Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора по бух. обліку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
62.94 Кб
Скачать

23. Облік вексельних розрахунків.

На рахунку 34 “Короткострокові векселі одержані” ведеться облік заборгованості покупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продукцію (товари), виконані роботи, надані послуги та за іншими операціями, яка забезпечена векселями.

Рахунок 34 “Короткострокові векселі одержані” має такі субрахунки:

341 “Короткострокові векселі, одержані в національній валюті”

342 “Короткострокові векселі, одержані в іноземній валюті”

На рахунку 34 “Короткострокові векселі одержані” за дебетом відображається отримання векселя за продані товари (роботи, послуги) та за іншими операціями, за кредитом – отримання коштів у погашення векселів, погашення отриманим векселем кредиторської заборгованості, продаж векселя третій стороні тощо.

Аналітичний облік ведеться за кожним одержаним векселем.

На рахунку 51 “Довгострокові векселі видані” ведеться облік розрахунків з постачальниками, підрядниками та іншими кредиторами за матеріальні цінності, виконані роботи, отримані послуги та за іншими операціями, заборгованість за якими забезпечена виданими векселями та не є поточним зобов’язанням.

Рахунок 51 “Довгострокові векселі видані” має такі субрахунки:

511 “Довгострокові векселі, видані в національній валюті”

512 “Довгострокові векселі, видані в іноземній валюті”

На рахунку 51 “Довгострокові векселі видані” за кредитом відображається видача векселя в забезпечення за одержані матеріальні цінності, послуги, виконані роботи та за іншими операціями, за дебетом – погашення заборгованості, забезпеченої виданим векселем.

24. Облік розрахунків з постачальниками, підрядчиками та покупцями.

Облік розрахунків з постачальниками й підрядниками за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи й надані послуги ведеться на рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками й підрядниками".

По кредиту рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками й підрядниками" відображається заборгованість за отримані від постачальників і підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, по дебету - її погашення, списання й т.п.

Рахунок 63 "Розрахунки з постачальниками й підрядниками" має такі субрахунку:

631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками";

632 "Розрахунки з іноземними постачальниками";

633 "Розрахунки з учасниками ПФГ".

На субрахунку 631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками" ведеться облік розрахунків за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги по вітчизняними постачальникам і підрядниками

На субрахунку 632 "Розрахунки з іноземними постачальниками" ведеться облік розрахунків з іноземними постачальниками й підрядниками за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги

На субрахунку 633 "Розрахунки з учасниками ПФГ" учасник ПФГ веде облік розрахунків за отримані від учасників ПФГ товарно-матеріальні цінності, роботи й послуги

Аналітичний облік ведеться окремо по кожному постачальникові й підрядникові в розрізі кожного документа (рахунку) на виплату.