Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право Госи Документ Microsoft Office W...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
86.6 Кб
Скачать

44)Джерела та принципи сімейного права

Джерелами сімейного права є закони та підзаконні нормативні акти. До законів у першу чергу слід віднести Конституцію України та Сімейний кодекс України. Принципами (загальними засадами) регулювання сімейних відносин є:

1. Рівність прав та обов'язків жінки та чоловіка у шлюбі та сім'ї.

2. Побудова сімейних відносин на добровільному союзі жінки та чоловіка.

3. Права на таємницю особистого життя учасників сім'ї, їхнє право на особисту свободу.

4. Максимально можливе урахування інтересів дитини, непрацездатних членів сім'ї.

5. Охорона дитинства та материнства.

6. Справедливість, добросовіснісгь та розумність у сімейних відносинах відповідно до моральних засад суспільства. 7. Право на судовий захист кожного учасника сімейних відносин.

45)Сімейні правовідносини; суб’єкти, об’єкти та зміст, пістави виникнення, види. Особливості та специфіка.

Сімейні правовідносини - це суспільні відносини, врегульовані нормами сімейного права, суб'єкти сімейних правовідносин:

1) подружжя;2) батьки, діти, усиновлювачі, усиновлені;3) баба, дід, прабаба, прадід, онуки, правнуки; 4) рідні брати, рідні сестри; мачуха, вітчим, падчерка, пасинок. Зміст сімейних правовідносин становлять суб'єктивні сімейні права і обов'язки. об'єктом можуть бути:

- майнові блага (речі); - особисті немайнові блага; - дії, в тому числі послуги. Підставами виникнення, зміни і припинення сімейних правовідносин є юридичний факт. По своїй природі юридичні факти виступають як дії або події. основному дії входять в який-небудь фактичний склад (наприклад, волевиявлення усиновителя, особи, яку усиновлюють, що досягла 10 років, Юридичними фактами визнані законодавством як правомірні дії (наприклад, визнання батьківства), так і неправомірні (наприклад, укладення шлюбу з недієздатною особою. Однією з особливостей сімейних правовідносин, є те, що під час їх здійснення суб'єктивні права правомочних осіб у багатьох випадках водночас є їх обов'язками щодо інших учасників. Однією із особливостей сімейних правовідносин є те, що їх суб`єктами можуть бути тільки громадяни.

об'єктом яких є виконання відповідних зобов'язань (наприклад, відносини, що виникають із договору, спричинення шкоди); 4) залежно від структури: прості цивільно-правові відносини, за яких одній стороні належить тільки право, а іншій - тільки обов'язок (скажімо, правовідносини, що виникають із договору позики); складні цивільно-правові відносини, за яких дві сторони мають як права, так і обов'язки (наприклад, відносини, що виникають із договору купівлі-продажу);

5) за характером нормативного спрямування: регулятивні цивільно-правові відносини, в основу яких покладено дію цивільно-правових норм, спрямованих на регулювання майнових та особистих немайнових відносин між їх учасниками; охоронні цивільно-правові відносини, що виникають унаслідок порушення цивільних прав одного з суб'єктів цих відносин і спрямовані на їх відновлення. Підставою виникнення, зміни і припинення цивільних правовідносин є юридичні факти, тобто конкретні життєві обставини, з якими норми цивільного законодавства пов'язують настання правових наслідків.