Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора по бух. обліку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
62.94 Кб
Скачать

25. Облік заробітної плати.

Облік заробітної плати ведеться на 661 рахунку.

Рахунок 661 «Розрахунки по заробітній платі»

«Розрахунки по заробітній платі» - рахунок бухгалтерського обліку, призначений для відображення розрахунків з персоналом по заробітній платі, що належить кожному з працівників за працю, вкладену в діяльність підприємства.

Розрахунки з оплати праці включають всі види трудових і пов'язаних з трудовим внеском виплат: основну оплату, додаткову, премії, допомоги та інші виплати.

Облік нарахувань, виплат і утримань ведеться на рахунку 661, а облік депонованої заробітної плати - на рахунку 662. Поняття «депонована зарплата» є на сьогоднішній день неактуальним, тому далі будемо вести мову переважно про рахунок 661.

За кредитом рахунка 661 відображаються:

- Суми, що належать працівникам, в кореспонденції з рахунками обліку виробничих або інших (адміністративних, збутових та інших) витрат з інших джерел.

- Суми, нараховані за рахунок утвореного в установленому порядку резерву на оплату відпусток та інших цільових резервів, в кореспонденції з рахунком обліку резервів майбутніх витрат і платежів.

- Суми нарахованих допомог по соціальному страхуванню та інших видів державних допомог в кореспонденції з рахунком розрахунків з відповідною організацією, яка виплачує такі посібники.

За дебетом рахунка 661 відображаються виплачені працівникам суми, а також нараховані податки, збори, платежі за виконавчими листами та інші утримання, що проводяться за рахунок заробітної плати.

26. Структура балансу.

Змістовна частина бухгалтерського балансу визначається його будовою та структурою.

Загальна характеристика побудови активу і пасиву балансу:

Актив:

У I розділі активу балансу «Необоротні активи» об'єднані в статті: нематеріальних активів, основних засобів за первісною та залишковою вартістю, довгострокові фінансові інвестиції, довгострокова дебіторська заборгованість та інші необоротні активи.

У II розділі активу балансу «Оборотні активи» подають дані про грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом 12 місяців з дати балансу. До цього розділу належать: виробничі запаси, незавершене виробництво, готова продукція, товари, векселі одержані, дебітори, грошові кошти і їх еквіваленти.

У III розділі активу «Витрати майбутніх періодів» подають інформацію про витрати майбутніх періодів. Це витрати балансу, що мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних періодів.

Пасив:

У I розділі пасиву балансу «Власний капітал» відображають власний капітал підприємства, що дорівнює частині активу підприємства, яка залишається після вирахування його зобов'язань. До власного капіталу відносять: статутний капітал, пайовий капітал, додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток. Власний капітал є важливим джерелом активів підприємства.

У II розділі пасиву балансу «Забезпечення наступних витрат і платежів» подають інформацію про нараховані у звітному періоді майбутні витрати та платежі, величина яких на дату складання балансу може бути визначена тільки шляхом попередніх оцінок, а також залишки коштів цільового фінансування і цільових надходжень, які отримані з бюджету та інших джерел.

У III розділі пасиву балансу «Довгострокові зобов'язання» подають інформацію про залучені кошти банків шляхом випуску підприємством облігацій на довгостроковій основі з нарахуванням відсотків.

У IV розділі пасиву балансу «Поточні зобов'язання» відображають зобов'язання, які будуть погашені протягом дванадцяти місяців, починаючи з дати балансу.

У V розділі пасиву балансу «Доходи майбутніх періодів» відображаються доходи, що отримані протягом поточного або попередніх звітних періодів, які належать до наступних звітних періодів.