Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогіка.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
355.33 Кб
Скачать

Творчий проект, як результат навчальної діяльності учнів з трудового навчання.

 Під проектом розуміється обґрунтована, спланована і усвідомлена діяльність, спрямована на формування в учнів певної системи творчо-інтелектуальних і предметно-перетворювальних знань і вмінь.

Метод проектів не єдиний метод, який використовують на заняттях з трудового навчання. Він виступає як компонент, що об’єднує інші методи в єдине ціле – навчальний процес. На відповідних етапах виконання проекту необхідно використовувати такі методи як фантазування, комбінаторики, фокальних об’єктів, ідеальних властивостей об’єктів, розв’язування винахідницьких задач, метод художнього та технічного конструювання, а також словесні методи, методи демонстрації (зокрема, демонстрація прийомів роботи) та практичної роботи (зокрема, різні вправи, практичні роботи) та ін.

При виготовленні спроектованих виробів необхідно прищеплювати учням звичку планувати свою роботу, підбирати потрібні пристрої й інструменти, раціонально організовувати робоче місце, тощо. Для розвитку творчих здібностей школярів доцільно, щоб вони займались проектно-технологічною діяльністю, розв’язували технічні задачі, розробляли конструкції виробів, відпрацьовували технологію їх виготовлення, знайомилися з сучасними досягненнями техніки та технології. Важливо навчити їх самостійно розробляти проекти, виконувати технічну і технологічну документацію та виготовляти вироби.

Етапи методу проектів: 1.Організаційно підготовчий: усвідомлення проблемної ситуації, вироблення ідей та варіантів, формування параметрів і граничних вимог, обґрунтування виробу моделі. 2.Конструкторський: планування технологічного виготовлення: складання ескізів, підбір інструментів і обладнання, підготовка матеріалу до розкрою, розкрій, визначення послідовності техн.. операцій. 3.Технологічний: виконують операції. 4.Заключний: кінцевий контроль порівняння і випробування проекту, встановлення реалізації мети, захист проектів.

Етапи проектно-технологічної діяльності учнів на заняттях з трудового навчання

Спираючись на наукову літературу з питання теорії та практики проектно-технологічного підходу до трудового навчання, можна визначити структуру й послідовність проектно-технологічної діяльності учнів у такому вигляді:

1. Етап підготовки та організації проектно-технологічної діяльності. Учні мають вибрати об’єкт праці й поставити перед собою технічно-творчу проблему, визначити значення проектного об’єкта. На цьому етапі учні пропонують різні варіанти конструкції виробу, усвідомлюють варіанти запропонованої конструкції.

2. Етап технічно-творчого конструювання. Учні складають ескізи виробу, вибирають необхідні матеріали й інструменти, визначаються більш оптимальною технологією виготовлення проектного виробу.

3. Етап технологічного процесу. Учні виконують визначені технологічним процесом операції, проводять самоконтроль власної діяльності. Технологічний етап вимагає від учня дотримання технології, трудової дисципліни та культури праці.

4. Заключний етап. Учні виконують коригування виконаного виробу порівняно із запланованим, здійснюють випробування об’єкта, проводять самооцінку й аналіз підсумків проекту, захищають свій проект.

На кожному з цих етапів учні здійснюють визначену систему послідовних дій при розв’язанні проблемного завдання проекту. При цьому важлива роль, незважаючи на самостійність учня, відводиться вчителеві. Найголовніше його завдання — визначити структурний план роботи, запропонувати учням цікаві й посильні, з урахуванням розвитку рівня їх фізичних, інтелектуальних, творчих здібностей, проектні завдання (об’єкти); допомагати кожному учневі у вирішенні тих чи інших проблем, які виникають як на кожному етапі, і в цілому, наприклад, у виборі раціонального підходу до вирішення проблеми, визначенні оптимального варіанту технології виготовлення матеріального об’єкта.