Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора по бух. обліку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
62.94 Кб
Скачать

6. Облік вибуття основних засобів.

Причини вибуття ОЗ: продаж, безоплатна передача, ліквідація, обмін.

Первинний документ — "Акт на списання ОЗ"

При вибутті основних засобів, залишкова вартість яких більша від нуля, недоамортизована частина не відноситься до валових витрат у податковому обліку і на неї виникає податкове зобов'язання з ПДВ при ліквідації та безоплатній передачі ОЗ.

При вибутті основних засобів їх недоамортизована частина і витрати, пов'язані з вибуттям, списуються в дебет рахунку 97 "Інші витрати", а доходи від вибуття відображаються за кредитом рахунку 74 "Інші доходи"

Для обліку ОЗ використовується слідуючі рахунки 10,15,13. Для обліку витрат на придбання або створення матеріальних і нематеріальних необоротних активів використовується активний «15» рахунок.

Для обліку наявності та руху власних і орендованих об’єктів ОЗ. використовується активний «10» рахунок. По Дт«10» - надходження ОЗ. по Кт«10» - їх вибуття внаслідок продажу безоплатної передачі або невідповідності критерію активу.

7. Подвійний запис. Його суть і контрольне значення.

Подвійний запис - це принцип тотожного відображення господарських операцій на рахунках, що зумовлює рівність оборотів по дебету і кредиту кореспондуючих рахунків. Подвійний запис забезпечує взаємопов'язане відображення господарської діяльності підприємства у бухгалтерському обліку. Подвійний запис дозволяє усвідомити, у результаті яких операцій відбулися зміни тих чи інших госп-х засобів їхніх джерел, відкіля госп-кі засоби надійшли і куди вони були використані, що має велике значення для контролю за збереження майна підприємства. Подвійний запис має контрольне й економічне значення. Контрольне значення подвійного запису дозволяє проконтролювати правильність відображення операцій на рахунках. Економічне - подвійний запис дозволяє проконтролювати рух активів підприємства. Кожна господарська операція при відображенні її на рахунках записується двічі в дебет одного рахунку то кредит іншого на одну й ту саму суму. Таке відображення операцій на рахунках і є подвійним записом. Оскільки кожна операція згідно з методом подвійного запису відображається в однаковій сумі по дебету одного і кредиту іншого рахунку. То підсумок оборотів по дебету всіх рахунків повинен = підсумку оборотів по кредиту всіх рахунків.

8. Облік вибуття виробничих запасів.

Згідно з П(С)БО 9 „Запаси” можна виділити декілька основних причин, з яких може відбутися списання виробничих запасів з балансу;

- відпуск у виробництво;

- реалізація на сторону;

- списання в результаті невідповідності критеріям активу;

- списання у зв’язку із псуванням, розкраданням;

- списання внаслідок надзвичайних подій;

- списання внаслідок передачі до статутного фонду іншого підприємства.

Виробничі запаси зі складів підприємства відпускаються в цехи для виготовлення продукції на господарські потреби, а також на сторону для переробки залишків чи реалізації як надлишкові чи непотрібні.

Документи з відпуску виробничих запасів: 1)Лімітно-забірна картка — використовується для систематичного відпуску у виробництво лімітованих матеріалів, а також для поточного контролю за дотриманням встановлених лімітів їх відпуску; 2) Акт-вимога на заміну матеріалів — оформляється при разовому відпуску запасів для виробничих та господарських потреб; 3) Накладна-вимога на відпуск матеріалів - використовується для разового відпуску запасів всередині підприємства; 4) Матеріальний звіт. Складається МВО і передається до бухгалтерії; відображає рух запасів на складі за певний період.