Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sotsiologia (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
368.13 Кб
Скачать

54.Соціологічні дослідження проблем молоді

Ї виробити сучасну соціологічну молодіжну концепцію і створити засади для формування сильної державної молоді­жної політики. Вивчення молодіжних проблем відбувається за багатьма напрямами. Молодь досліджують у різноманітних сферах її життєдіяльності: праці, навчанні, сім'ї, неформальних орга­нізаціях, під час дозвілля, що передбачає активний обмін інформацією з іншими зацікавленими науками Л Скажімо, демографія виявляє тенденції кількісних змін молоді у структурі населення, рівень народжуваності, смерт­ності, співвідношення молодих чоловіків і жінок тощо. Пси­хологія досліджує вікові особливості свідомості та поведінки молоді, вікові зміни у структурі особистості, процес акселе­рації, динаміку інтелектуального, емоційного розвитку тощо. Соціальна психологія розкриває специфіку механізмів спілку­вання, формування контактних груп, зміни соціальних ролей. Педагогіка визначає можливості та засоби виховання і навчання молодої людини, засвоєння нею необхідної інфор­мації, залучення молоді До різноманітних видів діяльності. Молодіжні аспекти вивчають соціологія праці, соціологія освіти, соціологія сім'ї, соціологія виховання, соціологія девіантної поведінки. Ці галузі соціологічного знання дослід­жують молодь в окремих сферах її життєдіяльності, їх дані допомагають скласти повнішу картину молодіжних проблем, процесів, явищ. Соціологія молоді не тільки запозичує цю інформацію, але й надає їй цілісного характеру, визначає її місце в структурі свідомості та поведінки як молоді загалом, так і окремих її груп. Це дає змогу соціології молоді викону­вати функції цілісного систематичного аналізу молоді, дослід­жувати її з позицій динамічних змін у всіх важливих сфе­рах: у соціальній структурі, політичному, економічному, со­ціальному й духовному житті.

55.Поняття соціального конфлікту

Соціологічна теорія конфлікту вивчає закономірності і природу виникнення та протікання конфлікту як суспільного явища, типологію конфліктів, а також принципи і методи запобігання та розв’язання соціальних конфліктів, технологічні засади управління ними.

Об’єктом соціологічної теорії конфлікту є різноманітні конфлікти між соціальними суб’єктами (індивідами, соціальними групами, класами, націями, державами тощо), що розглядаються як фактори розвитку соціальних систем. Предметом цієї соціологічної теорії, у свою чергу, є закономірності та процеси виникнення, протікання і розв’язання соціальних конфліктів, їх соціальні ознаки, а також різноманітні конфліктні відносини, що виникають між людьми і групами людей у процесі їхньої взаємодії та суспільної життєдіяльності.

Загалом під конфліктом розуміється зіткнення протилежних інтересів, цілей, позицій або поглядів суб’єктів соціальної взаємодії (індивідів, соціальних груп, суспільств тощо). Соціальний конфлікт завжди пов'язаний з усвідомленням людьми протиріч своїх інтересів як членів тих чи інших соціальних груп з інтересами інших суб’єктів. Загострення цих протиріч часто – густо породжують соціальні конфлікти, які протікають у відкритій або закритій формі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]