Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
81-120.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
121.89 Кб
Скачать

85. Протокол ftp, призначення, характеристика

Сервiс FTP (File Transfer Protocol - Протокол передавання файлiв) дозволяє користувачам однiєї машини одержувати доступ до файлової системи iншої i передавати файли з однiєї машини на iншу. FTP - стандартна програма, що працює за протоколом TCP, як правило, поставляється з операцiйною системою. Її вихiдне призначення - обмiн файлами мiж рiзними комп'ютерами, що працюють у мережах TCP/IP: на одному з комп'ютерiв працює програма-сервер, на iншому - користувач запускає програму-клiєнт, що з'єднується iз сервером i передає або одержує файли. При цьому комп'ютернi платформи можуть бути рiзних типiв, що є головною особливiстю сервiсу FTP в Internet.

При розгляді FTP як сервісу Інтернет мають на увазі не просто протокол, а саме сервіс — доступ до файлів, які знаходяться у файлових архівах. Все це розглядається з припущенням, що користувач зареєстрований на сервері та використовує логін та пароль на цьому комп'ютері.

Ця риса й послужила причиною того, що програми FTP стали частиною окремого сервісу Інтернету. Справа в тому, що доволі часто сервер FTP налаштовується таким чином, що з'єднатися з ним можна не тільки під своїм ім'ям, але й під умовним іменем anonymous — анонім. У такому випадку для користувача стає доступною не вся файлова система комп'ютера, а лише деякий набір файлів на сервері, які складають вміст серверу anonymous FTP — публічного файлового архіву. Отже, якщо користувач хоче надати у вільне користування файли з інформацією, програмами і т. і., то йому достатньо організувати на власному комп'ютері, включеному в Інтернет, сервер anonymous FTP. Створення такого серверу — процес доволі простий, програми-клієнти FTP вельми розповсюджені, — тому сьогодні публічні файлові архіви організовані в основному як сервери anonymous FTP. Перелік інформації, яка міститься на таких серверах, включає всі аспекти життя: від звичайних текстів до мультимедіа.

Недоліки:

- для передачі файлів існ два режими — двійковий та текстовий, і, якщо користувач неправильно обрав режим передачі, то файл, який необхідно передати, може бути пошкодженим. Сервери FTP нецентралізовані.

86. Протоколи в глобальній мережі Інтернет

Протокол — збірка правил, які визначають принципи взаємодії комп'ютерів у мережі. Щоб різні комп'ютери могли разом працювати, вони повинні «розмовляти однією мовою», тобто використовувати однакові протоколи. Сукупність цих протоколів називають стеком протоколів TCP/IP.

TCP/IP - це установка протоколів, використовуваних для зв'язку комп'ютерних мереж і маршрутизації руху інформації між великою кількістю різних комп'ютерів. "TCP" - "Протокол контролю передачі", а "IP" - "Протокол міжмережевої взаємодії". Протоколи стандартизовані описаними припустимими форматами, обробкою помилок, передачею повідомлень і стандартами зв'язку. Комп'ютерні сист, що підкоряються протоколам зв'язку, таким як TCP/IP, можуть використовувати загальну мову. Це дозволяє їм передавати повідомлення безпомилково до потрібних одержувачів, не дивлячись на великі розходження в апаратурі і програмному забезпеченні різних машин.

Ієрархію керування в TCP/IP – мережах звичайно представляють у виді пятирівневої моделі.

  1. Application - прикладний - лежать прикладні задачі, такі як обмін файлами, повідомленнями електронної пошти, термінальний доступ до вилучених серверів.

  1. Transport: TCP і UDP реалізують різні режими доставки даних.TCP, як говорять ,- протокол із установленням з'єднання. Це означає ,що два вузли , щозв'язуються за допомогою цього протоколу ,”домовляються” про те,що будуть обмінюватися потоком даних, і приймають деякі угоди про керування цим потоком. UDP (як і IP) є дейтаграмним протоколом, тобто таким, що кожен блок переданої інформації обробляється і поширюється від вузла до вузла не як частина деякого потоку, а як незалежна одиниця інформації – дейтаграма.

3. Рівень internet (міжмережевий) представлений протоколом IP. Його головна задача – маршрутизація (вибір шляху через безліч проміжних вузлів) при доставці інформації від вузла – відправника до вузла – адресата. Друга важлива задача протоколу IP – приховання апаратно –програмних особливостей середовища передачі даних і надання вищележачим рівням єдиного інтерфейсу для доставки інформації.

2. Network interface: апаратно-залежне програмне забезпечення, що реалізує поширення інформації на тому чи іншому відрізку середовища передачі даних.

  1. Hardware: описує середовище передачі даних.

87. Робочий аркуш Excel, робота з аркушами (додавання, видалення, перейменування)

За промовчанням у книзі Microsoft Office Excel міститься три аркуші, але за необхідності можна вставляти додаткові аркуші (а також інші типи аркушів, наприклад аркуш діаграми, аркуш макросу або аркуш діалогового вікна) або видаляти їх. Також можна змінити к-ть аркушів, які за промовчанням містить нова книга.

Ім’я аркуша відображається на вкладці аркуша в нижній частині екрана. За промовчанням аркуші мають назви "Лист1", "Лист2".

  • Як вставити аркуш?

1.Натиснути на значок «Вставить лист», що знаходиться після наявних у книзі листів, що відображені у ниній частині вікна.

2. Натиснути правою кнопкою миші на наявний лист і вибрати «Вставить». Перед вами виникне вікно у якому можна буде обрати: лист, діаграма, макрос Ms Excel, междун. лист макросів, вікно діалогу Excel або натиснути на кнопку «Шаблоны на сайте Office. сom».

3. Щоб вставити одразу декілька аркушів, утримуючи клавішу SHIFT, виберіть кількість наявних вкладок аркушів, яку слід вставити у відкриту книгу.

  • Змінення кількості аркушів за промовчанням у новій книзі

  • Відкрийте вкладку «Файл».

  • Виберіть пункт «Параметры».

  • Виберіть категорію «Общие» та в розділі «При создании новых книг» у полі «Число листов» введіть кількість аркушів, яку за промовчанням має містити новостворена книга.

Для того, щоб перемістити аркуш у книзі, треба натиснути лівою кнопкою миші на потрібний аркуш і перетягнути його у бажане місце.

  • Перейменування аркуша

- На панелі вкладок аркушів клацніть правою кнопкою миші вкладку аркуша, який потрібно перейменувати, і виберіть команду Переименовать.

  • Видалення аркуша

Натисніть правою кнопкою миші на потрібному аркуші і оберіть «Удалить»

  • Приховання аркуша

Натисніть правою кнопкою миші на аркуші, який потрібно приховати і виберіть «Скрыть».

Якщо вам знову потрібно відобразити аркуш, натисніть правою кнопкою миші на будь-якому аркуші і виберіть «Показать», після чого перед вами відкриється вікно з прихованими аркушами, де ви зможете обрати потрібний.

  • Переміщення або копіювання аркушів

На потрібному аркуші натисніть правою кнопкою миші або натисніть Shift + оберіть одразу декілька аркушів, які потрібно скопіювати. Відкриється вікно, де вам буде запропоновано премістити аркуші до однієї з відкритих книг або створити нову, якщо ж ви поставити прапорець «Создать копию», то відбудеться копіювання листа до обраної вами книги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]