Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право Госи Документ Microsoft Office W...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
86.6 Кб
Скачать

38)Специфіка майнових правовідносин батьків та дітей.Обовязки дітей щодо батьків Особисті права та обов’язки батьків. Встановлення батьківства. Порядок встановлення походження дитини.

Майнові правовідносини батьків і дітьми Майнові правовідносини між батьками і дітьми складаються з двох груп: до першої відносяться різноманітні зв'язки батьків і дітей з приводу майна, що знаходиться в сфері володіння сім'ї (житло, предмети домашньої обстановки, гроші та інші цінності); до другої — аліментні зобов'язання батьків і дітей. створюється не лише спільний бюджет для задоволення побутових потреб членів сім'ї, але й набуваються права на спільні трудові доходи, предмети довгочасного користування, домашньої обстановки, а також такі дорогоцінні об'єкти, як житлове приміщення, дача, автомобіль і таке інше. У відповідності до закону батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх дітей, які потребують матеріальної допомоги. Обов’язки батьків утримувати своїх дітей припиняються з настанням повноліття навіть у тих випадках, коли діти навчаються в навчальних закладах або з будь-яких причин не мають свого самостійного заробітку. Обов'язки дітей щодо батьків Дiти зобов'язанi пiклуватися про батькiв i подавати їм допомогу. Утримання непрацездатних батькiв, якi потребують допомоги, є обов'язком їх повнолiтнiх дiтей. Повнолiтнi дiти, якi сплачують алiменти на батькiв, можуть бути притягнутi до участi в додаткових витратах, викликаних винятковими обставинами (тяжка хвороба, калiцтво, оплата працi осiб, якi доглядають за батьками, та iн.). Дiти можуть бути звiльненi вiд обов'язкiв щодо утримання своїх батькiв i стягнення витрат по догляду за ними, якщо судом буде встановлено, що батьки ухилялися вiд виконання батькiвських обов'язкiв. Взаємні права та обов’язки батьків і дітей ґрунтуються на походженні дітей, засвідченому у встановленому законом порядку.Батьки і діти зобов’язані надавати один одному взаємну моральну підтримку та матеріальну допомогу.Батько і мати мають рівні права та обов’язки щодо своїх дітей.

Батьки користуються рівними правами та мають рівні обов’язки щодо своїх дітей і у випадках, коли шлюб між ними розірвано.Права та обов’язки батьків і дітей поділяються на особисті та майнові. До особистих прав і обов’язків батьків належать:

– право й обов’язок батьків визначати ім’я, по батькові, прізвище, громадянство дитини; – право та обов’язок батьків на представництво від імені дітей; – право й обов’язок батьків визначати місце проживання дитини; – право батьків на відібрання дітей у осіб, які їх незаконно утримують;

– право і обов’язок батьків на виховання своїх дітей. Батьки мають право і зобов’язані виховувати своїх дітей, піклуватися про їх здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, готувати їх до праці. . Порядок встановлення батьківства Позов про встановлення батьківства може пред'явити й особа. яка вважає себе батьком дитини у випадках, коли мати дитини не бажає подати з фактичним батьком спільну заяву до органу ЗАГСу про визнання ним батьківства; коли фактичний батько встановлює, що інший чоловік записаний батьком. Позивач може відмовитися від позову про встановлення батьківства за наявності згоди відповідача добровільно визнати дитину. Позов про встановлення батьківства може бути заявлений і до неповнолітньої особи. Реєстрація батьківства провадиться або за спільною заявою батьків, або на підставі рішення суду про встановлення батьківства, факту визнання батьківства, або факту батьківства. При реєстрації батьківства за спільною згодою батьків прізвище дитини визначається за згодою батьків, а в разі її відсутності спір вирішується органами опіки та піклування.При реєстрації батьківства за заявою батька прізвище дитини визначається за його вказівкою.При реєстрації батьківства на підставі рішення суду дитині присвоюється прізвище, зазначене в рішенні, у разі відсутності такого запису — за вказівкою заявника, а у випадку спору з цього питання — за рішенням органів опіки та піклування. Порядок встановлення походження дитини. Народження дитини одруженою жінкою створює презумпцію, що її чоловік — батько дитини. Тому вона, маючи на руках свідоцтво про шлюб, не повинна доказувати, що батьком дитини є її чоловік. Це випливає з факту народження дитини в зареєстрованому шлюбі Походження дитини від батьків, які не перебувають між собою в шлюбі, встановлюється шляхом подання спільної заяви батьком та матір'ю дитини до органів РАГСу. Якщо один з батьків з поважної причини не може особисто з'явитися до РАГСу для реєстрації батьківства, його підпис під спільною заявою повинен бути посвідчений у встановленому законом порядку. Реєстрація батьківства може бути проведена як одночасно з реєстрацією народження, так і після. У другому випадку для реєстрації батьківства необхідно додати до заяви свідоцтво про народження дитини. В заяві відображається лише побажання батька на встановлення правових відносин з дитиною. Мати ж у цих відносинах з дитиною перебуває з моменту народження. У заяві вона дає лише згоду на визнання батьківства. Крім заяви, поданої до РАГСу батьками дитини, ніяких інших документів не вимагається, і тому не вірно чинять деякі органи РАГСу, Які наполягають на наданні довідки з місця роботи характеристики та інших документів від особи, яка висловила намір визнати дитину.

У разі смерті матері, визнанні матері недієздатною, позбавлення її батьківських прав, а також при неможливості встановлення її місця проживання, запис про батька дитини проводиться за заявою батька . Добровільне визнання батьківства може бути зроблено як при реєстрації шлюбу батька дитини з її матір'ю, так і тоді, коли вони не перебували в шлюбі.Визнання батьківства у добровільному порядку є остаточним актом. Визнання батьківства у добровільному порядку може мати місце щодо позашлюбних дітей, які народилися як до, так і після вступу в силу .Визнання батьківства щодо осіб, які досягай повноліття, можливо тільки за їх згодою.