Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право Госи Документ Microsoft Office W...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
86.6 Кб
Скачать

24)Права споживачів відповідно до чинного законодавства України

Захист прав споживачів забезпечується Законом України «Про захист прав споживачів»захист своїх прав державою; здобуття знань; належну якість продукції та обслуговування; безпеку продукції; необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її якість, асортимент, а також про її виробника (виконавця, продавця); відшкодування шкоди (збитків), завданих дефектною чи фальсифікованою продукцією або продукцією неналежної якості, а також майнової та моральної (немайнової) шкоди, заподіяної небезпечною для життя і здоров'я людей продукцією у випадках, передбачених законодавством; звернення до суду та інших уповноважених органів державної влади за захистом порушених прав; об'єднання в громадські організації споживачів (об'єднання споживачів)

25) Договір поставки, поняття, значення, характеристика, елементи. Виконання договору поставки

Договір поставки — це господарський договір, за яким одна сторона — постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні — покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити з нього певну грошову суму..оплатний, двосторонній, концесуальний. договір вважається укладеним з моменту досягнення сторонами згоди щодо всіх істотних умов Договори поставки (як й інші господарські договори) укладаються и письмовій формі; повній - шляхом підписання єдиного документа чи скороченій - шляхом обміну листами, телеграмами, телетайпограмами, телефонограмами, радіограмами чи шляхом прийняття постачальником замовлення покупця до виконання Предметом договору поставки, за визначенням, є товар.

Виконання договору поставки полягає у здійсненні сторонами усіх прав та виконанні ними всіх обов'язків, що передбачені договором. Відповідно до статті 171 ЦК України взаємні зобов'язання за договором повинні виконуватись одночасно, якщо інше не випливає із закону, договору або змісту зобов'язання. Свій головний обов'язок — передати покупцеві або за його дорученням (рознарядкою) іншому підприємцю певну продукцію — постачальник здійснює таким чином: він або відвантажує продукцію на адресу покупця чи іншої особи, або повідомляє "їх про готовність продукції до здачі. . Доставку товарів постачальник здійснює шляхом відвантаження їхтранспортом і на умовах, передбачених у договорі. Якщо в договорі невизначено, яким видом транспорту або на яких умовах здійснюється доставка, право вибору виду транспорту або визначення умов доставки товару належить постачальникові, оскільки інше не випливає із закону,

інших правових актів, звичаїв ділового обороту або суті зобов'язання

26)Договір контрактації

Договір контрактації сільськогосподарської продукції належить до різновиду договорів на реалізацію майна, але поєднує в собі деякі елементи організаційного договору (щодо надання контрактантом сприяння іншій стороні договору, яка виробляє та реалізує сільськогосподарську продукцію, порядку координації дій сторін щодо виконання ними договірних зобов'язань).

За договором контрактації виробник сільськогосподарської продукції (виробник) зобов'язується передати заготівельному (закупівельному) або переробному підприємству чи організації вироблену ним продукцію кількості, асортименті, що передбачені договором, а контрактант зобов'язується сприяти виробникові у виробництві зазначеної продукції, прийняти і оплатити її.

Договір контрактації сільськогосподарської продукції укладається зазвичай на основі державних замовлень на поставку державі сільськогосподарської продукції сторонами договору є виробник с.г та її заготівник. Мета використання с.г продукції в підприємницькій діяльності чи використання продукції не для особистого, сімейного, домашнього споживання. Його можна назвати підприємницьким.