Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р_ 9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
235.52 Кб
Скачать

§ 2. Особливості міжнародної структури міжнародної торгівлі Програмні питання

Різноплановість і різновимірність структури міжнародної торгівлі.

Товарна структура.

Структура міжнародної торгівлі за методами реалізації товарів.

Традиційна торгівля.

Торгівля продукцією в рамках кооперації.

Зустрічна торгівля.

Біржова торгівля.

Міжнародні аукціони.

Міжнародні тендери. Консигнація.

Вплив НТП на розвиток сучасної торгівлі.

Основні поняття

Товарна структура

Методи реалізації

Зустрічна торгівля

Бартер

Кліринг

Біржова торгівля

Аукціон

Кон’юнктура

Структуру міжнародної торгівлі основним чином розглядають у двох ракурсах: як торгівлю окремими групами товарів і як систему методів реалізації товарів на світовому ринку.

Товарна структура міжнародної торгівлі за основними групами товарів:

а) продовольство (включаючи напої та тютюн);

б) сировина;

в) мінеральне паливо;

г) продукція переробної промисловості:

  • обладнання та устаткування (включаючи транспортні засоби);

  • хімічні товари;

  • чорні й кольорові метали;

  • текстильні вироби (пряжа, тканини, одяг);

  • інша продукція переробної промисловості.

Структура міжнародної торгівлі за методами реалізації товарів на світовому ринку.

Традиційна торгівля – це торгівля між суб’єктами різних національних економік за традиційними правилами, тобто з формулою: товар на відповідні гроші, в залежності від попиту і пропозиції.

Торгівля продукцією в рамках кооперації – це спосіб реалізації продукції між суб’єктами міжнародної виробничої кооперації, яка здійснюється, як правило, за трансфертними цінами в пільговому режимі.

Зустрічна торгівля – це сукупність міжнародних торговельних угод, при укладанні яких закупівля продукції супроводжується зворотнім постачаннями товарів, з метою досягнення балансу інтересів в експортно-імпортних операціях.

Види зустрічної торгівлі:

  • бартер (бартерні угоди) – це товарообмінні операції із взаємною передачею права власності на товари без грошового еквівалента і без обов’язкового врахування цін товарів;

  • компенсаційні угоди – це вид міжнародних торговельних довгострокових угод, при яких покупець оплачує вартість товарів постачанням інших товарів або наданням послуг, а при необхідності різницю доплачує грішми (зауваження: з цим видом зустрічної торгівлі часто плутають бартер);

  • зустрічна закупівля – це торговельна угода, при якій країна-реципієнт розраховується постачанням товарів безвідносно до імпортованої продукції, технології чи обладнання (за формою, як видно, нагадує бартер, але повним ініціатором виступає імпортер);

  • кліринг – це система безготівкових розрахунків з товари, цінні папери і послуги, яка базується на зарахуванні взаємних вимог і зобов’язань. Розрізняють міжбанківський та валютний кліринг. Міжнародний міжбанківський кліринг – це розрахунки між банками шляхом зарахування взаємних грошових вимог юридичних осіб з різних країн. Міжнародний валютний кліринг - це міждержавні договори, які регулюють організацію розрахунків і платежів між двома або декількома країнами.

Цікавим сучасним методом організації міжнародної торгівлі є угода “оффсет”, яка передбачає, як обмін товарами і послугами, так і надання можливості вкладати натомість капітал. Угоди “оффсет” досить часто використовуються в торгівлі продукцією в рамках кооперації.

Міжнародна біржова торгівля – це організаційна форма міжнародної оптової торгівлі масовими товарами, що мають стійкі та чіткі якісні параметри, здійснювана у вигляді систематичних міжнародних операцій з купівлі-продажу цінних паперів, золота, валюти.

Розвиток міжнародної біржової торгівлі в сучасних умовах має суперечливий характер. З одного боку, у зв’язку з різким зростанням ролі транснаціональних корпорацій значення товарних бірж, як великих центрів міжнародної торгівлі дещо зменшується, а, з іншого боку, предметом біржової торгівлі стають нові групи товарів: пиломатеріали, пряжа, м’ясо та м’ясопродукти, вовна, інші види напівфабрикатів і навіть готові вироби. Кон’юнктура біржової торгівлі та ситуація на фондовій біржі – один найважливіших і достатньо достовірних показників динаміки світових товарних і валютних ринків взагалі.

