхідно зробити запис: дебет рахунка 20 “Виробничі запаси”, 28 “Товари”, кредит рахунка 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”. Однак, коли на підставі виписки банку відбувається списання грошей для розрахунку з постачальником, то робиться запис: дебет 63, кредит 31 “Рахунки в банках”. Аудитор перевіряє правильність і своєчасність виконання договірних зобов’язань постачальниками і підрядниками за виконані роботи чи надані послуги. Аудит починають з аналізу результатів інвентаризації кредиторської заборгованості за відповідними звітними періодами на найближчу дату до початку аудиту.

Джерелами інформації для аудиту операцій із зобов’язаннями в ТОВ є наступні документи:

– Наказ про облікову політику підприємства.

– Первинні документи з обліку довгострокових і поточних зобов’язань.

– Облікові регістри, що використовуються для відображення операцій з обліку довгострокових і поточних зобов’язань.

– Акти та довідки попередніх перевірок, інша документація, що узагальнює результати аудиту.

– Звітність.

05.05.2014 р.

Ознайомлення з організацією і методикою аудиту формування та використання фінансових результатів

В процесі перевірки класифікації операцій з обліку доходів від реалізації в ТОВ на підставі первинних документів визначається правильність відображення кореспонденції рахунків в облікових регістрах, правильність відображення у Головній книзі

.

Встановлення повноти відображення даних з реалізації в ТОВ здійснюється в ході перевірки правильності класифікації операцій з продажу, як це описано вище. При перевірці правильності рознесення даних регістру обліку продажу по рахунках Головної книги необхідно також пересвідчитися, що ці дані належним чином відображено на рахунках обліку дебіторської заборгованості.

06.05.2014 р.

Ознайомлення з порядком формування робочої та підсумкової документації аудитора

Аудиторський висновок - це офіційний документ, засвідчений підписом та печаткою аудитора, аудиторської фірми, який складається у встановленому порядку і містить в собі висновок стосовно достовірності звітності, повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності.

МСА «Аудиторський висновок» розроблено на основі міжнародних норм, законодавства і стандартів України, що регулюють аудиторську діяльність.

Відповідно до міжнародних нормативів аудиту та статей Закону України «Про аудиторську діяльність», аудитор повинен проаналізувати й оцінити висновки, одержані на основі аудиторських доказів для формування свого висновку про перевірену фінансову інформацію. Висновок аудитора призначений для широкого кола користувачів, його оприлюднення є свідченням того, що річний бухгалтерський звіт клієнта як у цілому, так і в усіх частинах відповідає чинному законодавству України, правилам ведення бухгалтерського обліку і є достовірним.

07.05.2014 р.

Узагальнення результатів проведеного дослідження та відображення їх у Звіті-Щоденнику з виробничої практики.

Перевіривши зміст зазначених звітних форм, аудитором встановлено, що показники в них взаємопов’язані і тотожні між собою, відповідають даним регістрів бухгалтерського обліку, Головної книги і бухгалтерського балансу.

Фінансова звітність ТОВ за 2013 рік складена у відповідності з прийнятою системою бухгалтерського обліку з урахуванням вимог чинного законодавства з несуттєвими відхиленнями.