Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право Госи Документ Microsoft Office W...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
86.6 Кб
Скачать

6)Громадяни як суб’єкти цивільного права. Правоздатність та дієздатність громадян. Види цивільної дієздатності фізичних осіб. Визнання громадянина безвісно відсутнім та оголошення його померлим

Учасниками майнових та особистих немайнових відносин, що регулюються цивільним правом, виступають у першу чергу громадяни. Цивільна правоздатність згідно зі ст. 9 ЦК України — це здатність мати цивільні права та обов'язки. Вона виникає в момент народження громадянина і припиняється його смертю. правоздатність — це невід'ємна властивість кожного громадянина. Він є правоздатним протягом всього свого життя незалежно від віку та стану здоров'я. Цивільна дієздатність. здатність громадянина своїми діями набувати цивільних прав і створювати для себе цивільні обов'язки.

види цивільної дієздатності: • повну дієздатність; • неповну дієздатність; • часткову дієздатність;

обмежену дієздатність; • визнання особи недієздатною. Повна дієздатність надається за заявою заінтересованої особи органом опіки та піклування за письмовою згодою батьків або піклувальника, а за відсутності такої згоди — судом Неповну дієздатність мають фізичні особи у віці від 14 до 18 років (неповнолітні).

Часткова дієздатність характерна для осіб віком до 14 років (малолітні), які виступають як самостійні суб'єкти цивільних відносин і мають право: самостійно вчиняти дрібні побутові правочини (правочин вважається дрібним побутовим, якщо задовольняє побутові потреби особи відповідно ДО її фізичного, духовного чи соціального розвитку та стосується предмета, який має невисоку вартість); здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом. Обмежена дієздатність може бути визначена судом особі, яка страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Визнання безвісно відсутнім . протягом одного року, були вжиті заходи щодо розшуку.

Визнання померлим протягом строків 3 років, 2 років з дня закінчення воєнних дій, 6 місяців обставини що загрожували смерть, вжиті заходи щодо розшуку

7)Опіка та піклування

Опіка та

піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки. Опіка визначається як один із видів представництва, а саме - представництва за законом, яке встановлюється над малолітніми особами, позбавленими батьківського піклування та особами, які визнані недієздатними.

Опікун замінює свого підопічного в усіх правовідносинах Опікун має право вимагати повернення підопічного від осіб, які тримають його, не маючи на це законної підстави. Піклування встановлюється над неповнолітніми фізичними особами, які позбавлені постійного або тимчасового батьківського піклування, та особами, обмеженими у дієздатності. Встановлення опіки та піклування здійснюється:

1. Судом, у разі: 1) визнання особи недієздатною; 2) обмеження її у дієздатності;

3) встановлення при розгляді справи, що малолітня чи неповнолітня особа позбавлені постійного батьківського піклування. 2. Органом опіки та піклування у разі встановлення: 1) опіки над малолітнім; 2) піклування над неповнолітнім. Опіка та піклування встановлюється за місцем проживання особи, яка потребує опіки та піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника. Опікуном та піклувальником може бути лише фізична особа з повною дієздатністю. Призначеному опікунові чи піклувальнику видається посвідчення встановленого зразка.

Звільнення опікуна та піклувальника здійснюється:

- за заявою опікуна або піклувальника; - за заявою особи, над якою встановлено піклування; - за заявою органу опіки та піклування у разі невиконання нею своїх обов´язків, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров´я або закладу соціального захисту. Припинення опіки відбувається у разі:

1) передачі малолітнього батькам або усиновлювачам;

2) досягнення підопічним 14 років (особа, яка здійснювала обов´язки опікуна, стає піклувальником без спеціального рішення щодо цього);

3) поновлення дієздатності особи, яка була визнана недієздатною.

Піклування припиняється у разі: досягнення особою повноліття.

Опіка й піклування припиняється також у разі смерті підопічного або оголошення його померлим