Міжнародний аукціон – це спосіб міжнародного продажу окремих партій товару або окремих предметів, що по черзі виставляться для огляду і вважаються проданими тому з присутніх покупців, котрий запропонував найвищу ціну. У міжнародній аукціонній торгівлі найчастіше товарами виступають: хутро, немита вовна, тютюн, чай, деякі предмети антикваріату, породисті коні тощо.

Найвідоміші у світі міжнародні аукціони знаходяться в Лондоні, Нью-Йорку, Монреалі, Амстердамі, Калькутті, Коломбо, Санкт-Петербурзі (хутро), Москві (коні). Найрозповсюдженіші аукціони організовані у формі акціонерних товариств.

У світі використовують різні види аукціонної торгівлі:

  • публічний гласний аукціон – це спосіб реалізації товарів, при якому аукціоніст називає кожну наступну вищу ціну;

  • негласний (німий) аукціон – це спосіб реалізації товарів, при якому покупці подають аукціоністу наперед встановлені знаки про згоду підняти ціну на величину надбавки. Аукціоніст при такому способі піднімає ціну, не вказуючи на покупця, що є вигідним у тих випадках, коли покупці хочуть зберегти конфіденційність свого придбання;

  • голландський аукціон – це вид аукціонної торгівлі, при якому встановлюються максимальна ціна і крок, а за тим здійснюється зниження ціни до першої згоди когось з учасників, котрий і стає власником товару.

Міжнародні тендери (міжнародні торги) являють собою змагальну форму закупівлі, при якій покупець оголошує конкурс для продавців з різних країн на товар чи послугу, які би відповідали певним техніко-економічним характеристикам. Тендери мають наступні різновиди:

  • відкриті (публічні) тендери – це торги, в яких беруть участь усі фірми, які забажають;

  • закриті тендери – це торги, в яких беруть участь тільки найвідоміші на світовому ринку постачальники і підрядники, яких запросили;

  • одиничні тендери – це торги, про проведення яких оголошують тільки одній фірмі (або невеликій групі фірм, як правило, по черзі), про котру достеменно відомо, що вона (вони) зможе (зможуть) виконати термінове чи таємне замовлення (контракт).

Найбільше тендери розповсюджені на світовому ринку машин і устаткування (біля 80% вартості усіх контрактів приходиться на тендери).

Міжнародний ярмарок – це один зі способів реалізації товарів фірмами з різних країн, що представляє собою великий, періодично діючий і відкритий ринок, який проводиться в одному і тому ж місці, у визначену пору року і в установлений термін. Метою проведення міжнародного ярмарку є демонстрація зразків товарів, що виробляються фірмами-суб’єктами МЕВ, для укладання торговельних угод.

Міжнародна виставка – це демонстрація досягнень в області виробництва, науки і техніки однієї або декількох країн на території іншої країни з метою зацікавити суб’єктів місцевої економіки до підписання протоколів про наміри торгувати або навіть до укладання торговельних угод. Може бути, що метою фірми на таких виставках є вивчення потенційного попиту на представлені зразки продукції.

За характером експонатів ярмарки та виставки поділяють на універсальні та спеціалізовані. Проводяться ще й так звані світові виставки, які не ставлять за мету безпосереднього укладання угод, а демонструють досягнення країн-учасниць і великих міжнародних організацій в області науки, техніки, культури. На таких виставках демонструють свою продукцію, як правило, більшість країн світу.

Останнім часом у нашій країні набирає силу ще один спосіб реалізації товарів, а саме – консигнація, котра являє собою форму продажу товарів за кордон, при якій володар цих товарів (консигнант) передає їх комісіонеру (консигнатору) для продажу з його складу, тобто зі складу консигнатора. Така форма міжнародної торгівлі дещо зменшує затратну частину вартості товару, а тому сприяє зростанню конкурентоспроможності товару на світовому ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]