Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора по бух. обліку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
62.94 Кб
Скачать

16. Облік нарахування основної заробітної плати.

Облік нарахування основної заробітної плати ведеться на 661 рахунку.

Рахунок 661 «Розрахунки по заробітній платі»

«Розрахунки по заробітній платі» - рахунок бухгалтерського обліку, призначений для відображення розрахунків з персоналом по заробітній платі, що належить кожному з працівників за працю, вкладену в діяльність підприємства.

Розрахунки з оплати праці включають всі види трудових і пов'язаних з трудовим внеском виплат: основну оплату, додаткову, премії, допомоги та інші виплати.

За кредитом рахунка 661 відображаються:

- Суми, що належать працівникам, в кореспонденції з рахунками обліку виробничих або інших (адміністративних, збутових та інших) витрат з інших джерел.

- Суми, нараховані за рахунок утвореного в установленому порядку резерву на оплату відпусток та інших цільових резервів, в кореспонденції з рахунком обліку резервів майбутніх витрат і платежів.

- Суми нарахованих допомог по соціальному страхуванню та інших видів державних допомог в кореспонденції з рахунком розрахунків з відповідною організацією, яка виплачує такі посібники.

17. Облік власного капіталу.

До власного капіталу належать: статутний капітал, пайовий капітал, додатковий вкладений капітал, інший додатковий капітал; резервний капітал, нерозподілений прибуток (непокритий збиток), неоплачений капітал, вилучений капітал. Бухгалтерський облік статутного капіталу здійснюється на рахунку 40 «Статутний капітал», який призначений для обліку даних та узагальнення інформації про стан і рух статутного капіталу підприємства. Записи за рахунком виконуються лише в разі збільшення або зменшення статутного капіталу, що відбувається в установленому чинним законодавством порядку, але тільки після внесення відповідних змін до установчих документів, тобто перереєстрації статутного капіталу. Пайовий капітал утворюється за рахунок пайових внесків спілок, кооперативних підприємств і організацій.

Пайовий капітал формується у споживчій кооперації, колективних сільськогосподарських підприємствах, житлово-будівельних кооперативах, кредитних спілках, виробничих кооперативах промисловості, будівництва та інших сферах господарської діяльності. Абстрактним поняттям, яке виражає відхилення від статутного капіталу з різних причин: *емісійний доход; *додатково вкладений засновниками капітал; *дооцінка активів; *безплатно отримані основні засоби, необоротні й нематеріальні. Резервний капітал не реєструється підприємством і може утворюватися за рахунок фінансового результату підприємства і додаткового капіталу. Для обліку резервного капіталу призначений рахунок 43 «Резервний капітал», у дебет якого записується використання, а в кредит - створення резерву. Облік вилученого капіталу ведеться за видами акцій, вкладів і паїв та особами (юридичними і фізичними). Неоплачений капітал обліковується за видами розміщених акцій, за кожним акціонером і засновником.