Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment_yakosti_Bondarenko_S_M_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
518.66 Кб
Скачать

Задача 1.

Маємо дані щодо величини та вагомості споживчих та економічних параметрів туфель домашніх чоловічих кількох конкуруючих підприємств взуттєвого виробництва (табл. 2). Наперед відомо, що всі нормативні параметри відповідають вимогам діючих стандартів.

Таблиця 2

Зведена таблиця споживчих та економічних параметрів туфель домашніх чоловічих

Показник

Одиниці виміру

Значення ДСТУ

Питома вага параметру

Значення показника*

1

КВТВП

Київ

2

ЗАТ

Берегиня

3

ПП

Польщі

4

ПП

Росії

5

ПП

Китаю

1.Міцність прикріплення підошв (м.п.п.)

н/см

не менше 46

20

52

50

48

49

46

2.Міцність ниткових швів (м.н.ш.)

н/10 см шва

не менше 90

15

109

100

105

93

90

3.Дизайн (д.)

бал

-

50

81

73,5

69,5

71

46

4.Гнучкість (гн.)

н/см

не більше 4

10

3,02

2,69

3,50

3,64

3,95

5.Маса півпари (м.)

кг

-

5

0,156

0,160

0,168

0,165

0,170

6.Ціна (ц.)

грн

-

100

130,00

140,00

135,00

120,00

100,00

Прим. * - дані наведено умовно

За даними маркетингових досліджень частка продукції конкурентів на ринку складає:

ЗАТ „Берегиня” – 0,23;

ПП Польщі – 0,05;

ПП Росії – 0,41;

ПП Китаю – 0,31.

Завдання:

Визначити індивідуальні, групові та інтегральний показники якості та конкурентоспроможності туфель домашніх чоловічих КВТВП „Київ”. Зробити висновки про якість та конкурентоспроможність цього взуття. Варіанти задачі № 1 для студентів наведено в додатку А. Варіант задачі обирається за останньою цифрою залікової книжки.

Методичні вказівки до розв’язання задачі № 1

Визначення індивідуальних, групових та інтегрального показника якості та конкурентоспроможності завжди проводиться відносно бази порівняння, деякого еталону або зразка. Таким зразком можуть виступати потреби споживачів, вимоги стандартів або існуючі на ринку товари конкурентів. Саме останні найдоцільніше брати за зразок при визначенні рівня якості та конкурентоспроможності продукції, вважаючи їх матеріалізованим вираженням потреби споживачів. За зразок по черзі будемо брати вироби конкурентів КВТВП „Київ”, які дано в умові задачі.

1. Оцінимо індивідуальні, групові та інтегральний показники якості та конкурентоспроможності туфель домашніх чоловічих КВТВП „Київ” відносно зразка, яким є туфлі домашні чоловічі ЗАТ „Берегиня”:

1.1. Індивідуальні показники споживчих параметрів якості та конкурентоспроможності розрахуємо за формулами:

(1)

(2)

- одичний показник конкурентоспроможності;

- значення параметру виробу, що оцінюється;

- значення параметру зразка.

Якщо із зростанням значення споживчого параметра зростає конкурентоспроможність, використовуємо формулу 1. Якщо зниження значення споживчого параметра призводить до зростання конкурентоспроможності, використовуємо формулу 2.

м.п.п. , гн ,

м.н.ш. , м ,

д

1.2. Індивідуальні показники економічних параметрів конкурентоспроможності розрахуємо за формулою (1):

ц

1.3. Груповий показник конкурентоспроможності за споживчими параметрами розрахуємо за формулою:

(3)

де – вага і-го споживчого параметра

1.4. Груповий показник конкурентоспроможності за економічними параметрами розрахуємо за формулою (3). Оскільки в даній задачі тільки один економічний параметр – ціна, груповий показник за економічними параметрами співпадає з індивідуальним показником за економічними параметрами.

1.5. Інтегральний показник конкурентоспроможності К розраховується за формулою:

(4)

Якщо виріб, що оцінюється, випереджає зразок за якістю та конкурентоспроможністю, якщо - поступається йому. При якість та конкурентоспроможність виробу і зразка є однаковими.

Отже, туфлі домашні чоловічі КВТП „Київ” випереджають конкурентів виробництва ЗАТ “Берегиня” за якістю та конкурентоспроможністю.

2. Оцінимо індивідуальні, групові та інтегральний показники якості та конкурентоспроможності туфель домашніх чоловічих КВТВП „Київ” відносно зразка, яким є туфлі домашні чоловічі виробництва приватних підприємств Польщі:

2.1. м.п.п. , гн ,

м.н.ш. , м ,

д

2.2. ц

2.3.

2.4.

2.5.

Туфлі домашні чоловічі КВТВП „Київ” випереджають ПП Польщі за конкурентоспроможністю.

3. Оцінимо індивідуальні, групові та інтегральний показники якості та конкурентоспроможності туфель домашніх чоловічих КВТВП „Київ” відносно зразка, яким є туфлі домашні чоловічі виробництва Росії:

3.1. м.п.п. , гн ,

м.н.ш. , м ,

д

3.2. ц

3.3.

3.4.

3.5.

Туфлі домашні чоловічі КВТВП „Київ” випереджають аналогічну продукцію російського виробництва за конкурентоспроможністю.

4. Оцінимо індивідуальні, групові та інтегральний показники якості та конкурентоспроможності туфель домашніх чоловічих КВТВП „Київ” відносно зразка, яким є туфлі домашні чоловічі китайських виробників:

4.1. м.п.п. , гн. ,

м.н.ш. , м ,

д

4.2. ц

4.3.

4.4.

4.5.

Туфлі домашні чоловічі КВТВП „Київ” поступаються туфлям домашнім чоловічим виробництва Китай за конкурентоспроможністю.

5. Розрахуємо загальний показник якості та конкурентоспроможності туфель домашніх чоловічих КВТВП „Київ” на ринку взуття як середньоарифметичне значення із інтегральних показників відносно кожного зразка:

(5)

m – кількість підприємств-конкурентів;

- питома вага виробництва туфель домашніх чоловічих j-го виробника;

- інтегральний показник конкурентоспроможності j-го виробника.

Висновки: результати оцінки конкурентоспроможності туфель домашніх чоловічих КВТВП „Київ” показали, що вони виперджають конкурентів за якістю та конкурентоспроможністю, бо . Таке взуття випереджає аналогічну продукцію вітчизняного виробництва „Берегиня”, та продукцію російських і польських виробників. Проте вони поступаються туфлям домашнім чоловічим китайського виробництва, внаслідок того, що це взуття в силу низки чинників є дешевшим. Тому робимо висновок, що для перемоги у конкурентній боротьбі КВТВП “Київ” повинно прагнути знизити рівень цін на продукцію, що виробляється, при умові збереження досягнутого рівня якості даної продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]