Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора по бух. обліку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
62.94 Кб
Скачать

36. Форми бухгалтерського обліку.

Важливим кроком у формуванні облікової політики є вибір форми бухгалтерського обліку. Вибираючи форми бухгалтерського обліку, слід чітко визначити мету і завдання, які мають бути виконані в кінцевому результаті.

На сьогодні в Україні 5 основних форм бухгалтерського обліку:

1. Повна журнально-ордерна — 17 журналів-ордерів (ж-о) і відомості до них. Ця форма використовується на великих підприємствах. Облікові регістри — журнали-ордери, відомості, Головна книга.

2. Скорочена журнально-ордерна форма — 7 журналів-ордерів, використовується на підприємствах середнього розміру. Форми журналів затверджені Міністерством фінансів Українї. Схема журнально-ордерної форми обліку:Первинні документи-Регістри аналітичного обліку-Журнали ордери-Головна книга-Баланс.

3. Спрощена форма обліку — для малих підприємств. Передбачено ведення відомостей від 1-м до 5-м, кожна з яких складається з двох і більше розділів; узагальнюються облікові дані в оборотно-сальдовій відомості. Малі підприємства з незначною кількістю господарських операцій можуть вести просту форму обліку — Журнал обліку господарських операцій і відомість 3-м для аналітичного обліку розрахунків з оплати праці, з дебіторами і кредиторами. Схема спрощеної форми обліку: Первинні документи-Регістри аналітичного обліку-Відомості-Шахова відомість-Оборотно сальдова відомість-Баланс.

4. Меморіально-ордерна форма — використовується в бюджетних організаціях, у банках. Регістр цієї форми — меморіальний ордер. Порівняно з журнально-ордерною ця форма більш докладна, але містить багато дублюючої інформації.

5. Комп'ютерна форма — за цією форми обліку порядок заповнення облікових регістрів та їх формат визначаються тією комп'ютерною програмою, яка використовується.